Murat GülderenOnline alışverişte en çok yapılan 10 hata

HABERİ PAYLAŞ

Online alışverişte en çok yapılan 10 hata

Binlerce tüketici e-ticaret sitelerinden sağlıklı alışveriş yapmayı başaramadığı için daha fazla para ödüyor, kargoda sorun yaşıyor, sahte ürün alıyor ve kişisel bilgilerini tehlikeye atıyor. İşte bir ürün alırken en çok yapılan hatalar...

Türkiye’de internetten alışveriş yapan kişi sayısı 30 milyona dayandı. E-ticaret sektörünün büyüklüğü ise 800 milyar lirayı aştı. Talebin bu kadar hızlı artmasının nedenleri yüzbinlerce ürüne 7/24 anında ulaşım, bitmeyen kampanyalar, kişiye özel tavsiyeler, hızlı kargo, kolay iade, sanal kartların yaygınlaşması, gelişmiş güvenlik duvarları ve sosyal medyanın etkisi olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

DİKKATSİZLİK VE BİLGİ EKSİKLİĞİ

Fakat online platformlardan alışveriş yapan çoğu kişi bilgi eksikliği, dikkatsizlik ya da vurdumduymazlık yüzünden önemli mali kayıplara uğrayabiliyor hatta sahte site tuzaklarına düşebiliyor. Bu nedenle çevrimiçi alışverişi sağlıklı bir şekilde tamamlamak kritik önem taşıyor. Olası sorunları bertaraf edebilmek adına online alışverişte en çok yapılan hataları sizler için araştırdık.

YORUMLARI OKUYUN

1-ÜRÜN BİLGİLERİNİ OKUMUYORUZ: Birçok kişi, ürünün sadece bir resmine ve fiyatına bakarak karar veriyor. Bu da yanlış siparişe yol açabiliyor. Örneğin resimde gördüğünüz bir kombin, olduğu gibi paketin içeriğinde yer almıyor olabilir. Ya da seçtiğiniz mobilya odanıza hiç uymayabilir.

2-YORUMLARA GÖZ ATMIYORUZ: En çok göz ardı edilen konulardan biri de budur. Ürün yorumları, diğer kullanıcıların deneyimlerini öğrenmeniz için büyük önem taşır. Bu nedenle alışveriş yapmadan önce muhakkak bu yazıları okuyun ki, olası kötü sürprizlerle karşılaşmayın.

3-KARŞILAŞTIRMA YAPMIYORUZ: Aynı ürün, farklı e-ticaret sitelerinde farklı satıcılar tarafından değişik fiyatlarla sunulabilir. Bu farklar, ürünün stok durumu, satıcının maliyetleri, kampanyalar ve diğer faktörlere bağlıdır. Hatta bazı ürünlerde fiyat farkları 1.000 TL’leri bile geçebiliyor. O nedenle en az üç platform incelemeden ürün satın almayın.

TESLİM ESNASINDA KONTROL

4-KARGOYA DİKKAT ETMİYORUZ: Yine farklı siteler, aynı ürün için farklı kargo ücretleri uygulayabilir. Özellikle büyük veya ağır ürünler için kargo ücretleri yüksek olabilir. Birçok e-ticaret sitesi, belirli bir tutarın üzerindeki alışverişler için ücretsiz kargo seçenekleri sunar. Ürünü geri göndermeniz gerektiğinde, kargo ücretleri iade veya değişim işleminin maliyetini etkileyebilir. O nedenle iade politikalarını incelemek gerek. Ayrıca, uluslararası alışverişlerde kargo ücretleri daha yüksek olabilir. Gümrük vergileri veya ithalat vergileri gibi ek maliyetler de dikkate alınmalıdır.

Haberin Devamı

5-TESLİM ESNASINDA ÜRÜNE BAKMIYORUZ: Kargocu gelir gelmez çoğu zaman onun yanında ürünü incelemiyoruz. Bu da kırık, yanlış beden, yanlış renk gibi olası sorunların çözülme süresini ciddi ölçüde uzatabiliyor. O nedenle ürünler gelir gelmez kuryenin önünde kontrol edin.

SANAL KARTTA RİSK YOK

6-SANAL KART KULLANMIYORUZ: Sanal kartlar, gerçek kredi kartı bilgilerinizi kullanmadan alışveriş yapmanızı sağlar. Yani kredi kartı bilgilerinizin çalınması veya kötüye kullanılması riskini sıfırlar. Fakat bu sistemden faydalanmayı bilmeyen halen milyonlarca kişi var.

Haberin Devamı

7-SAHTE ÜRÜN ALIYORUZ: Pek çok e-ticaret sitesinde çakma (sahte) ürünler de satılıyor. Fiyatın ucuzluğuna kanıp, ‘nasılsa burada sahte ürün satılmaz’ diyerek alışveriş yapmayın. En çok mağduriyet parfüm, ayakkabı ve kıyafette yaşanıyor.

İADE ŞARTLARINA DİKKAT EDİLMELİ

8-İADE PROSEDÜRLERİNE BAKMIYORUZ: İnternetten alışveriş yaparken, ürünü deneme şansınız yoktur. İade politikası, ürününüzü satın aldıktan sonra 14 gün içinde iade etmenizi sağlar. Bazı satıcılar, iade için çeşitli koşullar sunabiliyor. Örneğin, ürünün orijinal ambalajında ve kusursuz durumda olması gerekebilir. Ayrıca tüm tamamlayıcı aksesuarları ile birlikte teslim edilmesi istenir.

GÜVENLİK ÖZELLİKLERİNİ ATLAMAYIN

9-GÜVENSİZ SİTELERE GİRİYORUZ: Renkli kampanyalara ya da çekilişlere kanıp güvenilir olmayan sitelerden alışveriş yapmaya çalışıyoruz. Bu durum, kredi kartı bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir. Ayrıca pek çok site de sık sık kopyalanabiliyor. O nedenle sitenin SSL sertifikası olup olmadığını kontrol edin.

10-PROMOSYON KODLARINI UMURSAMIYORUZ: Promosyon kodları ve indirim kuponları, alışveriş tutarınızdan indirim veya ücretsiz kargo gibi avantajlar sunar. Ancak çoğu kişi bu avantajdan faydalanmadığı için daha fazla ücret ödüyor. Bu kuponlar özellikle Efsane Cuma, yılbaşı, Sevgililer Günü gibi özel dönemlerde daha sık verilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder