Türkiye, bir yıl önce ‘Asrın felaketi’ olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısıyla sarsıldı. O andan itibaren insanlığın kalbi depremlerin etkilediği 11 ilimizde atmaya başladı. Deprem bölgesine ilk yardıma koşanlardan biri de IC İbrahim Çeçen Vakfı’ydı. Türkiye’de 20 yıldır eğitim, sağlık, spor ve kültür alanlarında sürdürülebilir projelere imza atan vakıf, bölgede ilk yaşam alanını kurarak etkili bir çözüm üretti. Hatay İskenderun’da 1500 depremzedeye barınma imkanı sağlayan 30 bin 840 metrekarelik yaşam alanını IC İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen ile ziyaret ettik.
IC İbrahim Çeçen Vakfı Yaşam Alanı, İskenderun’da 20 bine yakın insanın yaşadığı 28 konteyner kentten biri. İçerisinde; anaokulu, mutfak, çamaşırhane, banyo, revir, çocuk parkı, spor sahası gibi bölümler yer alıyor. Vakıf, yaşam alanındaki depremzedelerin durumunu anlamak ve ihtiyaçlarını belirlemek için yaptığı ankette işsizlik oranının yüzde 60 çıkması üzerine bu alandaki projelere öncelik verdi.
KADINLAR ÜRETİP KAZANIYOR
Sosyal ve eğitici faaliyetler için oluşturulan ‘Çocuk ve Kadın Merkezi açılan yaşam alanında bölge halkının hayatlarını yeniden kurmaları için mesleki eğitimlere ağırlık verildi. ‘Geleneksel Sepet Örücülüğü’ ve ‘Yöresel Defne Sabun Yapımı’ gibi kurslara katılan kadınlara, ürün geliştirme, satış pazarlama desteği de sağlandı. Gençlerin istihdamını desteklemek için düzenlenen ‘Güneş Enerjisi Paneli Yapımı’ eğitimine katılanlar hem meslek öğrendi hem de uluslararası geçerliliğe sahip sertifika sahibi oldu.
İLKOKUL KASIMDA AÇILACAK
Bu projede psikolojik ve fiziksel ihtiyaçların karşılanması, sosyal ve ekonomik güçlenme, hayatın yeniden kurulması konularında ana sonuca ulaştıklarını ifade eden Günseli Çeçen, IC İbrahim Çeçen Vakfı’nın Hatay’da modern bir ilkokul yaptığını söyledi. Aralık 2023’te yapımına başlanan 24 derslikli okulun 30 Kasım’da tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Çeçen, eğitim ve toplum gelişimine katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.
DAYANIŞMANIN GÜZEL ÖRNEĞİ
Vakfın yaşam alanında kurduğu sahra mutfağında, yemek dağıtımının deprem bölgesinde iptal edilmesinin ardından Ebru Baybara yönetimindeki Gönül Mutfağı faaliyet göstermeye başladı. Ev kadını, doktor, işçi, aşçı, öğrenci, mühendis, akademisyenlerden oluşan Gönül Mutfağı’nda dayanışmanın en güzel örnekleri sergileniyor. Gönül Mutfağı, Hatay’daki ilköğretim okullarında her gün 10 bin öğrencinin kahvaltılarını hazırlıyor.