Çiğdem Aydın kadın hareketinin ülkemizdeki öncü isimlerinden biri olmasının yanında sevilen bir insandı. Ölüm haberi hepimizi derinden sarstı. Reklam dünyasının ünlü ismi Necati Özkan, onu uğurlarken yapılan toplantıda 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden bir anısını anlattı.
Kadın Adayları Destekleme Derneği’nden (KA-DER) geldiklerini, paraları olmadığını söyleyen, bir kadın topluluğu karşısında şaşırmışlardı.
Gelenler, hangi siyasetten olduğuna bakmadan “Önce kadınlar” diyordu. Biraz tartışmışlar sonunda kadınların ne istediğini anlamışlardı. “Meclis'e Girmek İçin Erkek Olmak Şart mı?” sloganıyla bilboardlara çıkan “Bıyıklı kadınlar” afişi o kampanyanın sembolü olmuştu.
Ve seçimlerde 24 olan kadın milletvekili sayısı ikiye katlanmış 48’e ulaşmıştı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak konusu gündeme geldiğinde yine bu gelişmeye direnenlerin başında, 'önce kadınlar' diyen Çiğdem Aydın ve arkadaşları vardı. Çiğdem o zaman Serbestiyet’e yazdığı yazıda endişelerini şöyle dile getirmişti: “Biz kadınlar geçtiğimiz haftayı yine diken üstünde geçirdik.
İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmalar zaten kırıntısı kalmış huzurumuzu iyice kaçırdı. ... Sosyal medya kampanyaları, kulis faaliyetleri, yeni, eski ve müstakbel siyasilerle görüşmeler, tv-radyo programları, gazete yazıları, röportajlar derken… En son 5 Ağustos’ta Türkiye’nin onlarca ilinden, ilçesinden kadınlar sokağa döküldü.
İzmir’deki görüntüler herkesin içini acıttı. Kadınların saçını çeken, tekme atan, kolunu kırın diye bağıran polisler… Kadınlar şiddete uğramasın diye gösteri hakkını kullanan kadınlara polis şiddeti. Üstüne bazı basın organlarında 'Kadınlar izinsiz yürüyüşte polis müdürünü darp etti' başlıklı haberler.
Türkiye’nin kadın cinayetleri konusundaki karnesi korkunç. Her gün basına yansıyan bir veya birkaç kadın cinayeti var. Sadece geçtiğimiz haziran ayında 27 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. 2019 yılında 474 kadını cinayete kurban verdik 2018 yılında yasanın tedbir olarak koyduğu koruma kararını aldırmak için 83 bin kadın başvurdu, 11 bin kadının başvurusu reddedildi. Koruma kararlarının bile kadınları koruyamadığını biliyoruz.
Ancak yasanın varlığı, kadınlar için bir dayanak." Çiğdem, kadın hareketinin sembol olmuş isimlerindendi. Herkesin sevgilisi, kız kardeşi, eylemlerin, örgütlenmenin her yerde koşturanıydı. Onu dün uğurlarken, arkadaşları sıraya girip onu anlattı, gözleri yaşlı:
Yasemin Bektaş, Sırma Evcan, Meral Tamer, Gönül Karahanoğlu, Nur Ger, Nil Mutluer, Canan Kaftancıoğlu, Talya Türkmenoğlu, Yonca Ünal.. Çiğdem’le, İpek KA-DER’de çalışırken dost olduk.
Birçok olayda ortaklaşa tepkiler verdik. Son olarak iki ay önce bir yazı yazmasını istediğimde “Toparlanayım yazacağım” demişti. Kadın hareketi, önemli bir öncüsünü kaybetti. Biz aynı zamanda dostumuzu. Çok üzgünüz.