Dolandırıcıların ve yalan haber yapanların yuvası haline gelen sosyal medyadan bu kişileri temizlemek artık çok kolay. Güvenlik çözümleri şirketi Eset uzmanları bu sahtekarları tespit etmek için 10 yöntem açıkladı.
HESAPLARI BOŞALTIYORLAR
Küresel nüfusun neredeyse yüzde 55’inin sosyal medya platformlarında en az bir hesabı var. Bu kişiler her gün yaklaşık iki buçuk saatini buralarda haber okuyarak, hikaye ve resim paylaşarak geçiriyor. Bu durum da dolandırıcıların ve provokatörlerin iştahını kabartıyor ve her gün binlerce masum insanı kandırıp banka hesaplarını boşaltıyorlar. Bir yalan haberin yayılma hızı ise gerçeğine göre 6 kat daha fazla etkileşim gösteriyor.
ARKADAŞ SÜSÜ VERİYORLAR
Uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken en büyük tehditler, iddia ettikleri kişi olmayan arkadaşlar ve takipçiler. Dolandırıcılar genelde otomatik botlar tarafından kayıt edilen ve yönetilen bu profilleri kullanarak kullanıcılara ‘gerçek olamayacak kadar iyi’ tekliflerle mesajlar atıyorlar. Ayrıca hikaye anlatımı ile tıklama tuzağı kuruyorlar ve duygusal anlamda aldatma mesajları gönderiyorlar. İşte sahtekarları tespit edecek 10 taktik.
ÖZELDEN MESAJ GÖNDERİRLER
1-SIRADIŞI BİYOGRAFİ: Sahte hesaplarda genelde başka yerlerden kopyalanan ve güncellenen biyografiler bulunur ve bu da uyumsuz cümlelerin bir arada kullanılmasına yol açar. Ayrıca yazım hatalarına, aşırı emojilere ve yapmacık yazım diline dikkat edin.
2-BAŞKASINI TAKLİT: Dolandırıcılar, kendilerine para gönderilmesini istemeden önce, kurbanla romantik bir çevrimiçi ilişki kurmaya yönelik teklifle, flört sitelerindeki gibi sahte sosyal medya profilleri kullanabilirler.
3-TAKİP UYUMSUZLUĞU: Takipçiler ve takip edilenler arasındaki uyumsuzluk özellikle Instagram’da ön plana çıkar. Spam hesapları otomatik olarak yüz binlerce kullanıcıyı takip eder ama bunların çok azı bu hesapları geri takip eder.
4-ARKADAŞA AİT PROFİL RESMİ: Bazen dolandırıcılar bir arkadaşının hesabını kopyalamaya çalışır. Daha sonra arkadaşının başı dertteymiş gibi davranıp para isteyen acil bir mesaj gönderebilirler. Arkadaşınıza bu durumu bir başka kanaldan sorun.
5-DOĞRUDAN MESAJ (DM) SPAMLERİ: Bu hesaplar genellikle size sahte tekliflerle doğrudan mesaj göndermeye çalışır ve sizi başka birine DM göndermeye veya daha fazla bilgi edinmek için bir web sitesini ziyaret etmeye teşvik eder. Bu hesaplar aynı zamanda sahtedir ve kripto yatırım dolandırıcılığından satış dolandırıcılığına kadar her şeyi satmak için kullanılır.
HEDIYE VAADİYLE BİLGİLERİNİZİ ALIRLAR
6-RESMİ BİR ONAY İŞARETİ BULUNMAZ: Örneğin Instagram, Facebook ve X (Twitter) resmi işletme hesaplarını, ünlü isimleri ve diğerlerini belirlemek için onay işareti ya da rozetler verir. Bir kuruluş veya kişi gibi görünen ancak bunların hiçbirini içermeyen bir hesap görürseniz, bu büyük ihtimalle sahtedir.
7-GÖNDERİ HAREKETLERİ: Sahte hesaplar genellikle tek seferde çok sayıda içerik yayımlar ve ardından sessizliğe bürünür. Bu nedenle gönderilerin miktarını, kalitesini ve sıklığını kontrol edin.
8-ÜCRETSİZ HEDİYELER: Örneğin bir anket karşılığı hediye ve/veya nakit teklif eden hesaplara dikkat edin. Bunu yapmak için büyük bir ismi taklit edebilir. Onlar sadece sizin kişisel bilgilerinizi istemektedir.
9-ÇOK İNDİRİMLİ ÜRÜNLER: Sahte hesaplar aynı zamanda büyük oranda indirimli lüks eşyaların tanıtımını da yapabilir. Bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse büyük olasılıkla gerçek değildir.
10-RASTGELE YORUMLAR: Gönderilerinize içerikle ilgili olmayan yorumlar bırakan hesap da büyük ihtimalle sahtedir.