Günlük güneşlenme süresiyle Türkiye ortalamasının üzerinde olan Muğla, bu avantajını iyi değerlendiriyor. Yenilenebilir enerjide birçok projeyi hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi, mezbaha, otogar, hizmet binaları ve sosyal tesislerden sonra geçici hayvan bakımevine de güneş enerji santrali kuruyor. Santral, tesisin tükettiğinden dört kat fazla üreteceği elektrikle 2.8 milyon TL’lik maliyeti 4 yılda çıkaracak. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Üretilen fazla elektrik Muğla’mıza katkı sağlayacak. Böylece Muğla’mız ve ülkemiz kazanacak” dedi.
İLAÇLAR ÇÖPE DEĞİL KUTULARA ATILDI
Çöpe atılan, lavaboya dökülen son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar toprağı ve suyu zehirliyor, insan sağlığını tehdit ediyor. Belediyelerin bunu önlemek için başlattığı ‘Atık İlaç Toplama’ kampanyaları büyük farkındalık oluşturdu. Kullanılmayan ilaçlar, eczane ve sağlık merkezlerine konulan kutularda toplanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yılda 14 ton, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2 ton, İstanbul Ataşehir Belediyesi iki yılda 7 ton, Denizli Merkezefendi Belediyesi 50 günde 1 ton, Bursa Nilüfer Belediyesi 1.5 yılda 7 ton ilaç toplayıp güvenli şekilde imha etti.
DENİZLİLİ ÇİFTÇİYE TOHUM DESTEĞİ
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Denizli Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile çiftçilere yönelik sertifikalı tohum desteği projesini hayata geçirdi. Kent genelindeki 4 bin 892 çiftçiye buğday, arpa ve yem bitkisi tritikale olmak üzere 1525 ton sertifikalı tohumun dağıtımına başlandı. Bu destekle 80 bin dekar alanda üretim yapılacağını vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Zolan, sertifikalı tohumların seneye de kullanılabileceğini söyledi.
‘SIFIR ATIK GELECEĞE HAZIRLIK’ PROJESİNE ÖDÜL
Sürdürülebilir İş Ödülleri’nin bu yıl dokuzuncusu düzenlendi. İstanbul Fatih Belediyesi, ‘Sıfır Atık Geleceğe Hazırlık’ mottosuyla hayata geçirdiği Sıfır Atık Eğitim Merkezi ve Geri Dönüşüm Atölyesi ile ‘Atık Yönetimi’ dalında ödüle layık görüldü. Fatihlilerin atölye faaliyetlerine de katılabildikleri 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde çocuklar, geri dönüşüm ürünlerinin nasıl ayrıştırıldığını, ne tür işlemlerden geçirildiğini yerinde inceleyerek, öğrenme imkânı buluyor.