Oral ÇalışlarDaha çoğulcu bir dünya için...

HABERİ PAYLAŞ

Daha çoğulcu bir dünya için...

“Onlara bir şey demiyoruz, gitsinler kiliseye mum yaksınlar...” “Müslüman için kutlayacak ne var ki!” Böyle başlayarak uzayıp gidiyor yılbaşını haram sayan görüşler.

İstiklal Caddesi’ne yılbaşı ışıkları bu yıl asılmadı. Belediyecilere sordum, tatmin edici cevaplar alamadım.

Yeni yıl için ilk dileğim, bağnazlığın, ötekileştirmenin ayıplandığı, farklı düşünen, farklı yaşayanın aşağılanmadığı bir dünyaya kavuşabilmek.

İslam dünyasının büyük çoğunluğu, gerilik, yoksulluk, bağnazlık ve çaresizlik içinde.

Haberin Devamı

“Batı çöküyor, ahlaken bitti, felsefi olarak iflas ettiler, gençleri batakta” gibi sözleri artık bir kenara bırakalım. Kendi çaresizliğimizi, hayallerle örtmeye kalkışmayalım.

Yeni bir yıl, her şeyin yeniden başlaması için yeni bir şans demektir. Bardağın boş tarafından bakarsak da, bir yaş daha yaşlandığımızın tescillenmesi demektir...

Meselenin özü budur... “Yeni yıl gavur icadı” gibi tepkiler yerine, dünyanın büyük çoğunluğuyla birlikte yeni ufuklara yolculuk yapabilmek için yeni yılı bir vesile haline getirelim.

İnsanlığın ortak mirası

Uygarlık, hukuk, nezaket, saygı, yardımlaşma, demokrasi, teknoloji, sanat, eğlence, yaşam zevki... Bunlar insanlığın ortak birikim ve ürünü. Müslümanın da, Hıristiyanın da, Yahudinin de, Budistin de, ateistin de bu toplamda katkısı var.

Bu dünyadaki değerler, hepimizin ortak değeri. Farklılıkların bir düşmanlık değil, bir zenginlik olarak görülebildiği bir dünyayı, hepimiz hak ediyoruz. Bırakalım dünyayı, Anadolu toprakları bile ne büyük uygarlıklara tanıklık etmiştir, onu anlayalım, anlamaya çalışalım.

Noel Baba Fethiye yakınlarındaki Patara kasabasındandır. Hıristiyanlığın kurucularından Sen Pol Tarsusludur. Pir Sultan Abdal Banazlıdır. Mevlana Konyalı, İlyada destanının yazarı Homeros Anadoluludur. İslam bilgini, Marifetname’nin yazarı İbrahim Hakkı Erzurumludur.

Büyük mutasavvıf Muhiddin Arabi, Endülüs’te doğmuş, asıl eserlerini Anadolu’ya yerleştikten sonra vermiştir. İbni Rüşt, bir İslam bilgini olmanın yanısıra, Hıristiyanlığın yeni atılımlarına katkıda bulunan düşünürlerin hocası olarak da ün yapmıştır.

Haberin Devamı

Bu topraklardan fışkıran değişik kültürlerin, yüzyıllarca insanlığın ilerlemesine katkıda bulunduğu bir gerçek. Bizler onların mirasçılarıyız.

Yeni yılı karşılarken, bu zenginliğin özgüveniyle hareket edebiliriz. Daha güzel, daha barışçı, daha uyumlu, daha eşitlikçi, daha keyifli bir dünya umuduyla yeni yılınız kutlu olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder