Kısa bir süre önce kavurucu sıcakların cep telefonlarını nasıl tehdit ettiğini ve buna ilişkin alınması gereken önlemleri anlatmıştık. Bu hafta da aynı konu üzerinden odağımıza bilgisayarları aldık. Çünkü artık çoğu kişi mobil çalıştığı için tatile bile bilgisayarıyla gidiyor. Bilgisayarlar da tıpkı telefonlar gibi, hassas elektronik bileşenlerden oluşan karmaşık sistemler oldukları için ısınmaya karşı oldukça hassaslar. Yüksek sıcaklıklar, bilgisayarınızın performansını düşürebilir, donmalara neden olabilir, hatta veri kaybına, çökmeye ve kalıcı hasara yol açabilir. Peki ne yapmalı? İşte taktikler...
1-AŞIRI KULLANMAYIN:
Sıcak bir yerde mümkünse bilgisayarınızı uzun saatler kullanmaktan kaçının. İşlemci (CPU) ve grafik işlemcisi (GPU) çalışırken ısı üretir. Uzun süreli kullanımda bu bileşenler zarar görür. Özellikle oyun oynama ve video düzenleme gibi işlerinizi serin saatlere bırakın.
2-SOĞUTMAYI TEMİZLEYİN:
Cihazınızın fanlarını ve havalandırma deliklerini düzenli olarak tozdan arındırın. Bunun için, basınçlı hava ya da yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz. Toz birikmesi, soğutma sisteminin verimliliğini düşürerek aşırı ısınmaya neden olabilir.
3-GÜNCELLEME YAPIN:
İşletim sisteminizin ve programlarınızın güncel olduğundan emin olun. Güncellemeler, genellikle performans ve güvenlik iyileştirmelerinin yanı sıra ısı yönetimi ile ilgili düzeltmeleri de içerir.
4-NEMİ KONTROL EDİN:
Yüksek nem, elektronik devrelerde korozyona neden olabilir ve kısa devreye yol açabilir. Cihazınızı pencereden, banyodan, mutfaktan uzak tutun. Havalandırma deliklerinin tıkanmadığından emin olun. Hava akışı için masa üstü vantilatör kullanabilirsiniz.
5-PİLE DİKKAT:
Yüksek sıcaklıklar, pil ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir. Bu nedenle bataryayı yüzde 80’den fazla şarj etmemek gerek. Patlama riskine karşı asla orijinal olmayan şarj cihazları kullanmayın.
6-DÜŞÜK GÜÇ MODU:
‘Enerji Tasarrufu’ modu, gereksiz arka plan işlemlerini sınırlayarak çalışır. Bunu da ayarlardan güç modunu açarak kontrol edebilirsiniz. Bu sayede kullanmadığınız uygulamaları ve hizmetleri kapatabilirsiniz.
7-YAZILIM VE DONANIM İZLEME:
Bilgisayarınızın sıcaklığını izlemek için çeşitli yazılımlar da kullanabilirsiniz. Örneğin, HWMonitor, Core Temp, SpeedFan gibi programlar CPU ve GPU sıcaklıklarını takip etmenize yardımcı olabilir. Bu yazılımlar, aşırı ısınma durumunda uyarılar göndererek gerekli önlemleri almanızı sağlar.
HAFTANIN OLAYI
1.5 METRE SUYA 30 DAKİKA DAYANIKLI KATLANAN CEP
Samsung’un yapay zeka destekli yeni katlanabilir telefonu Galaxy Z Flip 6, 58.999 TL’den başlayan fiyatlarla ön siparişe sunuldu. Gücünü snapdragon 8 Gen 3’ten alan cihaz, 50 MP geniş, 12 MP ultra geniş sensörlerle geldi. Çektiğiniz fotoğrafları otomatik olarak optimize ederek, bir kompozisyon oluşturan, renkleri, kontrastı ve netliği iyileştiren cihazın canlı çeviri özelliği de bulunuyor. Cihaz, ayrıca 1.5 metre derinlikteki suya da 30 dakikaya kadar dayanıklılık gösterebiliyor.