Oral ÇalışlarDaha hızlı yayılıyor ölüm oranı daha düşük

HABERİ PAYLAŞ

Daha hızlı yayılıyor ölüm oranı daha düşük

Tehlikenin boyutunu aslında henüz kimse tam olarak tanımlayamıyor. Salgın kontrol altına alınabilmiş değil. İnsanlık son birkaç yüzyıl içinde veba, kolera, tifüs gibi ağır salgınların pençesinde büyük yıkım ve felaketler yaşadı.

Bugün geldiğimiz teknolojik ve tıbbi yetişkinlik düzeyiyle, bu virüs salgını, geçmiş yüzyıllardaki büyük salgınlara kıyasla daha az hasarla atlatılabilir. Koronavirüsün yeni versiyonu COVID-19 nasıl bir tehlike? Yakın geçmişte yaşadığımız domuz gribi, kuş gribi, sars, mers salgınlarına göre hangi açılardan daha tehlikeli?

Haberin Devamı

Daha hızlı yayılıyor ölüm oranı daha düşük

Bu amaçla küçük bir soruşturma yaptım, sonuçları paylaşmak istiyorum: Yaşadığımız örneklere göre; COVID-19’in bulaşma ve yayılma hızı SARS’a göre kat kat daha fazla. Bu virüsün öte yandan kızamık, kuş gribi ve verem gibi hastalıklara kıyasla yayılma riski daha düşük.

Koronavirüs taşıyan birisi öksürerek, aksırarak, konuşarak ya da nefes alıp vererek mikropları başkasına bulaştırabiliyor. Kızamık virüsü onlarca metre havada asılı kalabilirken, koronavirüs enfekte olan insanın sadece 2 metre yakınında yaşayabiliyor.

Öldürme tehlikesi açısından SARS ile koronavirüsü karşılaştırdığımızda SARS bulaştığı her 10 kişiden birinin ölümüne sebep olmuştu. Koronavirüsün öldürme riski yüzde 3. Ancak çok hızlı yayılma gücü nedeniyle yüzbinlerce insana bulaşma riskini hesaba katarsak, düşük ölüm oranına rağmen milyonların hatta milyarların hayatını tehdit eden bir tempoyla seyrediyor.

Aşı ne zaman?

Daha hızlı yayılıyor ölüm oranı daha düşük

Doktorlar ve konunun uzmanları, koronavirüs için aşı üretilmesinin bir seneyi bulabileceğini belirtiyorlar. SARS virüsü benzer bir tablo oluşturmuştu ve aşı geliştirme çalışmaları 20 ay kadar sürmüştü. Avustralya'dan bu konuda bazı umut verici haberler gelse de güvenilir ve etkili bir koronavirüs aşısının üretilmesinin en az bir sene süreceği tahmin ediliyor.

Haziran sonuna normale dönülür mü?

Salgın, bazılarına göre haziran sonuna doğru kontrol edilebilir. Sağlık Bakanı Koca'nın görüşü:

Yazın virüsün etkisi azalıyor. Bilim Kurulumuzun öngörüsü bu yöndedir. Bu hastalık daha çok bir kış enfeksiyonu. Tedbir alırsak, yayılmayı önlersek, büyük olasılıkla, 2 ayda hayat normale döner.

Haberin Devamı

Reuters'ın haberine göre; Çin'de koronavirüse karşı çalışmalar yürüten Ulusal Sağlık Komisyonu'nun başındaki 83 yaşındaki Zhong Nanshan, salgının haziranda bitmesini beklediklerini söyledi. Nanshan, hastalarda enfeksiyon belirtilerinin tekrar görülme oranının da oldukça düşük olduğunu belirtti.

Tersini söyleyenler de oldukça fazla. Onlar da salgınının önünün alınmasının 2021 yılının baharını bulacağını iddia ediyorlar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder