YAKIN TAKİP KRİTİK ÖNEMDE
Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin toplumsal hayata adapte olabilmeleri için hem okul öncesinde hem de devamında özel eğitim almaları ciddi önem taşıyor. Uzmanlara göre erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile bu kişilerin çoğunda otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor. Hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor.
YAŞAM KALİTESİ İYİLEŞİYOR
Hızla gelişen teknoloji ile birlikte otizmli bireylerin yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen uygulamalar da çoğalmaya başladı. Günlük rutin işleri yönetebilmek, özgüveni güçlendirmek, sosyal etkileşimleri teşvik etmek ve daha hızlı öğrenmeyi sağlamak gibi eğitici içeriklerle donatılan bu uygulamalar, bireylerin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmasına yardımcı olabiliyor. Aşağıda derlediğimiz bu uygulamalar elbette tıbbi bir çözüm olarak görülmemeli. En başta sorunla ilgili uzman doktorlardan destek alınmalı.
DİNLE KONUŞ
Bu uygulama, kelimelerin nasıl telaffuz edileceğini, ünlü ve ünsüzlerin nasıl çıkarılacağını eğlenceli şekilde öğretiyor. Uygulama, hayvanat bahçesi, şekiller, canım ailem, vücudun bölümleri, sesi taklit et, benimle birlikte say, dil akrobasisi, gökkuşağı renkleri, temel sesler ve araçlar kategorisinden oluşuyor. Uygulama ücretsiz.
AVAZ
Konuşma gecikmeleri ve kendini ifade etme konusunda güçlük yaşayan bireylere resimler ve semboller aracılığıyla yardımcı olan bu uygulama 180 ülkede kullanılıyor. Terapistler eşliğinde hazırlanan 40 binden fazla resim hazinesi ve yüksek ses kalitesiyle bu bireylere düzenli cümleler kurmayı öğreten uygulama 14 gün ücretsiz deneme süresi de sunuyor. Avaz, sosyal medyada paylaşım yapmaya da imkan tanıyor.
TOHUM EĞİTİM
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ortaklığı ile yürütülen ‘Eğitime Uzanan Yol’ projesi kapsamında geliştirilen bu uygulama, tipik ve atipik gelişim gösteren çocukların bilişsel becerilerinin desteklenmesi ve geliştirilmesini amaçlıyor. Ücretsiz hizmet veren uygulamada, dinlediğini anlama, eşleme ve nesne ayırt etmeye yönelik içerikler yer alıyor.
OYUNLAR DA VAR (AUTİSPARK)
İletişim ile ilgili temel ihtiyaçlar göz önüne alınarak uzmanlar eşliğinde hazırlanan bu uygulama içerisinde ‘kelime ve imla’, ‘temel matematik becerileri’, ‘iz sürme’, hafıza’, ‘ayrıştırma, ‘eşleştirme’ ve ‘bulmaca’ oyunları yer alıyor. Oyunlar, temelinde odaklanma sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.
ÖZELİM EĞİTİMDEYİM
Bu ücretsiz uygulama da özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin akademik, sosyal, duygusal ve fiziki gelişimlerini desteklemek için geliştirildi. Uygulama içerisinde etkinlik örnekleri, eğitim videoları, test kitapları, bilimsel yayınlar, eğitsel etkileşim alanları ve eğlenceli eğitsel oyunlar yer alıyor.
OTSİMO
Çocuk psikologları ve eğitmenler eşliğinde geliştirilmiş bu ödüllü oyun uygulaması, çocuklar ve aileleri için ayrılmış iki ayrı platformdan oluşuyor. Çocuk bölümünde yaşa ve eğitim duruma göre çeşitli oyunların yanı sıra destekleyici iletişim sistemleri bulunuyor. Aile bölümünde ise çocuğunuza ait gelişim raporları yer alıyor.
TEKNO TURU
- Hitachi Avrupa’nın ilk pille çalışan trenlerini İtalya’da tanıttı. Saatte 160 kilometre hız yapabilen trenler 360 kişiye kadar yolcu alabiliyor.
- Almanya merkezli bilgi güvenliği şirketi Kobil, Pendik Teknokent’in ardından Kozyatağı Ar-Ge Merkezi’ni de faaliyete geçirdi. Şirket, 65 kişilik Ar-Ge ekibiyle yazılım alanında yeni nesil teknolojiler geliştiriyor.
- Siber güvenlik şirketi Acronis’in raporuna göre bu yılın ilk yarısında, e-posta tabanlı oltalama saldırılarının sayısı 2022’ye kıyasla yüzde 464 arttı. Ayrıca ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin de hacker’lar tarafından kullanımı yükseldi.