Ramazan ayında yavaşlayan metabolizma ve bayramdaki aşırı tüketim sonrası tartıda birkaç kilo fazlanız mı oldu? O halde Diyetisyen Buse Şahin’in önerilerine göz atmanızda fayda var...
1- GÜNE DENGELİ KAHVALTI İLE BAŞLAYIN
Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, tam tahıllı ekmek veya yulaf kaseleri ile yapacağınız bir kahvaltı güne enerjik başlamanızı sağlar. Sağlıklı bir kahvaltı, gün içinde sürekli atıştırmanın önüne geçer, iştah kontrolüne destek olur.
2- ÖDEME VEDA EDİN
Bayramdan sonra tartıda görülen artışın hepsi yağ artışı olmayabilir. Tüketilen fazla karbonhidrat miktarı vücutta su tutarak ödemi beraberinde getirir. Bu da tartıda yüksek rakamlar görmenize neden olabilir. Ananas, salatalık, maydanoz, muz, yoğurt, kivi gibi besinleri diyetinize eklemeniz ödem atmanıza yardımcı olur.
3- HER GÜN EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN
Ramazan sürecinde azalan su tüketimini artırmanın tam zamanı! Su tüketimi vücudun sıvı dengesini sağlayarak ödemin azalmasına ve metabolizmanın canlanmasına destek sağlar. Günde en az 2 litre su tüketin. Sıcak günlerde su tüketimini artırmak için suyun içerisine nane, limon, çilek atarak ferah bir lezzet elde edebilirsiniz.
4- SEBZELERİN GÜCÜNDEN YARARLANIN
Taze mevsim sebzeleri, bol lif içeriği ile sindirimi iyileştirirken uzun süre tok kalmanızı sağlar. Üstelik düşük kalori içerikleri sayesinde kilo vermenize destek olur. Her öğününüzde taze sebzeleri tabağınıza eklemeyi ihmal etmeyin.
5- BU BESİNLERDEN UZAK DURUN
Şeker ve şekerli besinler, abur cuburlar, fast food yiyecekler ve paketli gıdalar… Kilo verme sürecinde bu besinlerin tüketiminden kaçınılmalı. Bu dönemde asitli içecekler tüketilmemeli, onların yerine doğal maden suyu, şekersiz kompostolar, ayran veya kefir gibi içecekler tercih edilebilir.
6- SİNDİRİMİNİZİ CANLANDIRIN
Sindirim sisteminin düzgün çalışması ve kabızlığı önlemek amacıyla liften zengin taze sebze, meyve, kurubaklagil ve tam tahıllı besinlere sofranızda yer açın. Sağlıklı bağırsaklar için kefir, yoğurt gibi probiyotik zengini gıdaları tüketmeye özen gösterin.
7- GÜNDE 2 FİNCAN BİTKİ ÇAYI
Bitki çayları metabolizma hızlandırıcı, bağışıklık destekleyici, ödem atıcı ve sindirime yardımcıdır. Nane çayı, zencefil çayı, mate çayı, yeşil çay, beyaz çay gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
8- TUZU AZALTIN
Fazla tuz tüketimi vücuttaki ödemin başlıca nedenlerinden biridir. Tuz tüketimiz günlük 5 gramı (1 silme çay kaşığı) aşmamalı. Tuz içeriği yüksek ambalajlı gıdalar, şarküteri ürünleri ve salamura besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı. Yemeklere ekstra tuz ilave edilmemeli.
BAYRAM SONRASI 3 GÜNLÜK ARINMA LİSTESİ
SABAH:
- 1 adet haşlanmış yumurta
- 2 parmak kalınlığında ananas (tarçın serpilir)
- 1 avuç yağsız limonlu maydanoz/dereotu/nane
- 10 çiğ badem
ÖĞLE:
- 1 kase semizotu
- 1 çay bardağı probiyotik yoğurt
- 3 tüm ceviz
ARA:
- 1 bardak kefir
- 2-3 adet kuru kayısı
AKŞAM:
- 1 el büyüklüğünde ızgara hindi veya tavuk göğüs
- 1 kase az yağlı bol yeşillikli salata
DİKKAT!
- Tüm gün boyunca 2,5-3 litre su içilmelidir.
- 3 fincan şekersiz limonlu bitki çayı tüketilmeli.
- Günlük kısa yürüyüşler ile program desteklenebilir.
- Gebeler, emziren anneler ve kronik rahatsızlığı olan kişiler bu diyeti uygulamamalı.