Merhaba sevgili okurlarım,
Bu hafta çağımızın hastalığı vertigo hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.
Vertigo belirtileri, vertigo ile ilgili yanlış bilinenler ve çözüm yolları ile ilgili bu bilgilendirme yazısından sonra önümüzdeki hafta sizlerden konuyla ilgili gelen soruları yanıtlayacağım.
Hadi başlayalım.
Vertigo nedir? Neden olur? Tedavisi nedir?
“Sersem gibiyim”, “Kafamda ağırlık var”, “Sarhoş gibiyim, ayakta sallanıyorum”, “Etrafımdaki eşyalar dört dönüyor”. Pek çok kişi bu gibi şikayetlerle hastaneye koşuyor. Ancak hastalığın tanısını koymak çok da kolay olmadığı için çoğu zaman doktor doktor dolaşmak zorunda kalabiliyor.
Yukarıda vurguladığım cümlelerden bir ya da birkaçını taşıyorsanız teşhisiniz vertigo olabilir. Toplumda çok sık görülen bir sorun; baş dönmesi yani vertigo. Etrafınızdaki her şey dönüyormuş gibi hissedersiniz. En önemli belirtisi baş dönmesidir ve genellikle iç kulaktaki denge sisteminde ortaya çıkan bir sorundan kaynaklanmaktadır. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi beraberinde kulakta basınç hissi, kulak çınlaması, işitme azlığı, bulantı – kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler gözlemlenebilir.
Peki vertigo neden ortaya çıkar?
Vertigonun ortaya çıkmasında birçok sebep rol oynar. Bunlar, iç kulak kaynaklı nedenler, üst solunum yolu enfeksiyonunun iç kulak tutulumu, iç kulakta bulunan tozcukların fizyolojilerinin bozulması, endolenf denilen iç kulak sıvısının artması, orta kulak iltihaplarının iç kulağı etkilemesi, iç kulak tümörleridir.
Bunun dışında; epilepsi, menenjit, migren, beyin tümörleri, kafa travmaları ve psikolojik hastalıklar vertigonun nedenleri olabilir.