Milli teknolojinin gücünü ortaya koymak ve gençlere vizyon katmak adına gerçekleştirilen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, muhteşem gösterilerle bu yıl yedinci kez kapılarını açtı. Binlerce gencin yarışacağı festivale öğrencilerin geliştirdiği afet yönetimi teknolojileri, sürücüsüz tarım ve hava ambulans araçları damga vurdu.
Tüm dünyanın merakla beklediği ve bu yıl dünyanın dört bir yanında tam 332 bin takımın yarıştığı havacılık, savunma, uzay ve teknoloji etkinliği TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün ziyarete açıldı. Aşırı yağmura rağmen sabahın ilk saatlerinden itibaren öğrencilerin ve velilerin akın ettiği festival 1 Mayıs’a kadar devam edecek. Festivalde, Türkiye’nin gururu Kızılelma, Bayraktar Akıncı, Bayraktar TB3, Bayraktar TB2, Cezeri, Hürjet, Altay Tankı da ilgi odağı oldu.
KEMANKEŞ SAHNEDE
Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar KEMANKEŞ Mini Akıllı Seyir Füzesi de ilk kez burada halka açık sergilenmeye başlandı. KEMANKEŞ, Bayraktar AKINCI TİHA, TB2 SİHA ve TB3 SİHA’ya entegre edilerek görev yapabilecek. 50 kilometre haberleşme menziline sahip araç, yapay zeka destekli oto pilot sistemi ile otonom uçuş gerçekleştirip stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirerek muharebe sahasında dengeleri değiştirmeyi hedefliyor.
1 MİLYON BAŞVURU
Festivalin açılışında konuşan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “TEKNOFEST bir coşku ile başladı yeni bir mevsim gibi. Tabii ki ilk güne yağmurla başladık. Bereketi ile beraber geldi. Vatandaşları yağmurda mağdur etmemek için resmi açılışı yarına (bugüne) ertelendi” dedi. Sağlıkta yapay zeka yarışmasına çok önem verdiklerini de anlatan Bayraktar, “Çünkü bu yüzyılda ilk defa mühendisi ile tıp bir araya gelerek insanlığın hastalıklarına çare bulmaya başladı” dedi. Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu gemisinde seneye çalışmaya başlayacağını söyleyen Bayraktar, “Kızılelma, 2024’te seri üretime geçiyor. 2025’te de inşallah TCG Anadolu gemisinde göreve başlayacak hale gelmesini planlıyoruz” diye konuştu. Bayraktar ayrıca yarışmalara 1 milyondan fazla öğrencinin başvurduğunu söyledi.
İŞTE GENÇLERİN BU YILKİ İCATLARI
KAPALI BÖLGE DRONE’U: Maden sahaları, fabrikalar, kazan daireleri ve mağaralar gibi kapalı ortamlarda GPS sistemi çalışamadığı için drone ile bu alanlarda gaz kaçağı, yıkıntı gibi denetimler yapılamıyordu. Rasim Kadirhan, bu sorunu çözmek için 3 boyutlu özel haritalama sistemi geliştirmiş. Bu harita sayesinde drone kapalı alanlarda tüm uçuşunu kontrollü bir şekilde yaparak elde ettiği verileri kullanıcısına sunuyor. Sistem geçen yıl Teknofest’ten ödül de almış.
HAVADA VE KARADA GİDEBİLEN AMBULANS: Trabzon 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencisi Burakhan Can ve ekibi, hem havada hem de karada giden ambulans prototipi geliştirdiler. Trafiğin en kötü olduğu zamanlarda dahi bulunduğu yerden anında kalkış yaparak gideceği yere ulaşabilen ambulans, festival alanında da sık sık test edilmeye devam ediyor.
MADEN ROBOTU: Volt Teknoloji Koleji öğrencileri de maden sahaları için otonom akıllı robot geliştirdi. Bu araç, madendeki tüm zararlı gazları ölçüyor ve bilgileri Wi-Fi ile ana merkeze iletiyor. Aynı zamanda içeride kaç kişi olduğunu da algılayan robot, herhangi bir patlama durumunda da kimin nerede olduğunu tespit edebiliyor.
DEPREM ROBOT KÖPEĞİ: 19 Mayıs Üniversitesi öğrencisi Songül Özbek ve arkadaşları da depremde enkaz altında bilinci kaybolmuş bir şekilde kalan insanları bulabilen robot köpek geliştirdi. Lidar sensör ve termal kameraları olan cihaz, tek bir şarjda yaklaşık 2 saat çalışabiliyor.
İNSANSIZ TARIM ARACI: Konya Teknik Üniversitesi’nden beş kişilik bir öğrenci ekibi de yabani otları tanıyan ve ilaçlama yapan yapay zekalı otonom bir kara aracı geliştirdi. Bu ilaçlama sistemi her bir bitki için ayrı bir algoritma kullanıyor. İnsanı, hayvanı, ağacı da tanıyıp onlara çarpmadan yanından geçen araç ile tarlada yüzde 100 verim hedefleniyor.