Murat GülderenYapay zeka çıkmazı

HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka çıkmazı

Haberin Devamı

Teknoloji dünyasında yazılım artık donanımın önüne geçti. Yani bizleri şok edecek, devrim niteliğinde bir cihaz görmek en azından bir 10 yıl zor görünüyor. Örneğin akıllı telefonun icadı bir devrimdi. Gelen yıllarda daha da güçlenen işlemciler, RAM'ler ve profesyonel fotoğraf makinelerine bile meydan okuyabilen ultra yüksek çözünürlü kameralar donanımdaki evrimi tamamladı. Telefonun ardından sanal gerçeklik gözlükleri çıktı. Bu da çağın önemli keşiflerinden biriydi. Videoların 360 derece izlenmesini sağladı.

Özellikle satış ve pazarlamada çok işe yaradı. Örneğin merak ettiğimiz bir evi bulunduğumuz yerden rahatlıkla inceleyebildik. Sonrasında ise akıllı saatler geldi. Telefona direk entegre olabilen bu cihaz ile gelen aramalara cevap verdik, maillere baktık, nabzımızı ölçtük. Ama o kadar hızlı tüketmeye alıştık ki telefon hariç, diğerlerinden çabucak sıkıldık ve yenileri gelsin dedik. Yani yeni dönemde biz teknolojiyi değil, teknoloji bizim hızımızı yakalamaya çalıştı. Ancak mevcut durumda donanım muslukları en azından bir kaç yıl için kesildi.

50 YIL ÖNCE DÜŞÜNÜLDÜ


Yüksek hızlı mobil internetin de verdiği güçle, teknoloji üreticileri artık donanımları yapay zekayla süslemeye başladılar. Şu an dünya genelinde gün geçmeden onlarca yapay zeka şirketi kuruluyor. Bu alanda startup’lar da ses getirmeye başlayınca Google, IBM gibi devler de bu şirketlerin peşlerine düştü. Peki yapay zeka tam olarak ne yapıyor?

Aslında sistem makinelerin insanlardan daha hızlı düşünüp eyleme geçmesi üzerine kurulu. Bu tarz programların temeli 50 yıl önceye dayanıyor. Ancak o zamanki sistemler insanla bilgisayarın karşılıklı satranç gibi oyunlar oynamaya yönelikti.

Yani birinin iyi bildiği bir sistemin bilgisayara programlaması yapılıyordu. Tabi program, insan beyninden daha hızlı çalıştığı için hamleleri önceden planlayıp insanları yenebiliyordu. Ancak şimdi bambaşka bir durumla karşı karşıyayız.

TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN


İnsan beynindeki hücreler, yapay olarak bilgisayara yansıtılıyor. Bu da doğal olarak insan gibi düşünebilmeye olanak sağlıyor. Sistem henüz başlangıç aşamasında. Ama mevcut teknolojiyle yapay zekayı alabildiğine geliştirmek mümkün. Uzmanlara göre 10 yıl içinde yapay zeka dünyada etkisini gösterecek. O yüzden bu tarz robotların milyonlarca kişiyi işinden edeceği konuşuluyor.

Bunlar arasında doktorluk, avukatlık bile var. Örneğin yapay zekaya binlerce kanserli insanın hücrelerini ve onlara ait çekilmiş filmleri tanıttığınızda yapay zeka artık kendiliğinden burada kanserli hücrenin ne olduğu anlayıp sorunun kaynağınainebilecek. Yani kendi kendine çözüm geliştirebilecek. Aynı şekilde avukatlık yapması istenen robota hukuk programları yüklediğinizde artık savunma yapabilecek duruma gelebilecek. Mantık bu. Böyle kusursuzca büyük işler yapan yapay zekalar henüz geliştirilemedi. Ancak 10 yıl içinde geleceği artık yapay zekaların belirleyeceğini söylemek çok ütopik kaçmaz. Bu durum pek çok alanda işleri hızlandıracağı gibi insanları tehdit de edebilir. Çünkü gelecek bambaşka bir hal alıyor.

5 YIL İÇİNDE NELER OLACAK?


*Telefonlar, karşınızdaki kişinin beyin dalgalarını okuyacak ve size o kişinin aklından geçeni iletecek.
*Beynimize istediğimiz bilgileri yükleme denemeleri yapılacak.
*Robot kuryeler hizmete girecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder