Pakistan Yüksek Mahkemesi, FETÖ’yü terör örgütü ilan etti ve ülkede FETÖ’ye ait 28 kampüsteki 60 okulun Türkiye Maarif Vakfı'na devredilmesine karar verdi. Türkiye Maarif Vakfı bugüne kadar yapılan ikili anlaşmalar ve görüşmeler sonucu 18 ülkede FETÖ’ye ait toplam 113 okulu devraldı. Ama ilk kez bir ülke FETÖ’yü terör örgütü olarak tanıyan bir mahkeme kararına dayanarak okulları devrediyor. Elbette, Pakistan’ın da üyesi olduğu İslam Kalkınma Teşkilatı’nın FETÖ’yü terör örgütü olarak tanıması etkili olmuştur ama bu Pakistan Yüksek Mahkemesi’nin kararını tam olarak açıklamaz. Çünkü İslam Kalkınma Teşkilatı’nın kararının bağlayıcılığı yok, öyle olsa tüm ülkeler benzeri kararı alırlardı.
Pakistan-Çin ittifakı
Bu kararın alınmasında 2018 yılı başından bu yana Pakistan ile Amerika Birleşik devletleri arasında yaşanan gerilimin etkisi olduğu bir gerçek. Çünkü Pakistan ekonomi, güvenlik ve enerji alanlarında ABD’nin küresel rakibi Çin ile yakınlaşma içinde hatta stratejik ortak. Pakistan’ın bu ilişkisinden rahatsız olduğu için ABD Başkanı Trump, 2018 yılı başında attığı bir twitte; son 15 yıldan bugüne kadar Amerika’nın Pakistan’a 33 milyar dolarlık yardım yaptığını ancak karşılığında Pakistan’ın ABD liderlerine kandırmaca ve yalandan başka bir şey vermediği suçlamasında bulundu. Ardından da Pakistan'a yapılacak 300 milyon dolarlık askeri yardımın ödemesini durdurdu. En son geçen ay yine Pakistan’ı twitter üzerinden hedef alan Trump, "Elbette ki Usame bin Ladin'i çok daha önce yakalamamız gerekirdi. Dünya Ticaret Merkezi saldırısı öncesinde bu konudan kitabımda bahsettim. Clinton şansını kaçırdı. Pakistan'a milyarlarca dolar ödeme yaptık, bize (bin Ladin'in) orada yaşadığını bile söylemediler. Ahmaklar." ifadesini kullandı.
Türkiye’nin zaferi
İşte tam bu süreçte, Pakistan Yüksek Mahkemesi FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlayarak, okullarının Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesine dair karar aldı. Mahkeme başkanı Hakim Ijazul Ahsan’ın “Bir örgüt kardeş Türkiye tarafından terörist ilan edilmişse, Pakistan devleti de terörist olarak tanıyacaktır” sözleri durumu açıklamaya yetmez. Bana göre bu kararın arkasında, Pakistan-Amerika geriliminin etkisi de var. Pakistan, FETÖ’nün bir Amerikan istihbarat aracı olduğunu, okullarında buna hizmet ettiğini çok iyi biliyor. Tıpkı FETÖ okullarını koruyan diğer ülkeler gibi. FETÖ okullarına dokunmanın Amerika’ya dokunmak olduğunu Pakistan yetkilileri de biliyor. ABD’ye mesajı FETÖ okulları üzerinden veriyor. O yüzden Yüksek Mahkemesi’nin kararı Pakistan açısından FETÖ terör örgütünü koruyan, kollayan ve destekleyen ve istihbarat örgütü olarak kullanan ABD’ye karşı bir mesaj, Türkiye açısından da bir zaferdir.