Mustafa BakacakKaldırım işgaline kırmızı çizgi
HABERİ PAYLAŞ

Kaldırım işgaline kırmızı çizgi

Yayalara ait olması gereken kaldırımların ürünler, eşyalar, plastik külahlar, masa ya da sandalye ve park edilen taşıtlarla işgali şehir yaşamında en çok rahatsızlık duyulan, şikayet edilen konuların başında geliyor.

Kaldırım işgaline kırmızı çizgi

Bir de görme engelliler için kaldırımlarda yapılan sarı bantlar ile bisiklet yollarının işgali de var. Yayaların rahat, güvenli ve sorunsuz şekilde yürüyebilecekleri düzenlemeleri yapma konusunda belediyelere büyük görev düşüyor. Sorunun üzerine giden belediyelerin bu konudaki çalışmalarıyla ilgili sosyal medyadaki paylaşımlarına övgüler kadar yeni şikayetler de yağıyor.

Haberin Devamı

Kaldırım işgaline kırmızı çizgi

SORUN AYNI ÇÖZÜM FARKLI

Kaldırım işgalini sonlandırmak için yıllar önce ‘sarı çizgi’ ve ‘kırmızı çizgi’ uygulaması başlatan belediyeler vardı. Amasya Belediyesi, 2011 yılında işyerlerinin önüne kırmızı çizgi çekerek esnafa belli alanda ürün sergileme izni tanıdı. Rize, Siirt Kurtalan, Gaziantep Şahinbey, İzmir Ödemiş, İstanbul Sultangazi ‘sarı çizgi’ tercih eden belediyeler. Manisa Büyükşehir Belediyesi, yoğun şikayetler karşısında kaldırım işgaline ‘turuncu’ çizgi çözümü getirdi. Manisa’da ‘sıfır kaldırım işgali’ yerine esnafa ürün koyabilmeleri için 30 santimetrelik yer gösteren turuncu çizgi uygulaması bu ay başladı.

Kaldırım işgaline kırmızı çizgi

BU KABAHATİN CEZASI 977 TL

Batman Belediyesi, işgale neden olan duba, flama ve reklam panoları gibi materyalleri topluyor. İstanbul’da Maltepe Belediyesi de kaldırımları yaya güvenliğine uygun hale getirmek için çalışma başlattı. Vatandaşın rahatça yürümesini engelleyecek bu tür işgallerin son bulması için esnafın da hassasiyet göstermesi gerekiyor. İzin almadan meydan, cadde, sokak veya kaldırımların işgal edilmesi durumunda 2005 yılında yürürlüğe giren 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 38/1’inci maddesi uygulanıyor. Bu maddeye göre 977 TL para cezası kesiliyor. Kaldırımlara izinsiz inşaat malzemesi yığanların cezası ise 10 bin 515 TL. Kaldırımların yayalara ait olduğu bilincinin oluşması şehirleri daha huzurlu, insanları daha mutlu yapacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder