Murat GülderenYaşlılara dijital 'Korona' önlemi

HABERİ PAYLAŞ

Yaşlılara dijital 'Korona' önlemi

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart tarihinden itibaren internet trafiğinin yüzde 50’ye yakın artmasında, salgında büyük risk grubunda yer alan yaşlıların da önemli etkisi var. Evlerinden çıkamayan 65 yaş ve üstü binlerce kişinin internet kullanmaya ağırlık vermesi siber dolandırıcıların iştahını kabartıyor.

Çünkü yaşlılar internetteki siber tuzakları gençler kadar iyi bilemiyor. Türkiye de en çok siber saldırı yapılan ve yaşlıların bu sahtekarlara para kaptırdığı ülkelerden biri. Ancak bu tuzaklara düşmemek için şu basit önlemleri almak yeterli:

Haberin Devamı

‘KONTROL YAPIYORUZ’ YALANI

✘’Korona için kontrol yapıyoruz, şu linki tıklayarak kişisel bilgilerinizi girin’ şeklinde bir e-mail alırsanız kesin tuzaktır, asla itibar etmeyin.

✘Büyük firma isimlerini korona/corona kelimeleriyle birleştiren pek çok alan adı satın alındı. Kişisel veri isteyen hiç bir linki tıklamayın.

✘‘Sağlık sigortasıyla ilgili korona kapsamına girebilmeniz için şu bilgileri girmeniz gerekiyor’, ‘başvuran ilk 50 kişiye hediye’ gibi pek çok e-posta da gönderiliyor. İtibar etmeyin.

‘KARGO’ CAMBAZLARI

✘Size kargo şubesinden gönderilmiş süsü verilen bir mesaj gönderiyorlar ve siparişin eksik adres bilgileri nedeniyle teslim edilemediğini, adres teyidi için mesajda yer alan linke tıklamanız gerektiğini söylüyorlar. İlgili kurumu aramadan iş yapmayın.

SAHTE SİTELERE AMAN DİKKAT!

✘Bu dönemde online alışveriş en büyük tuzaklardan biri. Bir perakende sitesinin sahtesi yapılarak, sosyal medya hesapları bile açılıyor.

✘Güvenli alışverişte ‘SSL sertifikası’ en önemli göstergelerden biridir. Bir sitenin SSL sertifikası olup olmadığını ise sitenin adının yazdığı adres çubuğundan anlayabilirsiniz.

✘Adres çubuğunda, asma kilide benzer, yeşil renkli bir bilgilendirme işareti vardır. Oraya tıkladığınız taktirde, sitenin SSL sertifikasını kontrol edebilirsiniz.

AYAK İZİ BIRAKIYORUZ

Sanal dünyanın en büyük sorunlarından birisinin ‘dijital ayak izi’ bırakmak olduğuna vurgu yapan MEZO Dijital Başkanı Dr. Nabat Garakhanova, ”Bugün internette her hareket izleniyor ve bu bilgilerle dijital profil oluşturuluyor. Daha sonra bu, hayatın her aşamasında olur olmaz karşınıza çıkabiliyor. Attığınız her e-mail, arama motorlarında yaptığınız her arama, üye olduğunuz her site, yaptığınız tüm paylaşım ve beğeniler, sizin dijital ayak izlerinizi oluşturur” dedi.

Haberin Devamı

DOSTÇA DAVRANANA KANMAYIN

✘Sosyal medyadaki tanımadığınız herhangi bir kişi sizinle irtibat kurmak istiyorsa güvenmeyin.

✘Tanıdığınız bir isim olsa bile kopyalama işlemleri çok sık yapılıyor, emin olmak için ilgili kişiyi arayıp kontrol edin.

✘Romantizm dolandırıcılığına dikkat edin. Mesaj ya da mail ile ‘para gönderin yanınıza geleyim’ diyen kimseye itibar etmeyin.

‘ŞUNU KAZANDINIZ’ DENİYORSA

✘Girmediğiniz bir piyango veya çekilişte ‘kazandınız’ denilerek ödül için sizi tebrik etmek amaçlı gelen linklere tıklamayın.

✘Bir ürün piyasa değerinin aşırı altında satılıyorsa inanmayın.

✘Teknik destek süsüyle size ulaşıp bilgisayarınıza girmek isteyenlere asla bilgilerinizi vermeyin.

Haberin Devamı

✘Hesaplarınız için sayı, küçük büyük harf içeren ve tahmin edilmesi kolay (örneğin 12345 gibi) olmayan, güçlü parolalar belirleyin.

✘Telefonunuz ve bilgisayarlarınız için her zaman güncel antivirüs yazılımları kullanın.

✘Kullandığınız tüm uygulama ve cihazların gizlilik ayarlarını gözden geçirin. Emin olmadığınız hiçbir uygulamaya onay vermeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder