Emekli Büyükelçi Murat Sungar, akıllı saati sayesinde hayati bir tehlike atlattı. Apple Watch’tan nabzının 40’ın altına düştüğü uyarısı alan Sungar, hemen doktora gitti ve acilen kalp pili takılması gerektiğini öğrendi. Sungar, başarılı geçen ameliyatı sonrası Apple CEO’su Tim Cook’a teşekkür mektubu yazdı.
Yapay zekanın saatlerde kullanılmasıyla birlikte sağlık teknolojilerinde öyle bir devrim başladı ki kısa sürede binlerce kişinin hayatı kurtuldu. Kullanıcısını hiçbir zaman yalnız hissettirmeyen bu cihazlar sayesinde ‘başıma bir şey gelirse ne yaparım’ gibi düşünceler kökünden çözüldü. Bunun en iyi örneklerinden biri ise Emekli Büyükelçi Murat Sungar ile gündeme geldi. Kalp ritminin çok düştüğünü belirten Apple Watch’ın uyarısı ile vakit kaybetmeden Başkent Hastanesi’ne kontrole giden Sungar’a durumun ciddiyeti anlatıldı.
Saat, bir dakika boyunca hareketsiz kaldığınızı algılarsa önceden seçtiğiniz kişileri otomatik aramaya başlıyor. Arama bittikten sonra bu kişilere konumunuzu içeren bir mesaj gönderiyor ve sert bir düşme algılayarak acil servisi aradığını bildiriyor.
‘EMEKLİLERE ÖRNEK OLSUN’
POSTA’ya konuşan Murat Sungar, “17 Şubat’ta Prof. Dr. Bülent Özin tarafından yapılan ameliyatla kalp pilim takıldı. Şu an gayet iyi hissediyorum. Benimkisi özellikle emeklilik dönemlerinde olan ve teknolojiyle pek ilgisi olmayan kişiler için güzel bir örnek oldu. Hayat kurtaran bir teknoloji. Genellikle insanlar hep şikayet mektubu yazarlar, ben ise insanlara faydalı olan bir örneği bizzat yaşadığım için bunu Apple CEO’su Tim Cook'a yazmak ve kendilerine teşekkür etmek istedim. Onlar da bu mektubumdan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiler” dedi.
ENKAZ ALTINDA...
Cihaz özellikle deprem gibi durumlarda çok etkili. Bunun da son örneği İzmir depreminde yaşanmıştı. Enkaz altında kalan Oğuz Demirkapı adlı bir vatandaşın kolundaki Apple Watch saati anında devreye girdi ve düşme algılama özelliği ile Demirkapı’nın yakınlarına haber verdi. Saat aynı zamanda konumu da nokta atışı gösterdi ve Demirkapı, üzerine düşen beton bloğun altından yaralı da olsa kurtuldu. Norveç’te de banyosunda düşen 67 yaşındaki Toralv Stvang da yine akıllı saati sayesinde hayata tutundu. Acil servis ekipleri eve girdiklerinde Stvang baygın haldeydi.
DÜŞMEYİ ALGILIYOR
Apple Watch’un kalp atış ritmini inceleme ve EKG çekme dışında kandaki oksijen düzeyini ölçme, düşmeyi algılama ve SOS gibi hayat kurtaran diğer özellikleri de bulunuyor. Öte yandan sanal asistan Siri’ye herhangi bir konuda yardım gerektiğinde de söylemeniz yeterli. Saat, yardıma ihtiyacınız olduğu yani hareketsiz kaldığınız her an, yakınlarınızı, güvenlik ve sağlık birimlerini haberdar ediyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Düşme algılama özelliği 65 yaş ve üzeri kişiler için otomatik çalışıyor. Diğerlerinin Watch uygulamasına girerek Apple’ın düşme algılama özelliğini açık hale getirmesi gerek. Ardından acil bir durumda saatinizin bilgilendirme yapmasını istediğiniz aile bireyleri, arkadaşlarınızı ya da özel bir numarayı tanımlıyorsunuz. Acil servis, ambulans gibi numaraları eklemenize gerek yok, sistem onları zaten otomatik bildiriyor.
İŞTE O MEKTUP
Sungar’un yazdığı mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Sevgili Bay Cook; Bu postayı size ve Apple Watch’ın yaratılmasının bir parçası olan tüm uzmanlara yazıyorum. 77 yaşında emekli bir Türkiye Büyükelçisiyim. Kalp atış hızı izleme özelliği sayesinde nabzımın tehlikeli seviyelere düştüğü konusunda uyarı aldım. Farklı hissetmedim ama yine de kendimi kontrol ettirmeye karar verdim. Artık tehlikeli bir durumum olduğunu ve kalp pili takmam gerektiğini öğrendim. Amerika’da ikamet eden kızıma da bu saati bana hediye ettiği için teşekkür ederim. Başka bir teknoloji aygıtı gibi görünen bir şey hayat kurtaran bir cihaz. Gerçekten 65 yaşın üzerindeki herkes için bir zorunluluk. Ben ve ailem için büyük bir etki yaratan bu ustaca icat için teşekkür ederim.”