Dijital dönüşümle birlikte gıdadan otomotive, tekstilden kalıpçılık sektörüne kadar hemen her alanda ürünlerin donanım ve yapılış şekilleri sürekli değişince, sanayiciler makineleri kiralama yoluna gitti. Böylece her ürün için yeni bir makine satın alma derdi de sona ermiş oldu. Bu durum yatırım maliyetlerini düşürerek, hızlı fabrika kurmanın da önünü açtı.
TASARRUF SAĞLIYOR
Yapılan analize göre kiralama yapan sanayicinin ortalama tasarrufu, tek bir makinede 100 bin lirayı geçti. Takım tezgahları pazarının güçlü ismi Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “3 yıldır uygulanan model ile sadece biz, şirketlere toplamda 12.5 milyon dolarlık tasarruf sağladık. Makine bakımları ücretsiz. Kiralamada verilecek teşvikler yatırımları da büyük ölçüde artıracaktır” dedi.
YERLİ ÜRETİM ARTIYOR
Türkiye’nin yıllık 1.2 milyar dolarlık takım tezgahı ihtiyacı var. Bu alanda yıllık yerli üretim 750 milyon dolar ve bunun 584 milyon doları ihraç ediliyor. Yapılan ihracatın çoğunluğunu pres, boru/ tel bükme makineleri, vida dişi açma makineleri gibi metal şekillendirme makineleri oluşturuyor. Yerli üretimin iç pazar payı yüzde 15. Bu oranın yüzde 25’e çıkarılması hedefleniyor.
5G’YE UYUMLU HALE GETİRİLDİ
Tezmaksan, makine verimliliğini analiz eden, hataları anlık kullanıcısına raporlayan ve çözümler sunan ‘Kapasitematik’ adlı bir yazılım da geliştirdi. Bunun tamamen Milli bir çözüm olduğunu anlatan Hakan Aydoğdu, “Kapasitematik makineden makineye saniyenin 0.001 hızında 10 GB veri aktarabilecek şekilde 5G’ye uyumlu hale getirildi. Yani üretimsel hataları sıfıra indirdik” dedi.