Hepimizi sarsan 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesi için seferber olan sivil toplum kuruluşları, bölge insanına desteğe devam ediyor.
Bölge insanı için istihdam ve gelir olanakları sağlayacak projeler geliştirip hayata geçiren sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra bizzat projede görev alarak destek verenler de var. Depremden etkilenen bölgeye özgü ipek böceği ırkı Hatay Sarısı, ‘Barış İpeğinin Keten ve Kendirle Yolculuğu’ projesiyle yeniden canlanıp bölge insanına umut olacak.
UNESCO’nun somut olmayan kültürel mirasın korunması misyonuyla uyumlu proje için IC İbrahim Çeçen Vakfı, EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tekstil ve Tasarım Fakültesi ile Hatay Sosyal ve Kültürel Kalkınma Derneği güç birliği yaptı. IC İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, depremzedelerin toplumsal hayata adapte olmaları için plan yaptıkları dönemde Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi EkoDoku ile karşılaştıklarını, bölgede sürdürülebilir istihdam ve gelir olanağına katkı sağlamak amacıyla bu projede bir araya geldiklerini anlattı.
EkoDoku Yönetim Kurulu Başkanı Esra Üzel Yüncüler de ekolojik ve etik üretimle sürdürülebilir, kapsayıcı ve umut dolu bir moda anlayışı inşa edeceklerini söyledi. Projeye ilk olarak vakfın Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurduğu yaşam alanında, ardından Ankara’da geleneksel sanatlar atölyesi açarak ipek dokuma kurslarıyla başlandı. Kurslarda kadınlara ileri düzey dokumacılık eğitimi verildi. Üretimler, bölgeye özgü ipek böceği ırkı Hatay Sarısı adlı sarı koza ören endemik ipek böceğinin yaşam döngüsüne saygı göstererek, sürdürülebilir, doğal ve etik model olan ‘Barış İpeği’ yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Önemli bir kültürel mirası geleceğe taşıyacak, istihdam ve gelir olanakları sağlayacak Barış İpeği’nin yolculuğunda ilk sonuçlar da alındı. Ebru sanatı ve doğal boyama tekniklerinde altı depremzede kadın yetiştirildi, üç adet yenilikçi EkoDoku Kumaşı üretildi.
NEVŞEHİR’DE İSİMLER FİDANLARDA YAŞAYACAK
Nevşehir Belediyesi, şehre yeşil alanlar kazandırmak, ağaç ve orman sevgisi aşılamak, fidan dikme alışkanlığı edindirmek amacıyla hatıra ormanı oluşturdu. Proje çerçevesinde şehirde her yeni doğan bebek ve vefat edenler için hatıra ormanına bir fidan dikilecek. Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, yardımcıları, mahalle muhtarları ve ailelerin çocuklarıyla birlikte katıldıkları törende dikilen fidanlara can suları verildi.
KARŞIYAKA RUHSAT REKORU KIRDI
İzmir’de Karşıyaka Belediyesi, bu yılın başından 16 Aralık’a kadar 1864 işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenledi. Bu rakam, son 20 yıllık süreçte ilçede bir yıl içerisinde verilen en yüksek ruhsat sayısı oldu. Geçen yıla göre yüzde 50’den fazla artış sağlanırken, başvuru sürecindeki 227 işyeriyle birlikte, 2024 yılına ait ruhsat sayısının 2 bini aşması bekleniyor. Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, ilçede ruhsatsız ve kaçak faaliyete izin vermemekte kararlı.