Tam 40 yıl boyunca önce “devlete sızan” sonra “devlet” olan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişimiyle ülke siyasi yönetimini de ele geçirmeye çalıştı. İlk kez bir “örgüt” darbe girişiminde bulunuyordu.
Elbette bu örgüt, bazen “cemaat”, bazen “tarikat” adı verilen dini motifli FETÖ olunca, devlet diğerlerine de odaklandı.
Aslında 2014’te başlayan, 15 Temmuz darbesinden sonra artan “devlete sızan tarikatlar” meselesi şimdi açıktan tartışılmaya başlandı.
FETÖ’den boşaltılan devlet kadrolarında hangi tarikatın etkin olacağı ya da olduğu konusunda bir tartışma yaşanıyor. Menzilciler, Süleymancılar bir yandan Okuyucular, Yazıcılar diğer yandan bir paylaşım görüntüsü yayılıyor.
Seçilmişe saygı
Türkiye, devlet içine kanser gibi yerleşmiş FETÖ belasını tam olarak temizleyememişken şimdi bu tartışmanın içinde. Bazı gruplar birkaç gündür sosyal medyada “Cemaatime Dokunma” başlığıyla kampanya bile başlattılar.
Bir zamanlar, devlet içindeki kadrolaşması ne zaman tartışılsa FETÖ de “cemaatlere saldırı” propagandası yapardı.
Kimse bir başkasının özel hayatına, inancına ve yaşama biçimine karışamaz. Ancak devletten güç devşirme peşinde olan tarikatlar sadece kendileri için değil tüm ülke için nasıl bir tehlike yarattıklarını göremiyorlar.
Devletin bir “FETÖ belası” daha yaşamaması için yöneticilerin çok dikkatli davranması gerekir. Yasamanın ve yargının bağımsızlığı gibi seçilmiş hükümet dışında hiç kimsenin devletin yetkilerine kullanmasına izin verilmemeli.
Eğer devlette bir yapılanma peşinde olan tarikatlar ve cemaatler varsa bundan vazgeçmeli. Peki devlet bununla ilgili ne yapıyor? Tek hatırladığım Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 26 tarikat ve cemaat ile buluşması. Bu toplantı sonunda şu beş ilke kararı alınmıştı:
1- Tekfir etmeyeceksin
Sadece kendini hak bilip, kendin gibi inanmayan, kendin gibi düşünmeyen ve kendin gibi yaşamayanları dinden çıkmakla suçlamayacaksın.
2- Ötekileştirmeyeceksin
Kendin gibi inanmayanı ve yaşamayanı ötekileştirmeyeceksin, azınlığa düşürmeyeceksin.
3- İslam'dan ayrılmayacaksın
İslam ilminden ayrılmayacaksın, İslam'ı kendine göre yorumlamayacaksın.
4- Şahısçı olmayacaksın
Şahısları hakikatin yerine ikame edemezsiniz, baki hakikatleri fani şahsiyetler üzerine bina edemezsiniz. Biz irademizi bir faniye teslim edemeyiz.
5- Şiddete karşı duracaksın
Kim olursa olsun şiddete başvurduğu zaman, toplum olarak, millet olarak hepimizi karşısında bulmalı. Bence buna 6’ıncı maddeyi eklemek lazım. O da “Devlete dokunmayacaksın” olmalı.
Peki devlete dokunursan ne olur? FETÖ’ye bakın anlarsınız.
06 Eylül 2017, Çarşamba 05:00
Haberin Devamı