Katma değerli üretimlere verilen hibeler ve teknoparkların sunduğu altyapı hizmetleri sayesinde Türkiye’de girişimcilik ekosistemi hızla büyümeye devam ediyor. Bu başarıda en büyük etkenlerin başında kuşkusuz yerli teknolojinin gücü ve yetenekli genç insan kaynağı geliyor. Ortaya çıkan pek çok girişim yeni istihdam alanları ortaya çıkardığı gibi, uluslararası çapta da büyük ses getiriyor. İşte son dönemin parmak ısırtan bazı girişimleri...
SKANN.AI
Yapay zekalı web tabanlı bu uygulama da, mobil telefonların kamerasını güçlü bir hasar tespit aracına dönüştürüyor. Sistem, özel geliştirilen DeepScan teknolojisiyle araçların fotoğraf veya videolarını çektikten sonra, hasarlarını ya da kusurlarını tek tek ortaya çıkarıyor ve analiz ediyor.
AFARA TARIM TEKNOLOJİ
YTÜ Yıldız Teknopark’ta yer alan bu firma da hasat sonrası yere dökülen kalıntı pamuklarını toplayan Afara adlı bir robot geliştirdi. Uluslararası PCT patent başvurulu bu robot, görüntü işleme teknolojisi ile yerdeki pamukların koordinatını tespit ediyor ve vakumlu bacaları sayesinde işleme başlıyor.
COUNTERFAKE
Bu yapay zeka destekli girişim, internet ve sosyal medyada sunulan sahte ürünleri ve yorumları tespit ederek dolandırıcılığın önüne geçiyor. Bunu yaparken ürünlerin fiyatlarını da karşılaştırıyor. Counterfake’in özel algoritması ayrıca, sahte ürünlerin açıklamalarında sıklıkla yapılan dilbilgisi hatalarını da ortaya çıkarıyor.
ACADEMIC SIGHT
Bu da endüstride insan gözlemiyle yapılan kalite kontrol süreçlerini yapay zeka ile otonom hale getiren bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Sistem, yüzey pürüzlülükleri, çatlaklar, kaynak hataları, eğrilikler, şekil uyumsuzlukları, delikler, pas ve diğer yüzey kusurlarını hassas bir şekilde otomatik olarak belirleyebiliyor. Hedef, kaliteyi ve verimliliği artırmak.
AIVIGO
Aivigo da iş kaynaklı bel, boyun ve sırt ağrısı gibi kas-iskelet rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavisinde kişiselleştirilmiş çözümler sunan bir dijital sağlık platformu olarak geliştirildi. Yapay zeka destekli platform, kullanıcılardan topladığı verileri (yaş, cinsiyet, ağrı bölgesi, geçmiş sağlık sorunları vb.) analiz ederek, her birey için en uygun egzersiz programını oluşturuyor.
NETKASAM
Bu da KOBİ’lere yönelik kapsamlı bir yönetim platformu olarak karşımıza çıkıyor. Burada tek yerden muhasebe, e-ticaret, pazar yeri entegrasyonu, tahsilat, stok yönetimi, sipariş yönetimi, fatura takibi, çek senet işlemleri ve kargo işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor. Platformun 24 saat müşteri destek sistemi de bulunuyor.
İTÜ ÇEKİRDEK’TEN ANADOLU ATAĞI
TEKNO KÜMELENME
Teknoloji girişimcilerini eğitim, danışmanlık ve mentorluk ile destekleyerek onların iç ve dış pazardaki başarılarını artırmayı hedefleyen İTÜ ARI Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, etki alanını daha geniş bir alana yaymak için Anadolu Partner Kuluçka Ağı Projesi’ni hayata geçirdi. Bu sayede Türkiye’nin dört bir yanındaki girişim ekosistemlerinin aynı çatı altında buluşturulması ve teknoloji kümelenmesinin daha da güçlenmesi hedefleniyor.
HER ŞEY ENTEGRE
İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Türkiye’deki tüm teknoparkların ve kuluçka merkezlerinin birbirleriyle entegre olduğu, kontrollü şekilde bölgeler arası girişçıkışların yapılabildiği, ortak laboratuvarların kullanabildiği, tüm güçlü kasların birleşerek, gelişmekte olan bölgelerin açığını kapattığı Anadolu Teknoloji Ağı Projesi’nin ön ayağını İTÜ Çekirdek olarak Anadolu Partner Kuluçka Ağı ile hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ
MİLLİ TARIM DRONU SAHAYA ÇIKTI
Girişimci ve makine mühendisi Harun Varol, Niğde Teknopark’ta zirai ilaçlama dronları geliştirdi. Varol, amaçlarının en iyi teknolojiyi yerli imkanlarla üretip en uygun fiyatla çiftçiye sunabilmek olduğunu belirterek, “Farklı arazi ve iklim şartlarında test ettiğimiz dronlarımız çiftçiye en az yüzde 50 maliyet tasarrufu sağlıyor. Daha az ilaçla daha fazla verim alınıyor. Şu an ticari aşamaya geçtik” diye konuştu.
KISA... KISA... KISA...
ÇOCUKLARA ÖZEL MEDİTASYON CİHAZI
Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Eda Sayın ve Berkay Kazak, çocuklara yönelik, duyguları analiz eden kişisel meditasyon cihazı geliştirdi. Cihaz, vücut sensörlerine ihtiyaç duymadan duyguları analiz ediyor ve kişinin o anki duygusal durumuna uygun nefes ve odaklanma egzersizleri öneriyor. Ürün, EQ-Radio teknolojisini kullanarak vücuttan yansıyan radyo frekans sinyallerini analiz ederek solunum ve kalp ritimlerindeki değişiklikleri ölçüyor.