Oral ÇalışlarSinemanın kadınları isyanda

HABERİ PAYLAŞ

Sinemanın kadınları isyanda

Haberin Devamı

Harvey Weinstein, ABD’nin en önemli yapımcılarından birisi. Bir dizi Oscar ödüllü filmin “itibarlı” yapımcısı. 5 Ekim’de her şey değişti. New York Times gazetesi, Weinstein’in sistematik olarak onlarca kadını taciz ettiğini yazdı. Angelina Jolie ve Gwyneth Paltrow gibi ünlü isimlerin de olduğu 50’den fazla kadın Weinstein'i tacizle suçladı.

Weinstein iddiaları reddetti, tepkiler devam edince kendi adını taşıyan şirketinden kovuldu. Olay, sanat dünyasında büyük yankı yarattı. Sosyal medyada “#MeToo” (Ben de) etiketiyle tecavüze karşı kampanya başladı. Bu etiket, Ekim ve Kasım 2017’de Twitter ve Facebook’ta 6 milyondan fazla kullanıldı.

Yılın insanı

TIME dergisi, Hollywood’dan dünyaya yayılan bu hareketi kapak yaptı. Tacize karşı ayaklanan kadınları ‘Yılın Kişisi’ seçti.

Dergi, kendi hikayelerini anlatarak tacize uğrayan diğer kadınlara cesaret veren bu kadınlara ‘Sessizliği Bozanlar’ adını verdi.

Emma Stone, Nathalie Portman, Kate Blanchet’ın da aralarında yer aldığı, ABD’de sinema sektöründeki 300'den fazla kadın oyuncu, yazar ve yönetmen, Hollywood ve diğer sektörlerdeki cinsel tacize karşı yeni bir kampanya başlattı.

Time’s Up (Süre Doldu) inisiyatifi, New York Times'a verdiği tam sayfa ilanda: “İşyerinde cinsel istismar, taciz ve eşitsizlik konusunda süre doldu. Şimdi, bununla ilgili bir şey yapma vakti” ifadesi yer aldı.

Catherine Deneuve

Tacizcilere yönelik kadın isyanı, etkisini gösterdi. Aralarında Dustin Hoffman, Ben Affleck, Kevin Spacey gibi Hollywood’un önde gelen erkek yıldızları, iktidarlarını ve nüfuzlarını kullanarak tacizde bulunmakla suçlandılar. Bir kısmı tepkiler üzerine işlerinden atıldılar. Bugüne kadar bu yaptıklarını meşru gören, hak olarak kabul eden erkekler için hesap verme günleri başladı.

Catherine Deneuve ve 100 tanınmış Fransız kadından farklı bir açıklama geldi. Le Monde gazetesinde yayınlanan mektup, cinsel taciz skandallarıyla fitili ateşlenen hareketin “aşırılığa” kaçtığını ve “erkeklerin kadınlara asılmakta serbest olması gerektiğini” öne sürdü.

“Güçlerini istismar eden bazı erkeklerin bu hareketine karşı kamuoyu önünde konuşmak meşru ve gerekli olsa da şikayetler kontrolden çıkıyor” dedi.

Taciz cinselliği öldürür

Hollywood’lu kadınların başını çektiği “tecavüze karşı” kampanya, büyük bir birikimin patlaması. Binlerce yıldır erkek egemen bir dünyada yaşıyoruz. Bu baskıcı mantık, cinselliği öldürüyor, erkekliği de tacizci hale getiriyor. Eşit imkanlar dünyasında seksin de, cinselliğin de daha değerli olacağına şüphem yok.

Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan kararı son derece yerinde. Beklentimiz benzer durumda olanların da özgürlüklerine bir an önce kavuşmaları.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder