Murat GülderenYapay zeka KOBİ'lerin işgücünü artırıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yapay zeka KOBİ'lerin işgücünü artırıyor

Yapay zekanın Türkiye genelindeki KOBİ’lerin iş süreçlerine yaptığı etki araştırıldı. Buna göre, yüzde 65’lik kesim yapay zeka nedeniyle işten çıkarılan çalışan olmadığını belirtirken, yüzde 10’luk kesim ise yapay zeka sayesinde nitelikli personel istihdamını artırdıklarına dikkat çekti.

Yapay zeka KOBİlerin işgücünü artırıyor

TEKNOLOJİDEN SAĞLIĞA

Son yıllarda çalışanların kendilerine sıkça sorduğu ‘yapay zeka işimi elimden alır mı’ sorusu, İnsan kaynakları ve personel yönetim platformu Kolay İK tarafından yapılan bir anketle masaya yatırıldı. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) düzeyinde teknoloji-yazılım, danışmanlık, sağlık ve otomotiv gibi farklı sektörlerden 500’e yakın çalışanın katıldığı ankete göre şirketlerin yüzde 65’i yapay zeka ve otomasyon araçlarını projelerinde aktif olarak kullandığını açıkladı. Katılımcıların yüzde 10’u istihdamda artış yaşandığını veya bu artışın devam edeceğini ifade etti. Yüzde 65’lik kesim ise yapay zeka nedeniyle işten çıkarılan çalışan olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

NİTELİKLİ ELEMAN EKSİK

Katılımcıların yüzde 17’si ise pilot projeler üzerinde çalıştığını ve gelecekte yapay zekayı kullanmayı planladığını belirtti. Rapora göre, yapay zeka sırasıyla en çok yazılım, insan kaynakları, müşteri memnuniyeti ve pazarlama faaliyetlerinde tercih ediliyor. İş süreçlerinde yapay zeka kullanmayan şirketlerin gerekçeleri ise yatırım maliyeti, bu alandaki nitelikli istihdam eksikliği ve kendi sektörleri için fayda sağlamayacağı düşüncesi şeklinde sıralanıyor.

ENDİŞELER DE VAR

Yapay zeka günümüzde istihdamda artış ve azalış yönünde henüz köklü bir değişikliğe yol açmasa da çalışanların geleceğe yönelik endişeleri olduğu da görüldü. Buna göre çalışanların yüzde 6’sı yapay zekanın iş rollerini tehdit ettiğini düşünüyor. Bu oran yapay zekayı şu an için tehdit olarak görmeyip gelecek için endişeli olanlarda yüzde 25’e yükseliyor. Ancak diğer taraftan çalışanların yüzde 27’si de yapay zekanın iş süreçlerini optimize ettiğine dikkat çekiyor.

EĞİTİM ATAĞI

Yapay zekayla birlikte gündeme gelen nitelikli istihdam konusu şirketlerin büyük bölümünün de radarına girmiş durumda. Ankete göre şirketlerin yüzde 22’si çalışanlarına eğitim programı ve kaynak sunarken yüzde 58’i de bu yönde bir planlama yapıyor. Anket sonuçlarını değerlendiren Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, yapay zekanın çalışanlara ve şirketlere sağladığı faydalara dikkat çekerek, yapay zeka teknolojileri kullanmayan şirketlerin operasyonel iş yüklerinin arttığını söyledi.

Haberin Devamı

VERİMLİLİK ARTIYOR

Çağlar Yalı, yapay zekanın operasyonel süreçlerin dijitalleştirilmesi, zamandan tasarruf, hata payının ciddi oranda düşürülmesi ve buna bağlı olarak maliyet kayıplarının önüne geçilmesi gibi avantajların yanı sıra çalışanların daha katma değerli işlere zaman ayırmasına da olanak tanıdığına vurgu yaptı. Yalı, “Bu da şirketin genel olarak verimliliğini artırdığı için çalışan bağlılığı ve mutluluğu da artıyor” dedi.

REKABET AVANTAJI

Yalı, şu bilgileri verdi: “Çalışanlar ile yaptığımız bu çalışma, yapay zekanın her üç şirketten ikisinde aktif olarak kullanıldığını gösteriyor. Bu, şirketlerin sürdürülebilirliği ve rekabetçi ortamda fark yaratması adına önemli bir gelişme. Diğer taraftan çalışanların iş kaygısı yaşadığını ancak yapay zekaya yönelik eğitimlerin henüz yeterince yaygınlaşmadığını görüyoruz. Şirketlerin bu alanda yapacağı çalışmalar bu yöndeki kaygıları büyük ölçüde gidereceği gibi yapay zekaya hakim nitelikli çalışan sayısını da artıracaktır.”

Haberin Devamı

Yapay zeka KOBİlerin işgücünü artırıyor

20 DAKİKADA RİSK TESPİTİ

YÜZDE 100 YERLİ

Yerli teknoloji ve danışmanlık şirketi SMC, kurumsallaşmak isteyen KOBİ’lerin güçlü ve zayıf yönlerini yaklaşık 20 dakika içinde keşfedebilmelerini sağlayan yapay zeka destekli ‘Üstat9’ adlı bir ürün geliştirdi. SMC Yönetim Kurulu Başkanı Lida Yanık, “Tamamen yerli yazılım ekipleri ile geliştirdiğimiz ürün, analiz, öneri, iyileştirme, dijitalleşme ve kurumsal sürdürülebilirlik olarak sıralanan 5 adımla, KOBİ’lerin organizasyonel gelişim sürecine destek oluyor” dedi.

YOL HARİTASI

KOBİ’lerin bu sayede zamanlarını daha etkin, verilerini de eksiksiz ve sürekli yönetebileceklerini ifade eden Yanık, “KOBİ sahiplerinin analiz sorularına verdiği yanıtlar, yapay zeka tarafından değerlendiriliyor. Tüm süreç iyileştirme metodolojileriyle yapay zekanın gücüyle tasarlanıyor. Analizlere göre sunulan önerilerle işletmeler, risk ve fırsatların rehberliğinde ideal yol haritasına ulaşıyor” diye konuştu.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ

Yapay zeka KOBİlerin işgücünü artırıyor

DİJİTALLEŞMEDE ÖZEL İŞBİRLİĞİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), özel bir işbirliğine imza attı. Anlaşma, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Genel Sekreteri John Denton tarafından Paris’te düzenlenen ICC Dünya Konseyi toplantısı kapsamında gerçekleştirildi. Eylem planında uluslararası ticaret finansmanı, tedarik zinciri finansmanı, yeşil pazarlama ve ICC küresel öğrenme programlarının Türk iş dünyasının hizmetine sunulması gibi maddeler yer alıyor.

KISA... KISA... KISA...

Yapay zeka KOBİlerin işgücünü artırıyor

ŞİRKETLERE AKILLI MASRAF KONTROLÜ

İşletmelerin bütçelerini anlık takip eden ve aynı zamanda denetim ve suistimal tespiti yapabilen yapay zeka destekli masraf yönetim platformu Masraff, tasarrufta hedefleri büyüttü. Masraff CEO’su Begül Eray Sezgin, “Gerçek zamanlı sunduğumuz detaylı yönetici raporlarıyla şirketlere öngörülebilir bir finansal tablo sunuyoruz. Şirketlerin masraf yönetimi süreçlerini daha akıllı ve etkili hale getiriyoruz. ChatGPT’nin yeni sürümü 4.0’ı kendi şirketimizde de kullanıyoruz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder