Sabri Ülker Vakfı, sağlık ve beslenme ile ilgili gazete, TV, blog siteleri, Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube kanallarında yayınlanan yanlış ya da yalan haberlere karşı savaş açtı. Vakıf bu düzeltmeler ve net bilgiler içeren makalelerin yayınlanması için kurduğu ‘Bilim Bunu Konuşuyor’ adlı dijital platformu, 3-5 Temmuz tarihleri arasında İsviçre’de gerçekleşen 11’inci Dünya Bilim Gazetecileri Konferansı’nda tanıttı.
YAZILAR KAYNAKSIZ
Burada ‘Bilgi kirliliği ile nasıl mücadele etmeli?’ başlıklı oturuma ev sahipliği yapan Sabri Ülker Vakfı’nın Genel Müdürü Begüm Mutuş, sosyal medyada ve uydu kanallarındaki yayınlarda şok diyetler, vitaminler ve ek gıdalar konusunda son derece tehlikeli bilgilerin paylaşıldığına dikkat çekti. Mutuş ayrıca sağlık ve beslenme haberlerinin yüzde 94.7’sinin imzasız olarak yayınlandığına vurgu yaptı.
ÖĞRENCİLERE ULAŞTIK
Begüm Mutuş, “Bilim kurulumuz aracılığıyla yanlış bilgilerin doğrusunu veya sözü edilen araştırmaların yeterliliğini değerlendirip, ‘sabriulkerfoundation.org’ platformumuzda paylaşıyoruz. Ayrıca okullara yönelik ‘Yemekte Denge’ programımızda 10 bin öğretmenle çalışıyoruz. Bugüne kadar 750 bin öğrenciye ulaştık. 10 bin kişilik dev bir öğretmen ordusuyla birebir iletişim içinde çalışıyoruz” dedi.
GÜVEN AZALIYOR
Begüm Mutuş, 2019 Dijital Haber Raporu’nun sonuçlarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “Rapora göre; haberlere genel güven yüzde 44’ten yüzde 42’ye gerilemiş. Türkiye’ye bakıldığında ise toplumun yüzde 40’ı sosyal medyadan edindiği haberlere güvenirken, toplumun yüzde 33’ü haber edinmek, bilgi almak için Instagram’ı kullanıyor.”