Zeytinburnu’nu İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden biri yapan önemli adımlar atıldı. Kazlıçeşme’de bir dönem deri atölyelerinin bulunduğu bölgenin yanıbaşındaki 196 yıllık tarihi sarı sıvalı bina, atılan bu adımlar arasında öne çıktı. 1828 yılında yapılan bina, 128 yıl hastane olarak hizmet verdikten sonra 1956 yılında kapatıldı. 1984’ten 2015 yılına kadar da Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak kullanıldı. Belediyenin taşınmasının ardından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla binada muhteşem eserler gün yüzüne çıktı.
MOZAİKLER KEŞFEDİLDİ
İlk olarak binanın sarı renkli sıvasının altından Haliç’in çamuruyla yapılmış mühürlü kırmızı tuğlalar görünür oldu. Ardından binanın içinde zeminin 1.5 metre altında mozaikler keşfedildi. 2019 yılında binanın dışında otopark olarak kullanılan bölümdeki kazılarla mozaiklerin kalan kısmı ortaya çıkarıldı. Bunlar, Türkiye’de bulunduğu yerde sergilenen ilk mozaikler olarak kayda geçti. Restorasyon devam ettikçe hikâye daha da renklendi. Mozaiklerin altında mermer bir lahit ve sandık tipi bir mezar bulundu. Mezar içerisinden elde edilen bulgular ve kemikler üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde mozaikler, Geç Roma - Erken Bizans Dönemine tarihlendi.
SANAT İLE TARİHİ BULUŞTURDU
Lahitten çıkan kemiklerin tarihi, karbon 14 sonuçlarına göre Milattan Sonra 221-383 arası olarak belirlendi. Sandık tipi mezarın içindeki mermer yapı restore edilerek yerine konuldu. Son olarak binanın batı ucunda sonradan ortaya çıkarılan daha küçük bir mozaik alanı da yerinde korundu. Belediye, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Koruma Kurullarının ortak çalışmasıyla yürütülen süreçlerin sonunda Zeytinburnu, içinde sanat ile tarihin buluştuğu yeni bir kültür ve yaşam alanına kavuştu.
KÜLTÜR TURİZMİNE YENİ ROTA
İstanbul’un Sur dışında bulunan tek ve geniş alana sahip mozaiklerinin bulunduğu müzeyi ve Kazlıçeşme Sanat Merkezi’ni ziyaret edenler, eşsiz manzarasıyla Mozaik Kafe’de soluklanıyor. Yukarıda bahsettiğim süreç ve detayları; bu işin mimarı olan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’un davetiyle yaptığımız ziyarette kendisinden dinledik. Önemli sergilere ev sahipliği yapmaya devam eden bu mekanda tarih ve sanat dolu bir yolculuk yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki görevinin kültür belediyeciliğiyle anılmanın önemini daha iyi anlama fırsatı verdiğini söyleyen Arısoy’un Zeytinburnu’na kazandırdığı bu müze, İstanbul’un kültür turizmi için yeni rota old