Pandemi nedeniyle evlerden çalıştığımız ve uzaktan eğitim aldığımız bu dönemlerde siber casusların neredeyse sızmadığı kişisel bilgisayar kalmadı. Bilişim uzmanı Levent Karadağ, “Bu süreçte kişisel bilgisayarların şu an 5’te 4’ü zombi haline geldi ve bundan kullanıcıların haberi yok. En çok kullanılan yöntem ise site taklitleri. Tek bir harf ya da noktalama işareti ile tuzak siteye yönlendiriliyorsunuz. Burada mail ya da Facebook şifreniz isteniyor. Girince de şifreniz anında ele geçiriliyor ve gerektiğinde şantaj olarak kullanılıyor” dedi.
Sanal mafya reklam veriyor
Sanal mafyaların artık Google reklamları bile verdiğine dikkat çeken Levent Karadağ, şunları söyledi:
Örneğin aracınızı muayeneye götüreceksiniz. Google’a araç muayene randevusu yazıyorsunuz. Size resmi sitenin kopyasını en üstte gösteriyor. Sitenin gerçek adını bilmediğiniz için o linke tıklıyorsunuz ve tuzağa düşüyorsunuz. Bu durum telefon operatörleri, bankalar, doğalgaz dağıtım şirketleri için de geçerli. Bu site tuzakları, casusların en çok mesai harcadığı yöntemler.
Sahte Zoom'lar
Uzaktan yapılan toplantılar için kullanılan en popüler video konferans uygulaması olan Zoom’un da onlarca kopyasının yapıldığına dikkat çeken Levent Karadağ, şöyle devam etti:
Hackerlar, Zoom hesaplarını çalmak için sahte Zoom toplantı e-maillerini kullanıyor ve katılımcıların kimlik bilgilerine ulaşmaya çalışıyor. Zoom toplantılarına katılmak için bağlantıları bir yem olarak kullanan hackerlar, toplantı hatırlatıcısı şeklinde davetiye bile gönderiyor.
Öğrenciler dikkat
Hackerların şu an en zayıf gördüğü kişilerin ilköğretim öğrencileri olduğuna da vurgu yapan Karadağ, “Bilgisayarda eğitim yapmayı tercih edenler, ders aralarında oyunlara giriyorlar. Bunların yine çoğu sahte hesap. Tuzak linkler tıklandığında bilgisayar anında ele geçiyor. Bu durum çocuk kaçırmaya kadar gidebilir. Ayrıca evlerinden çalışan öğretmenlerin de bilgisayarları çok savunmasız. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişiler de her zaman hedefte. Bu kişiler Türkçe’yi de iyi bilmedikleri için neredeyse yüzde 90’ı mağdur. Tehdit alıyorlar. Bununla ilgili sürekli şikayet dinliyoruz” diye konuştu.