Teknosa, Vodafone, Türk Telekom, Google ve Panasonic gibi dev teknoloji şirketleri yeni dönem staj programlarını başlattı. Başarılı olanlar, hemen profesyonel iş hayatına atılacak. Yazılım, elektrik-elektronik ve makine mühendisliği öğrencileri öncelikli olmak üzere teknik okulda eğitim görenlere de kapılar ardına kadar açılıyor.
Yerli ve yabancı birçok teknoloji markası, elektrik-elektronik, bilgisayar, yazılım gibi mühendislik ve liselerin teknik bölümlerinde okuyanlar için yeni dönem staj programlarını ilan etmeye başladı. Buradaki eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar daimi personel olarak çalışmaya devam ediyorlar. Başvurular kariyer sitelerinden ve şirketlerin kendi sitelerinden gerçekleştiriliyor.
HEPSİBURADA: Güz döneminde başlayacak programa, üniversite 4’üncü sınıf veya yüksek lisans öğrencileri, LinkedIn Hepsiburada hesabından yayınlanan ilanlardan ve geleceginizburada.com/ adresinden başvurabiliyor. Programda bölüm şartı bulunmuyor ancak teknoloji birimine bilgisayar mühendisliği ve yazılım bölümlerinden öğrencilere ağırlık veriliyor. İlgili bölümler teknoloji, pazarlama, finans, strateji ve insan kaynakları...
BAŞARSOFT: Yazılım, bilgisayar ve yönetim bilişim sistemleri başta olmak üzere data birimleri için harita, jeoloji, geomatik ve çevre mühendisliğine öncelik tanınıyor. Ayrıca satış birimleri için iktisat, işletme, çalışma ekonomisi, endüstri mühendisliği bölümleri tercih ediliyor. Başvurular şirketin kariyer sitesinden yapılıyor.
KOÇSİSTEM: KoçSistem Akademi çatısı altında, üniversiteden yeni mezun veya son sınıf öğrencilerine yönelik ‘Genç Yetenek Programları’nı hayata geçirdi. Programlar, siber güvenlik, veri bilimi, network, uygulamalı teknolojiler ve satış alanlarında başladı. İlanlar, Linkedin başta olmak üzere üniversitelerin intranetlerinden ve benzer birçok mecrada yayınlanıyor. Yüksek lisans öğrencilerinin de başvuruları kabul ediliyor. Programın sonunda da başarılı olanlara iş imkanı sağlanıyor.
TÜRK TELEKOM: ‘Start Stajım’ ve ‘Start Yeni İşim’ olmak üzere iki program var. Üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencileri ‘Start Stajım’a, yeni mezunlar, yüksek lisans öğrencileri ile iş hayatında en fazla bir yıl deneyimi olan gençler ise ‘Start Yeni İşim’e turktelekomkariyer.com.tr/start web sitesi üzerinden başvurabiliyor. İlgili alanlar, ürün ve segment yönetimi, müşteri deneyimi, veri analitiği, bilgi teknolojileri, network ve erişim, finans ve insan kaynaklarını kapsıyor.
VODAFONE: ‘Teknolojide Kadın ve Satış Departmanında Kadın’ adlı staj programları 4’üncü sınıftaki öğrencileri kapsıyor. Bunlar, telekomünikasyon ve teknoloji alanında kariyer ve satış yapmayı planlayanların başvurularına açık. Geleceğin Meslekleri Staj Programı da yine 4’üncü sınıftaki öğrenciler için uzun dönem staj programı. Başvuru için Vodafone Kariyer Instagram sayfasındaki ilanları takip etmek gerekiyor.
TEKNOSA: ‘Step Staj Programı’na üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıflarında zorunlu stajı olanlar katılıyor. Başvurular kariyer portalları üzerinden yapılıyor. Stajyer adayları, oyunlaştırılmış envanter, video mülakat, yabancı dil sınavı, insan kaynakları ve bölüm mülakatı aşamalarından geçiyorlar.
CASPER: Lise ve üniversite öğrencileri için dönemsel staj programları düzenliyor. Başvurular Kariyer.net üzerinden açılan staj ilanına yapılan başvurulardan ya da işbirliği yapılan okullardan iletilen başvurular üzerinden değerlendiriliyor. Öğrenciler ile yapılan mülakatlar sonrası staj başlıyor.
GOOGLE: Staj yapmak isteyenler için ‘careers.google. com/students’ internet sitesinde Google’ın tüm dünyada başvuruya açık pozisyonlarının bulunduğu bir liste yer alıyor. Başvurular bu internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. Stajyer adaylarının başvurularını tamamlamaları için linkte yer alan formu doldurarak profil oluşturması ve özgeçmiş, motivasyon mektubu gibi talep edilen belgeleri sisteme yüklemesi gerekiyor.
VISPERA: Güz dönemi için alım yapmaya hazırlanıyor. Başvurular, ‘vispera.co/career/’ üzerinden gerçekleşiyor. Teknik departmanlar için mühendislik bölümleri, diğer departmanlar için ise yine mühendislik veya iletişim bölümleri tercih ediliyor. Zorunlu staj yapacaklara öncelik veriliyor.
TECH DATA: Kısa ve uzun dönem staj programı var. Başvurular LinkedIn ve web sitesi ‘synnex.wd5.myworkdayjobs.com/en-US/tdsynnexcareers’ üzerinden yapılıyor. İlgili bölümler; satış, pazarlama, finans, bilgi teknolojileri ve insan kaynakları. Üniversitelerin 3’üncü veya 4’üncü sınıfında okuyan, yükseklisans veya doktora yapan kişiler başvurabiliyor.
KONTROLMATİK: Güz dönemi stajlarını uzun tutan şirket, program sonunda mezun olan öğrencilerin istihdam edilmesinde de rol oynuyor. ik@kontrolmatik.com mail adresinden başvuru yapılabiliyor.
MERCEDES: Professional Experience Program (PEP) ile 4 yıllık üniversitelerin son sınıfına geçen ve yüksek lisans yapanlara 11 aylık staj imkanı sağlıyor. Stajyerleri, mezuniyetlerinden sonra Mercedes-Benz Türk kadrosunda yer alma fırsatı yakalıyorlar. 2022-2023 PEP staj döneminde 90 genç yetenek Mercedes-Benz Türk takımının bir parçası olacak. Şirketin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik staj programları da bulunuyor.
KRİTİK BASAMAK
PANASONIC: Mekanik elektronik, ithalat ve lojistik, bilgi teknolojileri, kalite bölümü, kurumsal tedarik zinciri, satış operasyon, global pazarlama, aydınlatma, kurumsal iletişim, hukuk, otomasyon üretim mühendisliği, zincir mağazalar ve otomasyon bölümlerine stajyer alıyor. Başvurular şirketin insan kaynaklarına yapılıyor.
SIEMENS: Üniversite öğrencileri için yaz dönemi, lise öğrencileri için eğitim öğretim dönemi boyunca staj opsiyonları bulunuyor. 2022-2023 eğitim öğretim döneminde Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinden 70 stajyer alacak. Lisans öğrencilerinin stajlarının zorunlu olması 3’üncü veya 4’üncü sınıfını bitiriyor olmaları gerekiyor. Meslek Yüksekokulu öğrencileri 1’inci ya da 2’nci sınıf farkı gözetmeksizin başvuru yapabiliyor.