Bazen genç yaşta yumurta fonksiyonları azalıyor. Evli değilseniz, hemen çocuk sahibi olacak durumunuz yumurtalarınızı dondurun. Anne olmak istediğiniz zaman sorun yaşamayın.
Dondurayım mı?
26 yaşındayım ve bekarım. Adet düzensizliği için doktora gittim, fsh 19 çıktı. Doktor, hemen evlenmemi, olmazsa yumurtalarımı dondurabileceğimi söyledi. Genetik araştırma için kan verdim. Bekar biri için süreç nasıl işler?
CEVAP
Sevgili okuyucum, genç yaşta yumurtalık rezervinizin azalması üzücü. Ama menopoza girmeden fark edilmiş olması da ümit verici. Sizin durumunuzdaki kadınlar evli olmasalar bile yumurtalarını dondurabilir. Yumurta toplama işlemi vajinal yolla yapılır. Bu sırada cerrahi yolla kızlık zarınız açılacak. Ama doktorunuz size tıbbi nedenlerle bu işlemin yapılması gerekliliğine dair bir rapor vereceği için evlendiğiniz zaman sorun yaşamazsınız.
Şu anda menopoza girmeden yumurtalarınızı toplatmak ileride kendi yumurtalarınızla anne olabilmek için tek şansınız. FSH’ınız artmadan ne kadar fazla yumurta dondurtup saklatabilirseniz evlendiğinizde tüp bebekle gebe kalma şansınız o kadar artar. Yumurta dondurma ve çözdürme deneyimimiz çok arttığı için gebelik oranlarımız da hızla artıyor.
Kansere dönüşür mü?
İki yıllık evliyim, çocuğum yok. 2 yıl önce idrar yollarımda iltihap bulundu. İlaç kullandım, geçti. Doktor rahim ağzının yara olduğunu ve yakılması gerektiğini söyledi. Rahim ağzındaki yara ilerleyen yıllarda kansere dönüşür mü?
CEVAP
Sevgili okuyucum, rahim ağzınızda yara olarak adlandırılan, sıklıkla uzun süredir tedavi görmemiş ve sonunda kronikleşmiş rahim ağzı iltihaplarının sonucudur. Siz smear aldırın. Smear testi sonucunuz normalse korkulacak bir durum yoktur.
Mevcut yara rahim ağzı kanserine dönüşmez. Yaralar yakılarak ya da dondurularak tedavi edilebilir. İlişki sonrası kanama yapmıyorsa, smear temizse o zaman bir şey yapılmasına gerek yoktur. İltihabınızın antibiyotiklerle giderilmesi sonucu yara da vücut tarafından iyileştirilecektir.
Başarılı olur mu?
33 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Eşim 6 ay önce varikosel ameliyatı oldu. Sperm sayısı 1 milyon. Bende de polikistik kist var. Tüp bebekle şansımız nedir?
CEVAP
Sevgili okuyucum, eşinizin sperm sayısı sizin normal yollarla gebe kalabilmeniz için çok yetersiz. Yaşınız ilerlemeden tüp bebek yöntemine başvurmanızı öneririm. Tüp bebek ile başarı şansı kişiden kişiye değişir. Bu nedenle ancak muayene sonrası gebelik ihtimali söylenebilir.
Yine de siz polikistik over sendromu olan bir kadınsınız. Yumurtalık rezervinizin iyi olduğunu varsayarak uzman ellerde sizin durumunuzda bir çiftin ortalama gebelik ihtimali yaklaşık yüzde 50-60’larda olabilir. Varikosel ameliyatı sonrası bu kadar düşük sperm değerleri normale dönmez.