Bugün Anneler Günü. Başta kendi annem olmak üzere tüm annelerin bu özel gününü kutluyorum. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler, böyle günlere biraz daha farklılık ve heyecan katmak adına önemli roller üstlenmeye başladı. Uzaklar görüntülü görüşme sayesinde yakınlaştı, sesli asistanlar evdeki tüm işleri kolaylaştırdı, takip cihazları ile çocukların nerede olduğu anında öğrenilebildi. Dahası saatlerden anlık sağlık kontrolleri yapılıyor, Metaverse dünyasında onlarca aktiviteye eşlik ediliyor. Bunlar, dijital dünyanın nimetlerinden sadece birkaçı... Bu özel gün öncesi biz de bazı popüler ve fenomen anneler ile bir araya gelerek hangi teknolojilerin kendilerini daha çok heyecanlandırdığını ve çocuklarıyla birlikte dijital dünyada neler yapmayı sevdiklerini sorduk.
OYLUM SEÇİN: Beni en çok heyecanlandıran şey yapay zeka ile konuşmak. Tüm verilerimiz buluta yüklü. Kızım Maya ile çocuk bilgi yarışmalarına katılıyor ve online oyunlar oynuyoruz. YouTube Kids kullanıyoruz. Netflix ve Disney’de de çocuk profilleri oluşturduk, aşırı keyifli oluyor. Ayrıca sanal gerçeklik coşkusunu da yine beraber yaşıyoruz. Roller Coster’dan korku tüneline kadar her şeyi orada canlıymış gibi deneyimliyoruz. Anneler Günü hediyesi olarak Amazon Alexa gelse çok mutlu olurdum.
ECE VAHAPOĞLU: Ben çocuğumu teknolojiye yakın yetiştiriyorum. Yaratıcılık, problem çözme, tasarım ve inovasyon becerilerinin geliştirilmesine ciddi katkı sağlayan online kodlama derslerine de hem Türkçe hem de İngilizce olarak başlıyoruz. Ayrıca dışarıdayken aklım evde oluyor. Onun güvenliği için akıllı çocuk saati aldım. Hem görüntülü görüşebiliyorum hem de onun nerede olduğunu takip edebiliyorum. Öte yandan eğitim ve oyun gibi videolar için YouTube’u tercih ediyoruz.
RÜYA ERSAVCI: Dijital dönüşümün en güzel tarafı çocukların zorda kaldıklarında nerede olduklarını anında görebilmek. Teknolojiyi kızımla beraber takip ediyoruz ama yine de anlamadığım her şeyi ona soruyorum. Beraber Sim’s oynuyoruz. Öte yandan online konserler izliyoruz, yine müzeleri dijital ortamdan gezebiliyoruz. Özellikle geliştirilmiş yapay zekanın neler yapabileceği gerçekten şaşkınlık verici.
YEŞİM MUTLU: Kızlarım Y ve Z kuşağı. Aile olarak teknolojiyi çok etkin kullanıyoruz. Son günlerde doğal dil anlama ve üretme yeteneklerine sahip yapay zeka programı ChatGPT favorimiz. Ders, içerik üretimi, sanat, teknoloji gibi hemen her alanda her gün bu yazılıma başvuruyoruz. Öte yandan Midjourney ve Bing de benim favorilerim arasında. Görmek istediğiniz ya da hayalini kurduğunuz ne varsa kelimelere döküp tuşa basmanız yetiyor. Gelecekte Anneler Günü’nü Metaverse’te de kutlamak çok ilginç olabilir.
İPEK ACAR: Benim en sevdiğim şey, evladınız uzakta olsa bile her an görüp hasret giderebiliyor olmak. Aslı Gönül, üniversiteyi yurtdışında okudu. Yakında doktora için tekrar gidecek. Onu uzaktan görebilmek rahatlatıyor. Teknolojiyi icat edenlere müteşekkirim. Teknoloji bizi korkutsa da her zaman iyi şeylere vesile olacağını ve bizi de geliştireceğini düşünüyorum.
SİMAY ÖZYİĞİT: Çocuğumla birlikte interaktif hikayelere dalmak büyük keyif veriyor. Ayrıca dijital çizim uygulamaları veya boyama programları kullanarak beraber sanatsal etkinlikler yapıyoruz. İnternette pek çok eğlenerek eğitme platformları var. Buralardan matematik, coğrafya, tarif, seyahat, teknoloji, tarım ve tasarım gibi konulara yoğunluk veriyoruz. Artırılmış gerçeklik, hologram, geliştirilmiş yapay zeka ve 5G gibi teknolojiler dünyanın seyrini değiştireceği için beni çok heyecanlandırıyor.
İNCİ TÜRKAY: Aslında teknolojiyi oğlum Ali’den öğreniyorum. Kendisi tüm gelişmelere çok hakim. Özellikle yapay zekayı endişe ile izliyorum, nereye gidiyoruz diye merak ediyorum. ChatGPT’nin de inceliklerini öğreniyorum. Evde ısı, ışık gibi hemen hemen tüm cihazları Alexa ile yönetiyoruz. Ben Londra’da yaşıyorum, orada Anneler Günü mart ayında kutlandı ve bana hediye olarak yapay zekalı robot süpürge aldılar. Onunla konuşabiliyoruz, ‘İşin bitti, yerine geçebilirsin’ deyince şarjlı yuvasına gidiyor. Akıl alır gibi değil, yeni nesil teknolojiler, uzaya mekik yollamak gibi bir şey.