Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Deniz Ertem Şahinoğlu, çocuk beslenmesinde bulunması gereken besinleri anlatıyor...
PROTEİN
Balık, yağsız kırmızı et, kümes hayvanlarının etleri (derisi tüketilmeden), yumurta, kuru baklagiller, mümkünse çiğ ve tuz eklenmemiş fındık, badem öğünlere her gün eklenmeli. Bunlar arasında dönüşüm yapmak çocuğun farklı tatlara erken dönemlerden itibaren alışabilmesi için çok önemli.
SEBZELER
Her gün farklı taze mevsim sebzeleri öğle ve akşam öğünlerinde çiğ veya pişmiş olarak sofrada yer almalı. Farklı renkteki sebzelerin besin içerikleri farklıdır. Bu nedenle farklı günlerde farklı renk sebze seçimine özen gösterilmeli. Hazır dondurulmuş sebzeler kullanılacaksa, paket üzerinde belirtilen tuz içeriğine dikkat edilmeli.
MEYVELER
Öncelikle mevsim meyveleri taze olarak her gün tüketilmeli. Kuru ya da dondurulmuş meyveler de tercih edilebilir. Ancak kuru meyvelerin kalori içeriğinin yaş meyvelere oranla 3-4 kat fazla olduğunu unutmayın. Lif (posa) açısından fakir olduğu için meyve suyu tercih etmeyin, çocuğa meyvenin kendisini tüketme alışkanlığı kazandırın. Paketli meyve sularının çoğu meyve konsantresinden şeker eklenerek hazırlandığından, çocukların tercih etmesi ve alışması kolaydır. Bu tür ürünleri evde bulundurmayın, çocuğunuza iyi davranış modeli olmak için siz de tüketmeyin.
TAHILLAR
Çocukların öğünlerinde enerji kaynağı olarak işlenmemiş tam tahıllara öncelik verin. Tam buğday, yulaf, çavdar, esmer pirinç, mısır kullanılarak hazırlanmış besinler gibi. Beyaz ekmek, makarna veya beyaz pirinç tercih etmeyin.
SÜT VE ÜRÜNLERİ
Peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri hem kalsiyum hem de vitamin D açısından zengindir. Kemik gelişimi ve diş sağlığı için çok önemli olduğundan günlük olarak tüketilmeli. Küçük çocukların günde yaklaşık 700 mg, okul çocuklarının 1000 mg, ergenlik döneminde ise 1300 mg kalsiyum almaları gerekir. Çocukluk çağında besinlerdeki kalsiyum, erişkinlere göre bağırsaktan çok daha fazla ve kolay emilir. Fakat ıspanak, karalahana, ışkın otu (ravent), tatlı patates, fasulye gibi sebzeler kalsiyum içeren besinlerle tüketildiğinde kalsiyum emilimi azalabilir. Bu arada yoğurt ve peynir süte oranla daha fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum kaynağı olarak yaygın olarak kullanılan meyveli sütlerin çoğunda eklenmiş şeker bulunur. Bu nedenle ürün etiketinde yazan şeker miktarına dikkat edin.