Gastrite yol açan helikobakter pilori mikrobu, mide ilaçları ve antibiyotiklerle iki haftada ortadan kaldırılıyor. Gastrit ilaç ve alkol gibi nedenlerle ortaya çıkmışsa tedaviden sonra hastaların bunlardan uzak durması şart.
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğuz Önder gastrit tedavisiyle ilgili merak edilenleri anlatıyor.
STRES GASTRİT YAPAR MI?
Psikolojik stres gastrite neden olmuyor ancak gastrit ağrısının daha yoğun hissedilmesine yol açabiliyor. Ciddi kazalar, operasyonlar, yanıklar gibi fiziksel stres etkenleri ise gastrit ve ülser riskini artıyor.
GASTRİT TANISI NASIL KONULUR?
Hastalığın tanısında üç yöntem esastır. Bir, hastalığın tipik şikayetlerinin olması veya neden olabilecek ilaçların kullanılıyor olması. İki, üst sindirim sisteminin endoskopi ile incelenmesi. Üç, helikobakter pilori enfeksiyonunun dolaylı yöntemler ile tespit edilmesi (kan, nefes veya gaita testleri).
GASTRİT NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?
Hastalığın nedeni tespit edildikten sonra buna yönelik ilaçlar, yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile tedavi ediliyor. Hastalığın nedeni tespit edilmeden yapılan tedaviler ile kalıcı iyilik hali sağlanması mümkün değil. Helikobakter pilori enfeksiyonun tedavisi zordur. Her iki-üç yılda bir ülkede görülen enfeksiyonun özelliklerine göre kullanılan ilaçlar değiştiriliyor. Güncel tedavi protokolleriyle hastaların çoğunda başarılı sonuçlar elde ediliyor. Günümüzde iki hafta süreyle her gün, ikisi antibiyotik olan dört çeşit ilacın kullanıldığı tedavi protokolleri tercih ediliyor. Ağrı kesici ilaç kullanılmasına bağlı gastritin tedavisi ise ilacın kesilmesi, değiştirilmesi veya yanına mide iç duvarını koruyan ilaçların eklenmesi ile sağlanıyor. Gastrite yol açan sebep ortadan kaldırıldıktan sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler kısa sürede düzelme gösteriyor. Ancak az sayıda hastada şikayetler azalmakla beraber birkaç ay devam edebiliyor. Bu sürede ise mide asidini baskılayıcı tablet veya sıvı şekildeki ilaçlar kullanılabiliyor.
GASTRİT ÜLSERE DÖNÜŞÜR MÜ?
Gastrit uzun süre devam ederse ve birden çok gastrit etkeni bir araya gelirse (helikobakter pilori enfeksiyonu + ağrı kesici + alkol + sigara gibi) ülser gelişme olasılığı artıyor.
HANGİ BESİNLERDEN UZAK DURMALI?
Nedeni tespit edilen ve tedavisi uygun verilen gastrit hastalarında uyulması gereken belli bir diyet yok. Asıl önemli olan hijyenik ve sağlıklı besinler tüketilmesi. Bazı hassas kişilerde ise gastrit tedavisi tamamlanana kadar kafeinli, acı, ekşi, tuzlu gıdalardan uzak durulması öneriliyor.
GASTRİT KANSERE NEDEN OLUR MU?
Özellikle helikobakter piloriye bağlı gastrit tüm dünyada en önemli mide kanseri nedeni olarak kabul ediliyor. Ancak bu risk özellikle yakın akrabalarında mide kanseri olanlarda belirgin oluyor. Ailesinde mide kanseri öyküsü olmayanlarda ise bu risk biraz daha düşük. Bu nedenle yakın akrabalarında mide kanseri olan helikobakter pilori taşıyan bireylerin mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor.
TEDAVİDEN SONRA BUNLARA DİKKAT!
- Mikroba bağlı gastrit tedavi edilmezse birçok hastada kalıcı oluyor. Tedavi edildiğinde temiz gıdalarla beslenme alışkanlığı sağlanabilirse helikobakter pilori her 10 hastadan 8’ine tekrar bulaşmıyor.
- İlaç ve alkol gibi nedenlere bağlı gastrit ise hasta bunları kullanılmaya devam ettiği sürece devam ediyor.
- Akrabalarında mide kanseri olan kişiler helikobakter pilori enfeksiyonu açısından taranmalı ve tedavi edilmeli. Çünkü bu hastalarda mide kanseri riski diğer kişilere göre fazla.
- Mide veya onikiparmakbağırsağı ülseri olan hastalarda mikrop tedavi edilmeli. Bir süre sonra yapılacak testlerle hastada mikrobun kalmadığından emin olunmalı. Aksi halde ülser tekrarlayabilir ve kanamaya neden olabilir.
- Daha nadir görülen atrofik gastrit (mide duvarının iç kaplamasında incelmeyle seyreden gastrit tipi) ise kalıcıdır. Mide kanseri riskinde artışa yol açtığı için atrofik gastriti olan hastalar düzenli aralıklarla endoskopiyle incelenmeli.