Cildimiz, dış dünya ile hassas iç ortamımız arasında bariyer görevi görürken, en çok güneş ışınları tarafından yıpratılır. Bu ışın demeti derimize temas ettikten sonra bir dizi kimyasal reaksiyonun başlamasına neden olur. Bol miktarda serbest oksijen radikalleri açığa çıkar. Cildimizin antioksidan kapasitesi, bu zararlı maddeleri etkisiz hale getirmeye çalışır.
Son 10 yıldır ozon tabakasındaki incelmeden dolayı yeryüzüne daha fazla zararlı güneş ışınları ulaşıyor. Geçmiş yıllara oranla derimizde oluşan tahribat miktarı artıyor, onarıma daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bu birikici etkilerin 10-20 yıl sonrasında cilt kanserlerine yol açtığı unutulmamalı. Cilt rengimiz ne kadar açıksa bu zararlı etkilere o kadar fazla maruz kalıyoruz.
Yılların etkisiyle yüz ve boyun bölgesinde sarkma ve gevşemeler oluşabilir. Ameliyatsız sıkılaştırma ve asma yöntemlerine yanıt vermeyeceği düşünülüyorsa, yüz germe prosedürlerinden biri tercih edilebilir. Bu prosedürler; total yüz germe, orta yüz germe ve boyun germe olarak sınıflanabilir.
Cerrahi tekniklerle yüz germe
Orta yüz germede, favoriden başlayıp kulak önündeki kıvrımdan, kulak arkasına dönen bir kesi yapılır. Deri sıyrılır ve altındaki kaslar ve gevşemiş dokular sıkıştırılıp sarkmış cildin fazlalığı çıkarılır.
Total yüz germede ise orta yüz germedeki kesiye ek olarak, kulak üzerinde şakağa, kulak arkasında ise saçlı deri içine doğru uzanıp sonlanan kesiler mevcuttur.
Kesiler kıvrım içerisinde kaldığı için, eğer yara iyileşmesiyle ilgili sorun olmazsa, izler iyileştikten sonra neredeyse hiç göze çarpmaz. Ameliyattan sonra yüzde bir miktar şişlik ve morluk olabilir.
Bu şişlikler birinci haftadan itibaren hızla azalır. Yüzdeki hissizlik 3. haftada büyük oranda azalır. Dikişler 1 hafta-10 gün içerisinde alınır. Ameliyatın ertesi günü pansuman açılır. 3. gün saçlar yıkanabilir. 3-4 hafta boyunluk kullanılması önerilir.
Göz çevresi estetiklerinde ise ameliyat, sedasyonla beraber lokal anestezi veya genel anestezi ile; üst göz kapağındaki doğal kıvrım içerisinden, alt kapakta ise kirpiklerin hemen altından yapılır. Deri fazlalıkları çıkarılır, yağ ve kas dokularına gereken işlemler yapılarak sıkıştırılır. Göz kapakları vücutta en az iz kalan bölgelerden biridir. Kesilerin doğal kıvrımlara gizlenmesi sayesinde de neredeyse hiç iz kalmaz. Dikişler en geç 4-5. gün alınır. 2-3 hafta çok aşağıya bakarak çalışılması önerilmez. Güneşten korunmak önemlidir. Şişlikler 1 ay içinde azalarak kaybolur. Ancak tam olarak forma girmesi 6. ayı bulur.
Cerrahi olmayan tekniklerle yüz germe
Peelingler, laser uygulamaları, botoks, çeşitli cihazlar, yüzde askı yöntemleri (kaş, yanak, boyun, gıdı, şakak ve dudak bu yöntemle asılabilir), hyaluronik asit içeren dolgular veya yağ enjeksiyonu cerrahi olmayan ya da minimal invaziv tekniklerle uygulanan yüz gençleştirme yöntemleridir.
Botoks kırışıklık ve terleme tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biridir. Kasları güçsüzleştirerek kasların kasılması sonucu ciltte oluşan kırışıklıkların yok edilmesinde ve ter bezleri üzerine etkisinden dolayı koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanındaki terlemenin tedavisinde kullanılır. Botoksun etkisi, kırışıklık için kullanıldığında ortalama 3-7 ay, terleme tedavisinde ise 6 ay-1 sene devam eder.
Yağ enjeksiyonu hacim eksiklerinin tedavisi için uygulanır. 25 yaşından itibaren yüzümüzdeki kemikler ve yumuşak dokular erimeye başlar. Oval olan yüz kavsi köşeli bir hal almaya başlar. Dudaklar hacmini kaybeder, çevresinde kırışıklıklar oluşur. Göz altlarında tear-trough denilen çöküntüler meydana gelir, burun kenarından dudak köşelerine uzanan nazolabial çizgiler derinleşir. Dudak köşelerinden çene kenarına uzanan çizgi (marionette line) derinleşir. Yağ dokusu veya doku kokteyli ile yüze kontur vermek dudaklar, elmacık kemikleri ve ihtiyacı olduğu düşünülen bölgelere hacim sağlanabilir.
Hyaluronik asit ile dolgu; hareketsiz kırışıklıkların tedavisinde veya incelmiş dokulara hacim vermek için (dudak kalınlaştırma) kullanılır. En sık uygulanan bölgeler dudaklar, kaş çatma çizgilerinin botoksla yeterince giderilemediği durumlar, burun kenarlarından dudak köşelerine uzanan çizgiler (nazolabial çizgi), dudak kenarından çeneye uzanan çizgiler (marionette line), çeşitli sebeplerle oluşmuş çöküntülerdir. Dolgu malzemesi lokal anestezi ile uygulanır. Dolgu yapılan bölgede bir miktar ödem oluşabilir. Bu da 1-3 gün içerisinde düzelir. 4-6 ay sonra da vücut tarafından emilerek kaybolur.
Yüzde askı yöntemleri nedir?
Özellikle genç-orta yaş grubunda, yüzün çeşitli bölgelerindeki sarkmanın giderilmesi, cildin daha gergin bir görünüme kavuşturulması için uygulanabilen hızlı sonuç alınan tekniklerdir. Günümüze kadar birçok askı tekniği tanımlanmış olmakla beraber, kendini bırakmayan, gevşemeyen dikiş materyalleri ile yapılan askıların uzun vadede daha iyi sonuç verdiği görülmüştür. Lokal anestezi ile yapılan, son derece pratik uygulamalar olup tercih edilmesinin en büyük sebebi hemen sonucun görülmesidir. Askı yapılan bölgenin forma girmesi 2-3 haftayı bulur.