Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu anlatıyor...
GÖZ KURULUĞU NEDİR?
Kuru göz, gözümüzün nemlenmesi, beslenmesi ya da yağlanması için gerekli olan gözyaşının olmaması ya da eksikliğidir. Gözyaşı hem gözün ön yüzeyinin beslenmesi hem de net bir görüş sağlamak için gerekli.
GÖZ KURULUĞUNDA ARTIŞ VAR MI?
Evet, özellikle de erişkinlerde giderek artan bir sorun. Son 30 yıldır dünyamızda giderek artan klimatik değişikliklerin (artan sıcaklık, buzullarda erime, temiz su kaynaklarında azalma vb) en önemli sonuçlarından biri kuraklık olarak karşımıza çıkıyor. İlginç bir tesadüf olarak bu dönemde kuru göz hastalığının görülme oranlarında büyük artış gözlendi.
BELİRTİLERİ NELER?
- Gözde yanma, batma, hatta arada bir sulanma hissi,
- Okuma ve yakın görsel faaliyetler sırasında bulanık görme,
- Gözlerde kızarıklık,
- Gözlerde kum varmış gibi bir his,
- Kontakt lens kullanımında zorluk, ağrı, batma,
- Göz kenarında ipliksi çapaklar,
- Alt kapak üstünde aşırı miktarda gözyaşı birikmesi.
SEBEPLERİ NELER?
- Gözyaşı yetersizliğine yol açan en önemli sebep romatoid artrit ve Sjögren sendromu (gözleri, ağzı ve vücudun diğer kısımlarını nemli ve yağlı tutmaktan sorumlu bezlere saldıran ve onları yok eden bir bağışıklık sistemi hastalığı) gibi rahatsızlıklardır.
- En sık sebeplerinden bir diğeri blefarit (kirpik dibi iltihabı)’dır.
- Göz kapağının içe ya da dışa döndüğü kapak anatomisi bozuklukları göz kuruluğu sebeplerindendir.
- Uzun süre bilgisayara, cep telefonu gibi ekranlara bakmak, okumak, görsel faaliyetler göz kırpma hareketlerini azaltarak kuru göze sebep olur.
- Uzun süreli kontakt lens kullanımı göz kuruluğu ile sonuçlanabilir.
- Aşırı sıcak ve kuru hava, rüzgâr, nem miktarında azalma göz kuruluğunu artırır. m Miyop, astigmat gibi göz sorunları için lazer operasyonu geçirmek göz kuruluğu yapabilir.
Bazı ilaçlar sebep olabilir:
- Diüretikler (hipertansiyon için).
- Beta blokörler (kalp hastalıkları, hipertansiyon).
- Antihistaminikler (alerji, soğuk algınlığı).
- Bazı uyku ilaçları ve anksiyete, antidepresan ilaçları.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Göz hekimi tarafından muayene edilip göz kapaklarındaki göz yaşı miktarı ve kalitesi değerlendirildikten sonra tedavi planlaması yapılır.
EKSİK OLANI YERİNE KOYMAK
Yapay (suni) göz yaşı damlaları ile eksiklik giderilir. Özellikle prezervan (koruyucu katkı maddesi) olmayan damlalar istenildiği kadar kullanılabilir. Günde 6 defadan fazla ihtiyaç varsa mutlaka prezervansız gözyaşı damlaları kullanılır. Aksi takdirde katkı maddelerinin kendisi tahriş yaparak kuru göz problemini şiddetlendirir.
MEVCUT OLANI KORUMAK
Gözyaşının drenajı, gözyaşı kanallarından engellenirse mevcut gözyaşı gözün içinde kalacaktır. Bu amaçla kanal (puantum) tıkaçları geçici ve kalıcı olarak uygulanabilir.
SEBEPLERİN TEDAVİSİ
Gözde tahriş yapan sebeplerin tedavisinde kullanılan gözyaşı damlaları, göze ılık kompress, göz kapaklarına masaj, kapak temizleyiciler kısmi rahatlama ve geçici iyilik sağlarlar.
LAZER TEDAVİSİ (ILP)
IPL (Intense Pulsed Light) son birkaç yıl içinde gözde uygulaması önem kazandı. Göz kuruluğu sebeplerinden olan kirpik dibi iltihabında çok etkilidir. Seanslar halinde yapılır. 15-30 gün arayla 3 ya da 4 seans yapmak gerekir. 1 yıl sonra tekrar gerekebilir.
PRATİK ÖNLEMLER
- Şikâyetlerinizi azaltmak için...
- Saç kurutma makinesi kullanmayın.
- Kış aylarında havayı nemlendirmek için kalorifer üstüne su kabı koyun.
- Rüzgardan ve gözü doğrudan etkileyen UV ışınlarından korumak için gözü kavrayan gözlükler kullanın.
- Omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekleri daha fazla tüketin. Somon, ton balığı, hamsi ile keten tohumu Omega 3’ten zengindir. Bu besinleri tüketemiyorsanız Omega 3 takviyesi alın.
- Ekran başında çalışırken gözler daha az kırpılır. Bu da gözyaşının hızlı uçmasına sebep olur. Bilgisayarda çalışırken bilinçli olarak göz kırpma sayısını artırın.