Bu yazıyı yazdığım sırada yeni tip koronavirüs (CovID-19), 100’ün üstünde ülkede görülmüştü. Can kaybı 5 bine dayandı. Virüsten etkilenen kişi sayısı 130 bini aştı. CovID-19 nedeniyle enfekte olan 69 bin kişi de iyileşmişti.
Türkiye ve Bolivya’da ilk vakalara yeni rastlandı. Bizim sınırlarımızdan da içeri girdiği anlaşılan virüsle mücadele böylece yeni bir boyut kazanmış oldu. Özel Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Banu Taşer’le konuştum.
İlk cümlesi şu oldu: “Ciddiye alalım ama panik yapmayalım.” Banu Taşer şöyle devam etti:
Bazı ülkeler, örneğin İran gibi, önlem almakta geciktiler. Biz bu konuda daha çabuk davrandık ve Bilim Kurulu oluşturduk. Adım adım alınacak önlemleri saptayıp, uygulamalara giriştik. Türkiye’de 3 bin civarında test yapıldı. Önce yalnız Ankara’da tek merkezde yapılan testler İstanbul, Erzurum vb. gibi başka kentlerde de yapılmaya başlandı. Özellikle İran’dan gelebilecek vakalara karşı hava, kara ve demiryolu bağlantısını kestik.
Banu Taşer’in uyarıları arasında şunlar var:
- Kolonya, dezenfektan, maske gibi malzemeler peşinde koşmak yerine elinizi normal sabunla daha sık yıkayın.
- El hijyeni birinci öncelik.
- Temizliğe özen gösterin.
- Ev içinde herkes kendi özel havlusunu kullansın.
Bu virüsün diğerlerinden farkı, daha hızlı bulaşıcı bir özellik taşıması. Dışarıda insanlarla aranızda bir mesafe bırakmaya çalışın. En özen göstermesi gereken insanlar, kanser hastaları, yüksek kortizonlu ilaç kullananlar... Nefes darlığı çekenler...
Peki nasıl sonlanacak?
“Virüsle nasıl başa çıkacağız?” soruma Dr. Banu Taşer’in cevabı şu oldu:
Havalar ısındıkça ve ultraviole ışınları etkisini artırdıkça, önce bulaşması yavaşlayacak, sonra da bu virüsün yayılması adım adım sonlanacaktır. Soğuk havalarda insanlar birbirine daha yakın yaşıyorlar. Sıcak havada insanlar güneşe çıkacaklar, çok iç içe yaşamak zorunda değiller.
Son haber: Çin’de Vuhan kentinde bir vahşi hayvan pazarından yayılan virüs, bu kentte bulaşıcı hızını yitirmiş durumda.
Sağlık Bakanlığı ise ateşi olanlar, öksürenler ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişleriyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını öneriyor. Yapmamız gereken, paniğe kapılmadan, önlemleri abartmadan, gereken sağlık tedbirlerini almak. Umarız, bu da geçer...