Belediyeler, çağdaşlık ve gelişmişlik göstergelerinden olan kütüphaneler konusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Ders çalışmak isteyen öğrencilere ve kitap okumayı sevenlere konforlu ortam sunan belediye kütüphanelerine her geçen yenileri ekleniyor. “Şehir kütüphanemiz çok güzel olacak” diyerek çalışmalara başlandığını duyuran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay iddialı konuştu:
“Türkiye’nin en güzel kütüphane binalarından birisini yapmak için kolları sıvadık.” Geleneksel ve modern teknikleri yeni açılımlarla buluşturan bir yapı olarak inşa edilecek. İçerisinde kitaplık, oturma salonları, etüt salonları, okuma odaları ve sosyal yapıların bulunacağı kütüphane, etrafındaki park ile bütünleşecek. Proje tamamlandığında 200 adet farklı yaşlarda ve boyutlardaki ağaçlar ile doğal bir ortamda hizmet verecek.
TARİHİ TAŞ BİNANIN IŞIKLARI HİÇ SÖNMEYECEK
Çorum’da 1923 yılında kütüphane olarak inşa edilen tarihi taş bina, 63 yıl belediye binası olarak kullanıldı. Çorum Belediyesi’nin yeni hizmet binasına taşınmasıyla tarihi binayı yeniden kütüphane yapmak amacıyla başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Restorasyonun tamamlanmasının ardından binanın alt katı 110 kişinin aynı anda çalışma yapabileceği kütüphane olarak 7 gün 24 saat hizmet verecek. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın söylediği gibi ışıkların hiç sönmeyeceği kütüphane, bir ay içinde açılacak.
MERKEZEFENDİ’NİN 33 BİN ÜYESİ OLDU
Zeytinburnu Belediyesi’nin 2016’da hizmete açtığı Merkezefendi Şehir Kütüphanesi’nden aynı anda 121 kişi yararlanabiliyor. 778 metrekarelik bir alanda 1100 raf kapasitesiyle 26 binden fazla kitap ve 35 güncel yayın barındıran kütüphane, sınava hazırlanan öğrencilere, araştırma yapmak ve kitap okumak isteyenlere haftanın her günü 24 saat hizmet veriyor. Kütüphanede ücretsiz çay, kahve ve günde 3 kez çorba ikramı da yapılıyor. 33 bin kayıtlı üyesi bulunan kütüphaneye kart sistemiyle giriliyor.
ÜSKÜDARLI GENÇLERİN İKİNCİ ADRESİ
Üsküdar kütüphane açısından İstanbul’un zengin ilçelerinin başında geliyor. Üsküdar Belediyesi’nin 2021 sonunda açtığı Haluk Dursun Kütüphanesi 40 bin basılı, 26 bin elektronik kaynakla hizmet veriyor. 200 kişi kapasiteli ve haftanın 7 günü 24 saat açık olan kütüphaneden rezervasyon sistemiyle ücretsiz yararlanılıyor. Her gün belirli saatlerde kütüphane kullanıcılarına çorba, çay, kahve ve kek ikramları yapılıyor. Kütüphaneye ücretsiz üye olanlar 15 gün süreliğine ödünç kitap da alabiliyor.