Yükselen döviz kuru ve ithalat vergileri nedeniyle gerek iPhone gerekse yerli olmayan tüm Android işletim sistemli cep telefonu fiyatlarına yüzde 10’u aşan zamlar gelince, ikinci el cihazlara akın başladı. Ancak bu tür cihazların yüzde 90’ı kayıtdışı satıldığı için ciddi bir güven sorunu var. Çünkü ikinci el telefon alışverişlerinin neredeyse beşte biri, dolandırıcılıkla sonuçlanıyor.
Ya bozuk telefon veriliyor ya da çalıntı mal satılıyor. İSRAF ÖNLENECEK İşte bu sorun Türkiye’de de bir süredir denenmeye başlayan ve garantisi olan ‘yenilenmiş telefon’ sistemi sayesinde aşılmaya çalışılıyor. Bu konuda Ticaret Bakanlığı, ikinci el cihazların yenilenerek tam teşekküllü satılabilmesi için yönetmelik getireceğini açıkladı.
Buna göre, Türkiye genelinde bir süre sonra sadece bu işi yapacak yetkili yenileme merkezlerinin açılması gündemde. Yani ikinci el ve yenilenmiş telefonlarda tüketici güvence altına alınacak. Bu durum, hem ithalatın azalması hem de israfın önlenmesi açısından kritik önem taşıyor.
A’DAN Z’YE DEĞİŞİM
Yenilenmiş telefon özetle; pil, ekran, işlemci ve kamera gibi tüm parçaların A’dan Z’ye onarılması, tamir edilemeyecek parçaların yenileriyle değiştirilmesi ve 12 aydan başlayan garanti süresi verilmesi anlamına geliyor. Halihazırda Hepsiburada, Gittigidiyor ve Turkcell.com.tr gibi bazı güvenilir siteler de ‘yenilenmiş’ kategorisi açarak, bu tür cihazların özel etiketleriyle satışını yapıyor. Bu genelde teşhirde uzun süre kullanılmış ürünlerden oluşuyor.
HEMEN VAZGEÇMEYİN
Türkiye’de bazı yetkili telefon servisleri, yenileme işlemi yapıyor. Ancak vatandaşın bundan pek haberi yok. Milyonlarca kullanıcı, cihazı bozulduğunda hemen yenisini alıyor ve böylece evler elektronik çöplüğe dönüyor. Oysa bozuk telefonlarını üste farkını ödeyerek, tamamen yenileme imkanlarını değerlerlendirebilirler. Böylece gereksiz israfın da önüne geçilmiş olur. Türkiye’de bu sistem henüz pek oturmadığı için kısıtlı telefonlarda yenileme işlemleri yapılıyor. Yani işi bilen telefonunu yeniletiyor.
AVRUPA’DA ÇOK YAYGIN
Henüz Türkiye’de her marka ve modelin yenilenmiş cihazları yok. Ancak Avrupa ve ABD’de sadece cep telefonu yenileme işlemi yapan pek çok dev teknoloji şirketi var. İşte Ticaret Bakanlığı, Türkiye’de de bu yönde ciddi bir atılım planlıyor. İkinci el ürünler için bakanlıktan alınacak izin ile yenileme merkezleri kurulması planlanıyor. Cihazlar, bu merkezlerde standartlara uygun şekilde yenilenecek ve sertifikalandırıldıktan sonra satışa sunulacak. Bu servisler ikinci el ürünleri vatandaştan da alabilecek.
ÇOCUKLARI KORUYAN PRİZ
Panasonic’in priz markası Viko, çocuk korumalı prizler tasarladı. Lisanslı Karre Kids figürleriyle işlenmiş prizler, çocukların sivri cisimleri elektrik akımı bulunan kontak deliklerine sokmamaları için koruma düzeneğiyle kapatılmış. Plastik kapaklar, aynı anda iki sivri cisim ile üzerine belli güçte kuvvet uygulanmadıkça açılmıyor. Prizdeki delikler, sadece fiş takıldığında açılıyor.
HAFTANIN OLAYI
ÇİFT EKRANLI DİZÜSTÜ
Asus, iki ekrana sahip oyuncu dizüstü bilgisayarı ROG Zephyrus Duo 15’i tanıttı. Kullanıcıya büyük kolaylık sağlayan 14 inçlik dokunmatik ikinci ekran, klavyenin hemen üstüne konumlandırıldı. İstendiğinde öne doğru da kalkabilen ekran, dünyada ilk olma özelliğine sahip. İntel i9 işlemciden güç alan modelin, 15.6 inç boyutundaki ana ekranı ise 4K 60Hz özelliklerine sahip.