Murat GülderenMüşteri ihtiyacını anlama rehberi

HABERİ PAYLAŞ

Müşteri ihtiyacını anlama rehberi

Yeni nesil tüketici davranışlarını anlayamayan, trendleri takip edemeyen, rakipleri analiz etmeyi bilemeyen kısacası geleneksel satış yöntemlerinin dışına çıkmakta zorluk çeken KOBİ’lere özel yol haritası çizdik.

Müşteri ihtiyacını anlama rehberi

YENİ NESİL HIZLI ÇÖZÜM İSTİYOR

Dijitalleşmeye bağlı olarak sürekli değişen tüketici davranışlarını anlamak her zamankinden daha karmaşık hale geldi. Çünkü özellikle yeni nesil, her şeye deneyim odaklı çok hızlı bir çözüm istiyor. Bu noktada da özellikle pazarlama konusunda kaynak sıkıntısı yaşayan, veri toplama alanında yeterli uzmanlığa sahip olamayan ve trendlere ayak uyduramayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), bu sıkıntıları daha yoğun hissedebiliyorlar. Bu hafta bu zorlukların üstesinden gelmenin önemli pratik yollarını inceledik.

Haberin Devamı

DOĞRU VERİ TOPLAMA:

Müşterileriniz hakkında bilgi toplamak, ihtiyaçları anlamanın ilk adımıdır. Bu işlemi masrafsız bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Örneğin Google Forms, SurveyMonkey ve Typeform gibi kullanımı kolay ve hedefe odaklı anket platformlarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca Google Analytics’ten Web sitenizin trafiğini, kullanıcı davranışlarını ve dönüşümlerini de ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.

ANLIK TREND TAKİBİ:

Sektörünüzdeki pazarlama trendlerini, Z kuşağının ilgilendiği gelişmeleri ve alışveriş davranışlarını takip etmek, her an güncel kalmak için büyük önem taşır. Bu noktada statista.com, emarketer. com, forrester.com, gwi.com gibi platformlar detaylı rapor ve istatistiklerle destek olabiliyor.

KİŞİSEL DENEYİM:

Ürünlerinizi doğru kişilere satmak için kişiselleştirilmiş deneyim araçlarından faydalanmak gerekir. Kişiselleştirme, işletmelerin müşterileriyle empati yoluyla daha yakın ilişkiler kurmasını sağlar. Bunun için contentful.com/resources/what-is-personalization adlı deneyim rehberinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca, dynamicyield.com, Salesforce Einstein gibi yapay zekalı platformlar da ufkunuzu açacaktır.

OYUNLAŞTIRILMIŞ GERİ BİLDİRİM:

Müşterilerin geri bildirimde bulunmasını teşvik etmek için oyunlaştırma tekniklerini kullanabilirsiniz. Örneğin, ürün veya hizmet hakkında detaylı bir anketi doldurmak, yorum yapmak veya önerilerde bulunmak belirli puanlarla ödüllendirilebilir. Müşteriler, geri bildirimde bulundukça seviyelerini artırabilirler. Her seviye, müşterilere daha fazla ödül veya avantaj sağlayabilir.

Haberin Devamı

YOLCULUK HARİTALARI:

Müşterilerin satın alma süreçlerini ve etkileşim noktalarını anlamak için müşteri yolculuğu haritaları oluşturabilirsiniz. Örneğin müşterinin markayla temas ettiği tüm noktaları belirleyin ve bu noktaların her aşamada nasıl rol oynadığını inceleyin. Bunun için CRM (müşteri ilişkilerini yönetme yazılımı) sistemlerinden müşterilerin satın alma geçmişi ve etkileşim verilerini izleyebilirsiniz.

Müşteri ihtiyacını anlama rehberi

EVDEN ÜRETİP SATANA VERGİ MUAFİYETİ

KADINLARA ÇAĞRI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) E-ticaret Meclisi Üyesi Cenk Çiğdemli, e-ticarette vergi muafiyeti şartlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Muafiyetin, 2024 yılı için 1 milyon 100 bin TL olduğunu ve bu rakamın ayda ortalama 91 bin TL’ye denk geldiğini belirten Çiğdemli, “Bu rakam, Türkiye’de evden kendi üretimi ile satış yaparak kazanç sağlayan birçok kadın için motive edici. Devletin sağladığı bu avantajdan başta kadınlar olmak üzere evde kendi ürettiği ürünleri satmak isteyen herkes faydalanmalı” dedi.

Haberin Devamı

BELGE ALMAK ŞART

E-ticarette vergiden muaf olmak için, şahısların bir işyeri açmaması ve seri üretim yapan sanayi tipi makineler kullanmamaları gerekiyor. Yani evlerinde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri internet üzerinden satmaları şart. Yıllık gelirin de, belirlenen yasal sınır olan 1 milyon 100 bin TL’yi aşmaması gerekiyor. Vergiden muaf olduğunuzu belgelemek için vergiden muafiyet belgesi alınması da şart. Bu belgeyi alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden başvuru yapılması gerekiyor.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Müşteri ihtiyacını anlama rehberi

ÇEKİRDEK GİRİŞİMLERE 71 MİLYON DOLAR

Girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ Çekirdek bünyesindeki 40 girişim, yılın ilk yarısında 71 milyon dolar yatırım aldı. Her yıl 500’den fazla girişimi kabul ederek büyüme yolculuklarına katkı sunan inovasyon merkezinde yılın ilk yarısında yatırım alanların yüzde 85’ini yazılım girişimleri oluştururken bugüne kadar desteklenen girişimcilerin toplam değerlemesi 3 milyar doları geçti.

KISA... KISA... KISA...

Müşteri ihtiyacını anlama rehberi

KOBİ’LERE EKONOMİK KARGO ÇÖZÜMÜ

Onlike kargo platformu Kargonomi Genel Müdürü Ersin Ekinci, her geçen yıl büyüyen e-ticaret pazarından pay almak isteyen KOBİ’lerin en çok kargo gönderiminde zorlandıklarını belirterek, “Yerli girişimimiz Kargonomi ile fiyat karşılaştırması yaparak, işletmelere her gönderi için en uygun seçeneği bulup sunuyoruz. 2 yıl içinde 10 bin kullanıcı ve 700 bin gönderiye ulaştık, yeni çalışmalarımız ise ihracata aracılık etmek üzerine olacak” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder