Oral ÇalışlarAdalılar değişik tepkileri olan özel bir topluluktur
HABERİ PAYLAŞ

Adalılar değişik tepkileri olan özel bir topluluktur

Azman minibüsler Adalar’da gündeme geldiğinde İETT Genel Müdürü şöyle uyarılmıştı: “Ada çok özel bir yerdir. Adalılık da farklı bir kimliktir. Bu konuda beklemediğiniz bir direnişle karşılaşacaksınız. Adalıları dinleyip bu girişimden vazgeçin.” Ada kelimesinin Latin dillerindeki karşılıkları izole diye özetlenebilir. Yani kara iklimindeki insanlardan farklı duyarlılıkları ve tercihleri olanlardan söz ediyorum.

30 yıldır Adalıyım. Efsane futbolcu Lefter’le adada arkadaş olduk. Bisikletine çiçek takıp espriler yapan Yorgo’dan çok şeyler öğrendim. Ayakkabı tamircisi Manol Usta, kızını görmek için gittiği Atina’da trafik kazasında yaşamını yitirince hep birlikte ağladık. Genç yaşta yitirdiğimiz Dersimli Haşim Gül’ün tartışmalarını özlüyoruz. Minübüs gündeme gelince Koço Kalfa’yı hatırladık. 105 yaşına kadar Tepeköy’den Büyükada çarşısına yürüyerek indi. Ressam Tiraje Dikmen’in korkusu motorlu araçların Adalar’a hakim olmasıydı. Çelik Gülersoy, Adalıların eleştirileriyle başa çıkamayınca, atacağı adımları Tiraje Dikmen’e danışmayı seçmişti.

Haberin Devamı

Gazeteci Mehmet Ginçay yıllarca adada gazete çıkardı, büyük gazetelere haberler yaptı. Oğlu Affan Kırtasiye dükkanıyla devam ediyor. Mimar Uluç Yurtduru, doktor Gülşen, Deniz Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Demir, Eczacı Avni ve kardeşi Cüneyt, adanın hafızasıdır. Bir şeyi hatırlamak için onlara sorarız. Lefter’in damadı Ömer Katmer, bitişik komşusu Taylan, İksidas Kitabevi, iskeleden adanın nabzını tutar. Roma Dondurmacısı Hasan Efendi, Balıkçı Aydın…

Konak Lokantası, Taş Fırın, Lido, Milto, Façyo Cav Cav Cafe, Akasya Fırın birkaç mekandan bazıları. Daha saysam değişik özellikleriyle Adalıları, şaşırıp kalırsınız. Her biri ayrı bir karakterdir.

Adaya yıllar önce gelip yerleşmişler ve şehirliden farklı bir yaşam ve davranış biçimi geliştirmişler. İşte bu insanların sesine kulak vermelisiniz. Gördüğünüz gibi, protestoları bırakıp gitmediler.

Adalı ısrarcıdır… Sessiz gibi görünür gerektiğinde hak aramak için harekete geçer. Adalı olmak farklı bir yaşam tarzını benimsemektir. Bunu anlamak gerek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder