Ellerindeki sopalarla kadınların “yoldan çıkması”na engel olacakları, aileyi koruyacakları iddia ediliyor. İsimleri “Ahlak polisi.” İran sokaklarında kadınlara terör estiriyorlar. İran’daki molla yönetimi, bir erkek diktatörlüğü. Kadınlara nasıl giyineceklerini, sokakta nasıl yürüyeceklerini, bildiriyorlar. Kadınların çevreleriyle iletişimini kontrol altında tutmak, onların görevi. Bunun için din alimleri seferber ediliyor. Ahlak bildirgeleri yayınlanıyor, büyük kitle toplantıları düzenleniyor. Kafayı kadınlara takmış durumdalar.
Rejim, bütün bunları din, iman ve ahlak adına yaptığını iddia ediyor. İran’daki 40 küsur yıllık “İslami rejim” açmazda. Siyaseti dini referanslarla yürütmeye kalkışmak, keyfiliği artırdı. Toplum “fetvacılar” yoluyla sindirilmek istendi. İran halkı kötü yönetimle yoksullaştırıldı. Eğlenmesi yasaklandı. Mutsuz bir hale geldi. Bir dini otoriter yapının yol açtığı felaketin bedeli ağır oldu. İran bir buçuk aydır büyük bir özgürlük direnişi yaşıyor.
Bitmez tükenmez baskı altında yaşamaktansa ölümü göze alan binlerce insan, günlerdir sokaklarda. Uzun soluklu ve daha kitlesel bir toplumsal ayaklanma söz konusu. Kadınların başını çektiği direniş, bütün topluma yayıldı. Eğer özgürlük direnişçileri hedeflerine ulaşır da bu rejim yıkılırsa, Ortadoğu’da bütün dengeler yerinden oynayacak.
Direniş ve umut
Mahsa Amini, “kıyafet yasağı”na uymadığı gerekçesiyle 13 Eylül’de gözaltına alındı. Karakolda hayatını kaybetti. Ölümü üzerine başlayan protesto; kendi türküsünü, kendi marşını, kendi isyan şarkısını yarattı. İngiliz rock grubu Coldplay’in Arjantin konserinde çaldığı şarkı bir anda dünyanın ilgisini çekti. Aktris Gülşifte Ferahani tarafından söylenen ve Şervin Hacıpur tarafından yazılan şarkının klibi 81 ülkede, 3 bin 400 sinemada gösterildi.
Rock yıldızı Chris Martin’in gitarı ve Ferahani’nin vokali ile birleşen şarkının canlı konser kaydı, günler içinde milyonlarca kere görüntülendi. 25 yaşındaki müzisyen Şervin Hacıpur, şarkısının sözlerini, sosyal medya mesajlarından derledi. Şervin Hacıpur şarkıyı Instagram hesabında paylaştıktan sonra gözaltına alındı. Gözaltı sonrası şarkı Instagram hesabından da silindi. Sanatçı daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.
Şarkısının adı Baraye. “Baraye Azadi” yani “Özgürlük İçin” diye bitiyor. Şarkının sözleri Londra, Washington gibi başkentlerde düzenlenen protestolarda da slogan olarak kullanılıyor. Şervin Hacıpur’un bestesi, İran’daki hayatı anlatıyor. 45’i 18 yaşından küçük 284 gösterici ile protestoları engellemeye çalışan 35 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. İran’ın özgürlük için direnen halkı dünyadan destek buluyor. Umarız bu kez başarırlar.