Haberin Devamı
ABD Başkanı Trump’ın ithalatı azaltmak ya da engellemek için geçen ay getirdiği yüksek gümrük vergileri, uluslar arası ticaret savaşlarının fitilini ateşlemişti. Çelik ve alüminyum sonrası sıra şimdi de teknoloji ürünlerine geldi. Yani Çin’e… Bu hafta kalem kalem bu oranların belirlenmesi bekleniyor.
Çin’e getirilecek vergi ve yatırım kısıtlamalarının yıllık 60 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. İşin ilginci zaten Çin de ABD’ye o miktarda teknoloji ürünü satıyor. Yani iki süper güç arasındaki ticaret savaşı için kılıçlar iyice bilendi.
Peki şimdi ne olacak?
Başta Çin olmak üzere yapay zeka teknolojisinde dünyanın seyrini değiştirecek teknolojiler geliştiren AB ülkeleri, ABD’li şirketlerle yaptıkları işbirliğini sona mı erdirecekler? Gidişat onu gösteriyor. Ancak yazılımın donanımın önüne geçtiği bir dönemde böyle bir strateji ABD’ye nasıl bir fayda sağlayacak gerçekten anlamak güç. Çünkü dijital teknoloji tekel olunabilecek bir alan değil. Her gün binlerce keşif yapılıyor.
Yazılımda düşüncenin sınırı yok. Hatta dünya teknolojilerini kendi milli yazılımlarınızla kendinize göre uyarlayabilirseniz ulusal güvenlikle ilgili şüphelerinizi de ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin Türkiye bu alanda ciddi bir hamle başlattı.
Başta siber güvenlik olmak üzere, A’dan Z’ye her türlü iletişim ihtiyacını yerli teknolojiyle sağlayabilmek için hız kesmeden Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. Bunun için teşvik muslukları da ardına kadar açıldı. Tüm sektörlerin varoluş kaynağı olan dijital dünyaya ülkem dış ticaret açığı vermesin diye engel koymak gerçekten radikal bir karar.
Çünkü ABD’nin Çin’den yaptığı ithalat 526 milyar, ihracat ise 136 milyar dolar. Yani vergi stratejisi bu açığı kapatmıyor, aksine dünya ticaretinin dengesini değiştirmeye yol açıyor. Diğer ülkeler bu gümrük vergilerine daha ağır karşılık verirlerse işte o zaman seyreyleyin gümbürtüyü…
Zaten Çin, bunun mesajını birkaç gün önce verdi. Ne demişti: Ağır gümrük vergilerine karşı biz de ABD’den ithal ettiğimiz makine parçaları, havacılık ürünleri ve soya fasulyesine karşı sert önlemler alırız… Öyle görünüyor ki bu tür tehditler artarak sürecek. Ancak zarar tüm dünyayı etkileyecek.
MUSK ŞAKA YAPMIŞ
Son günlerde Tesla’nın iflas edebileceğine dair haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Seri üretimde beklenen performansı gösteremeyen şirketin notu düşürülmüş, hisseler de böylelikle ciddi değer kaybına uğramıştı.
Şirketin kurucusu Elon Musk tüm bu haberleri ciddiye almayarak takipçilerine 1 Nisan şakası yaptı ve Tesla’nın sonunda iflas ettiğini söyledi. Ancak Musk şaka yapıyor gibi görünse de rakamlar öyle demiyor. Şirket saatte 480 bin dolar zarar ediyor.
Üretim kanadındaki sorunlar çözülmezse şaka ciddi olacak.