Her yıl ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen dünyanın en etkili tüketici elektroniği fuarı CES 2024, bu yıl 9-12 Ocak tarihleri arasında kapılarını açacak. En ileri yapay zeka ve uzay teknolojilerinin, otonom sürüş destekli güvenlik sistemlerinin, uzaktan sağlık teknolojilerinin ve enerji verimliliği sistemlerinin öne çıkacağı fuarda geleceğe yön verecek yüzlerce ürün ve hizmet tanıtılacak. 150’yi aşkın ülkeden 1200’den fazla teknoloji şirketinin ve ortalama 100 bin kişinin katılacağı fuara Türkiye’den de 50 Türk girişimcisi, insan hayatına dokunan en yenilikçi ürünleriyle gövde gösterisi yapacak. Verimli işbirlikleri sayesinde dünyaya açılması beklenen söz konusu yerli girişimlerden bazılarını masaya yatırdık.
MİKROÇİP AĞI
Electra IC adlı şirket, televizyonlar, bilgisayarlar, cep telefonları, kahve makinaları gibi akla gelebilecek tüm tüketici elektroniği eşyalarının içindeki en küçük ve en akıllı birim olan ‘mikroçip’lerin geliştirilmesi alanında uzmanlığa sahip. Tüm bu hizmetlerini CES’te sergileyecek olan şirketin, 5G’den Wi-Fi’dan 100 kat daha hızlı Li-Fi teknolojisine, uyduların haberleşmesinden akıllı kumanda aletlerine kadar çok geniş bir mikroçip tasarımı geliştirme hizmet ağı bulunuyor.
GÖRME ASİSTANI
From Your Eyes adlı girişim de yapay zeka desteğiyle görüntü işleme teknolojisini kullanarak görme engellilere çevredeki ve e-ticaret platformlarındaki görselleri betimlemeyi yedi saniyede sağlayan bir mobil uygulama geliştirdi. Uygulama, örneğin yolda gidiyorsunuz, gördüğünüz manzaraları sizin için tarif ediyor, hikayeleştiriyor ve sizin için kaza tahminlemesi yapıyor. Yani özel sanal asistanlık yapıyor.
ELEKTRİKLİ ÇOCUK BİSİKLETİ
Genoride adlı girişim de dünyanın ilk elektrikli çocuk bisikletini geliştirdi. Pedalla üretilen güç, elektrik enerjisine çevriliyor. Bu enerji arka motorlara iletiliyor. İhtiyaç halinde ise batarya devreye girerek her türlü arazide rahat bir kullanım sunuyor. Çocukların güvenliğini sağlamak için ebeveynler, bisikleti uzaktan kumanda ya da mobil uygulama ile bisikleti durdurabiliyorlar.
DENEY PLATFORMU
Eğitim teknolojileri kategorisinde çığır açmaya hazırlanan yerli vrlabacademy platformu ise fizik, kimya, biyoloji gibi alanlarda öğrencilerin sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde deneyler yapabileceği çözümler sunuyor. Bu sayede deney için mekan sorununu da ortadan kaldıran platformun içeriğinde 200’den fazla bilimsel deney içeren farklı sanal laboratuvarlar yer alıyor.
YERLİ ROBOTLAR
Arche Robotics, alışveriş merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, hastaneler, okullar, açık ofisler ve havaalanları gibi kamusal alanlarda robot çözümleri sunuyor. Robotlar hijyen problemlerini bertaraf etmenin dışında, güvenliği sağlamak, karşılama yapmak, navigasyon görevi görmek gibi yeteneklere sahip. Şirketin alışveriş deneyimi için akıllı aynası da bulunuyor. Müşteriler, burada ayakkabıdan elbiseye kadar istedikleri giysiyi sanal olarak deneyebiliyorlar.
TIBBİ SIMÜLASYON
MedicaUroSim, Türkiye’nin ilk yerli ve milli ürolojik eğitim simülatörü olarak öne çıkıyor. Örneğin böbrek taşlarının kırılması gibi gerçekçi bir operasyon ortamı sağlayan bu teknoloji sayesinde öğrencilerin burada pratik yaparak hata yapma risklerinin azaltılması hedefleniyor. Simülasyon, bu alandaki kadavra ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.