Dünya genelinde her yıl ortalama 2 milyon kişi trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Araştırmalara göre kazaların yüzde 90’ı uykusuzluk, telefonla meşgul olma, dikkatsizlik ve acemilikten kaynaklanıyor. Teknoloji üreticileri son yıllarda bu sorunları tamamen bertaraf edebilmek adına yapay zekanın gücünden faydalanıyor ve devrim niteliğinde buluşlara imza atıyorlar.
Öyle ki bu teknolojilerden faydalanan sürücüler araçlarına binip seyrini tamamlayana kadar yapay zekanın kontrolünde yer alıyor. İşin bir başka güzel tarafı ise bu donanımların artık eski araçlara da konumlandırılabiliyor olması. İşte aracınızı akıllı hale getiren ve kazaları engelleyen o teknolojiler...
ACİL FRENLEME SİSTEMİ
Öndeki aracın, yayanın ya da bir hayvanın hızını ve yönünü belirleyen sensörler barındıran bu sistem, herhangi bir çarpışma riski tespit ettiğinde önce sürücüyü uyarıyor. Sürücü tepki vermezse, sistem aracın frenlerini otomatik olarak devreye sokuyor. Sensörler aracın tamponuna ya da camına takılabiliyor.
YORGUNLUK SENSÖRÜ
Sistem, sürücünün göz hareketlerini, direksiyon tutuşunu ve pedallara basışını analiz ediyor ve bir yorgunluk algıladığında mola vermeye teşvik ediyor. Uyarı, sesli veya görsel olabiliyor. Bazı sistemler, sürücüyü mola vermeye zorlamak için aracı yavaşlatabiliyor.
ADAPTİF FAR
Bu far sistemi, geceleri daha iyi bir görüş açısı sunmak için aracın konumuna ve hareketine göre ışık huzmesini otomatik olarak ayarlıyor. Örneğin virajlara ya da tepelere yaklaşınca far otomatik olarak o bölgelere odaklanıyor. Sistem, ayrıca karşı şeritten gelen araçları da tespit edip uzun ve kısa farlar arasında geçiş yapabiliyor.
ŞERİT TAKİP SİSTEMİ
Şerit ihlali nedeniyle meydana gelen kazaların son bulması için geliştirilen bu sistem de genel olarak araçların iç dikiz aynasının üzerine ya da ön camın arka tarafında konumlandırılıyor. Sürücü kendi şeridinin dışına çıktığı zaman sesli ya da titreşimli uyarı veriyor.
KÖR NOKTA UYARI SİSTEMİ
Kör nokta, sürüş esnasında aracın yan ve dikiz aynalarından görülmeyen yerleri ifade etmek için kullanılır. Böyle durumlarda bu sistem, sürücüye diğer araçların veya nesnelerin yaklaşma veya çarpışma riskini bildirerek kazaları önlemeye yardımcı olur. Özellikle geniş araçlar için büyük kolaylık sağlar. Sürücüye uyarı, genelde LED ışıklar veya sesli sinyallerle yapılır.
DÖNÜŞ ASİSTANI
Bunun kör nokta sensöründen farkı, dönüşler sırasında diğer araçlar veya yayaların yaklaşımını izlemesi. Manevra esnasında bir tehlike algılandığında, sürücü sesli ve görsel olarak uyarılıyor. Sistem, özellikle şehir içi trafiğin yoğun olduğu ve dönüşler sırasında kör noktaların oluştuğu durumlarda büyük bir fayda sağlıyor.
HAFTANIN OLAYI
SAMSUNG’DAN TAKİP CİHAZİ
Samsung’un ultra geniş bant (UWB) teknolojisine ve Bluetooth’a sahip akıllı takip cihazı SmartTag 2, 999 TL’den satışa sunuldu. Evcil hayvanlar dahil her türlü nesneyi bulmayı kolaylaştıran cihazın 120 metre menzili var. Suya dayanıklı cihaz, 700 gün boyunca aktif kalabiliyor.