Zeytinburnu Belediyesi’nin eski başkanlık binasında restorasyon çalışmaları sırasında Geç Roma – Erken Bizans dönemine ait mozaik bulundu. Bina dışında devam eden kazılarda 190 metrekarelik tarihi mozaiğin bütününe ulaşıldı. Alanda; bir sandık tipi mezar, mermer bir lahit ve iskeletler de bulundu. Koruma altına alınan mekân, mozaik müzesine dönüştürüldü. Açılışı 17 Ekim’de yapılan müzeyi ziyaret edenler, bunları görebilme imkânı bulacak. İskeletler, DNA testleri tamamlanınca sergilenecek. İstanbul’a bir müze kazandırmanın heyecanını yaşayan Belediye Başkanı Ömer Arısoy, müzenin şehrin kültür turizmi için yeni bir soluk olacağını söyledi.
SELÇUKLU AKILLI ATIK SİSTEMİYLE ÖRNEK OLDU
Konya’da Selçuklu Belediyesi, çöp toplama işinde teknolojiden yararlanarak yakıttan ve zamandan büyük tasarruf sağladı. Akıllı Atık Toplama Sistemi Projesi ile yer altı çöp konteynerlerine yerleştirilen sensörler aracılığıyla atık verileri anlık takip ediliyor. Bu bilgiler navigasyon paneline yansıtılıp çöp toplama araçlarına rota belirliyor. Projenin altı aylık verilerine göre; akaryakıttan yüzde 18, zamandan ise yüzde 30 tasarruf sağlandı. Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, birçok tasarruf sağlayan doğa dostu projenin ilçe genelinde yaygınlaştırılacağını açıkladı.
YEREL YÖNETİMLER DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI
Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) 2023-2024 dönemi başkanlığını üstlenen Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Arnavutluk’un başkenti Tiran’da düzenlenen ‘Yeşil Şehirler-Bölge Genelinde Deneyimlerin Paylaşımı’ Forumu’na katıldı. Deneyimlerin paylaşıldığı forumda Başkan Turan, bir konuşma yaptı. Yeşil Gündemin uygulanmasında önemli rol oynayan yerel yönetimlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Turan, NALAS’ın araştırmasında Batı Balkanlar’daki 149 yerel yönetimin yalnızca üçte birinin çevre stratejilerine sahip olduğunu gösterdiğini açıkladı.
KARATAY TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR
Karatay Belediyesi, şehrin kimliğini ortaya koyan tarihi evleri ayağa kaldırıp turizme kazandıracak. Bu projeyle tarihi evler tespit edilip koruma altına alındıktan sonra restore edilecek. Projenin ilk uygulamasına Nakipoğlu Mahallesi’ndeki sivil mimari yapıların en iyi örneklerinden olan 125 yıllık iki evin restorasyonuyla başlandı. Geleneksel konut dokusunun yapılarına sahip çıkmanın kendileri açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Konyamızın ve Karatayımızın kadim geçmişini yüzyıllar ötesine aktarıyoruz” dedi.