Özgür Gökmen ÇelenkLazerle gözlüklerinizden saniyeler içinde kurtulabilirsiniz

HABERİ PAYLAŞ

Lazerle gözlüklerinizden saniyeler içinde kurtulabilirsiniz

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker, lazer operasyonlarıyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

GÖZ KUSURLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN LAZERDE YENİLİK VAR MI?

Lazer ülkemizde 30 yıldır başarıyla uygulanıyor. Hastalar 10 dakikalık bir operasyondan sonra konforlu bir yaşama kavuşuyor. Son tekniklerle daha yüksek numaralı miyop, hipermetrop ve astigmat hastalarına da lazer uygulanabiliyor. Özel göz takip sistemine sahip olduğu için konforlu bir operasyon sağlıyor.

YENİ TEKNİK LAZERLE HANGİ NUMARALAR TEDAVİ EDİLİYOR?

Haberin Devamı
  • 10 numaraya kadar miyoplar.
  • 7 numaraya kadar astigmatlar.
  • Astigmatların tümü (miyop astigmat, hipermetrop astigmat ve karma astigmat).
  • 7-7.5 numaraya kadar olan hipermetroplar (başarı oranı yüzde 95’i geçiyor).
  • 10 numara üzeri miyoplarda fakik göz içi lensi uygulaması son yıllarda daha emniyetli hale geldi. Göz içi lensler 25 numaraya kadar miyoplara ve 7 numara astigmatlara uygulanabiliyor. Görme keskinliğinde 20 puan artış sağlanabiliyor.

OPERASYON SÜRESİ NEDİR?

3 saate yakın süren muayeneler sonrası tedavi planlanıyor. Operasyon, muayenenin tam tersi çok kısa sürüyor. 1 saniyede 1 numara temizleniyor, her iki gözün tedavisi ortalama 10 dakikadan kısa sürüyor.

HANGİ ANESTEZİ YÖNTEMİ UYGULANIYOR?

Görme bozukluklarının lazerle tedavisinde genellikle damla şeklinde anestezi uygulanıyor. Damla anestezi dediğimiz ve iğne olmayan çok etkili bir damlayı göze 3 kere damlatıyoruz. Çok etkili bir anestezi türü olduğu için hasta hiç ağrı hissetmiyor. Hatta o damlayla katarakt ameliyatı bile yapılabiliyor. Operasyon sırasında hastayla sohbet edebiliyoruz. Ayrıca lazer göze kilitlendiği için hasta gözünü oynatsa bile lazer onu takip ediyor ve problem çıkmıyor.

Lazerle gözlüklerinizden saniyeler içinde kurtulabilirsiniz

NORMAL HAYATA DÖNÜŞ NE ZAMAN OLUYOR?

Lazerden sonra aynı gün hasta evine gidip dinleniyor. Ertesi gün uyanıp gözünü açtığında normal görüşüne kavuşuyor. Ertesi gün yapılan kontrolden sonra hasta günlük hayatına dönüyor. Duş alıyor, işe gidiyor, arabasını, bilgisayarını kullanabiliyor.

HÂLÂ LAZERİN GELECEĞİ KONUSUNDA BAZI HASTALARDA ŞÜPHELER VAR...

Gözde lazer dünyada ve ülkemizde 30 yıldır uygulanıyor. Psikolojik sınır olan 20 yılı çoktan geride bıraktık. Türkiye lazerde ileri bir noktada, yıllarca Avrupa’dan çok sayıda doktor lazeri öğrenmek için bize geldi.

İŞLEM RİSKLİ Mİ?

Başlangıç olarak gözü kaybetme, kör olma riski olmadığını söyleyebiliyoruz. Çünkü bu tedavi göz dışı bir ameliyat oluyor. Eğer gözü bir portakal olarak düşünürsek, ameliyatı kabuk kısmına yapıyoruz, içine girmiyoruz. Lazer tedavisi deneyimli bir cerrah ve ileri teknoloji kullanılarak yapıldığı takdirde gözde ciddi kalıcı bir hasar olma ihtimali yok. Çok nadir, yüzde 1 olasılıkla oluşabilecek küçük komplikasyonlar ikinci bir müdahale ile sorunsuz bir şekilde düzeltilebiliyor. Ama deneyimin ve ileri teknolojinin önemini tekrar vurgulamak isterim. Bu arada geçmişte lazer ameliyatı olmuş bir hastada daha sonra katarakt oluşursa katarakt ameliyatı olmasında herhangi bir problem yok.

Haberin Devamı

NUMARALAR GERİ GELİR Mİ?

Genç yaşlarda lazer olup 40’lı yaşlarda bir miktar göz numaraları değişenler var. Bu durum yaşa bağlı olarak gelişir. Bu kişilere ömür boyu kalıcı tedavi olan akıllı lens uygulaması yapılabilir.

KİMLERE UYGUN DEĞİL?

  • Kornea kalınlığı lazer tekniklerine uymayacak incelikte olanlara,
  • 18 yaşından küçüklere (özel durumlar hariç),
  • Ciddi kuru göz sorunu olanlara,
  • Aktif göz enfeksiyonu bulunanlara,
  • Romatizmal hastalığı olanlara lazer operasyonu uygun değil.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder