Bugün köşemi kitaplara açıyorum. Geçen günlerde yayınlanan kitaplardan bir seçme yaptım.
1.“O Da Kızını Öptü Ve Gitti” (Ayrıntı Yakın Tarih). Orhan Gazi Ertekin’in hazırladığı kitap, 24 Mart 1978’de bir suikast sonucu öldürülen Savcı Doğan Öz’ün ardından ailenin başına gelenleri ve eşi Sezen Öz’ün hukuk mücadelesini anlatıyor. Mardin’de Atatürk’ün öldüğü gün dünyaya gelen Sezen, bir mahkeme reisinin kızı. Suçunu itiraf eden katilin önce idama mahkum olması, ardından beraat ettirilmesi, bir hukukçu olarak Sezen Öz’ü derinden yaraladı. Yıllarca adalet peşinde koşmuştu. Çok açık gerçeklere karşın, 7 üyeye karşı 8 hakim, eşinin katilini beraat ettirip serbest bırakmışlardı. Acılar bununla kalmamış, devlete egemen olanlar, devletin savcısını öldüreni gözlerinin önünde korumuştu. Yargılama boyunca, savcının eşi ve çocukları derin bir hukuksuzluğa tanıklık etmişti.
2. Kıbrıslı gazeteci Başaran Düzgün’ün “Öksüz Atlar Ülkesinde” (Ekinoks Yayınevi) romanı. Kıbrıs’ın bilmediğimiz karmaşık değişik milliyetlerin iç içe yaşadığı bir tarihi döneminden çatışmalara uzanan yakın tarihine tanık oluyoruz. Bir belgesel niteliğindeki bölümleri, yaşanmış bir tarihin heyecanı içinde sizi sürükleyip götürüyor. Çok beğendim.
3. Ercan Güneş, “Sanata Dair Yaşananlar” (Sokak Yayın Grubu). Ercan, çalışma hayatına tiyatrocu olarak başlamış. Her türlü zorluğa katlanarak uzun yıllar sahnede kalıyor. Oyunculuğun ardından yazılı basına yöneliyor. Yerel gazetelerde binin üzerinde köşe yazısına imza atıyor, halen Mersin Ticaret Borsası’nda Basın Danışmanı (2012-2024).
4. Mustafa Güler, “Ekonomi Demokrasi Siyaset” (Ütopya Yayınevi). İş insanı Mustafa Güler demokrasiyle ekonomi arasında yaşadıklarını, kendi deneyimlerinden yola çıkarak dile getiriyor. Bu kitap Türkiye’nin yakın iktisadi-politiksosyolojik durumunu kapsamlı şekilde ele alıyor.
5. Orhan Miroğlu, “Posta Kutusu 113 Diyarbakır” (Kopernik Yayınevi). 12 Eylül döneminde zulmün tanığı Diyarbakır cezaevinde görevli askerlerden birisi yıllar sonra orada yatan Orhan Miroğlu’nu bulur. Günler süren söyleşide bir dönemin yaşanmışlıkları aydınlanır.
6. Alev Gürsoy Cimin, “Bu Son Olsun” (Mona Roman). Posta’dan mesai arkadaşım Cimin, kitabını şöyle özetliyor: Erkek şiddetinin kurbanlarından “Şule Çet başta, bu toprakların kadınlarından ilham alınarak yazılmıştır.”
7. Bülent Eczacıbaşı, “İşim Gücüm Budur Benim” (Yapı Kredi Yayınları). Eczacıbaşı, konusunun uzmanı on akademisyenle yaptığı söyleşilerden ve kendi deneyimlerinden yola çıkarak yakın tarihe, bugüne ve geleceğe ilişkin görüşlerini dile getiriyor.
8. Gıyaseddin Karaca, “Darbeden Darbeye” (Destek Yayınları).
9. Mine Dönmez Ölçer “Ay Üşüyormuş”-Şiirler- (Red Yayınları)
10. T24 Yıllık, 2024’e bakış.