Özgür Gökmen ÇelenkEnerjinizi geri kazanmanın 5 anahtarı

HABERİ PAYLAŞ

Enerjinizi geri kazanmanın 5 anahtarı

Baharda her zamankinden daha bitkin, depresif ve uykulu mu hissediyorsunuz? işte enerjinizi kazanmanın 5 anahtarı...

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Uludüz anlatıyor.

1- DIŞARIDA VAKIT GEÇIRIN

Daha fazla serotonin salgılamak için dışarıda daha fazla zaman geçirin. Güneş ışığı, ruh halini yükselten hormon olan serotoninin sentezini uyarır ve melatonin (uyku) hormonunun sentezini engeller. Bu, iyi bir ruh halinde, motive olmuş ve enerji dolu bir şekilde güne başlamanızı sağlar.

Haberin Devamı

2- HAREKETİ ARTIRIN

Kışın pandeminin ve hava koşullarının etkisiyle hepimizin fiziksel aktivite miktarı kısıtlandı. Bu da enerji düşüklüğüne ve sürekli yorgun hissetmemize yol açtı. Enerjimizi geri kazanmanın anahtarı, fiziksel aktivitemizi artırmaktır. Fiziksel egzersiz, stresi serbest bırakan, ruh halimizi iyileştiren ve refahımızı artıran endorfin hormonları üretir. Dışarıda egzersiz yapmak her zaman önceliğiniz olsun, çünkü cildinizin 15 dakika güneşe maruz kalması bile vücudunuzu gün için yeterli miktarda D vitamini ile doldurabilir. Egzersiz ve D vitamini gücünüzü artırır ve enerji seviyenizi yükseltir. Haftada 3-4 defa 30’ar dakikalık aerobik (yürüyüş, koşu, bisiklet gibi) egzersiz yapmanız yeterli olacaktır.

3- SUSUZ KALMAYIN

Su, sistemdeki toksinleri temizler ve metabolizmayı hızlandırır. Dehidrasyon (vücudun aşırı susuz kalması) baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir. İçme suyu, yorgunluğa karşı en basit ve en etkili çözümdür. Sıvı eksikliği bahar uyuşukluğunu daha da kötüleştirir, bu yüzden günlük 2-2.5 litre su içmeyi hedefleyin.

4- BOŞALAN VİTAMİN DEPOLARINI DOLDURUN

İlkbaharda daha güçlü bir şekilde harekete geçen birçok metabolik süreç için vücudun bazı besin maddelerine ihtiyacı vardır. Et, balık ve süt ürünleri gibi protein açısından zengin besinler çok miktarda triptofan içerdiğinden serotonin üretimine yardımcı olur. Kışın boşalan vitamin ve mineral depolarınızı yeniden doldurmalısınız. Genel kural mevsimine uygun olabildiğince renk ve çeşitte meyve ve sebze tüketmektir. Yağlı yiyeceklerden ve tüm rafine ürünlerden kaçının. Yorgunluk nedeniyle birçoğunuz rafine, yağlı ve şekerli yiyecekleri yemek istersiniz çünkü beyin bunların kan şekerini çok hızlı yükselttiğini bilir. Ancak bu yiyeceklerin düşüşü de hızlı olur ve kendinizi kısa sürede yeniden yorgun ve uyuşuk hissedersiniz.

Haberin Devamı

Bahar yorgunluğuna karşı folik asit ve B3, B6 ve B12 vitaminleri kompleksini; D, C ve E vitaminleri;demir, magnezyum, selenyum, çinko, kalsiyum ve potasyum minerallerini besinlerden veya takviye şeklinde almaya çalışın

5- BİR SICAK BİR SOĞUK DUŞ

Sabahları dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk duş suyla duş almak, dolaşımı uyarır ve ciltte iyi bir kan akışı sağlar. En iyisi duşu daima soğuk suyla bitirmektir. Soğuk sıcak şok duşlar, beyninizi uyandırır ve kan damarlarını esneterek değişen mevsim sıcaklıklara uyum sağlamanızı hızlandırır.

DİYETTE BULUNMASI GEREKEN BESİNLER

Hem bahar yorgunluğu hem de kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde yararlı olan besinler:

Haberin Devamı

YUMURTA

İçerisindeki yüksek protein, iyot, selenyum ve demir ile yorgunluk ve halsizlikle mücadelede oldukça etkilidir.

KIRMIZI ET

İçeriğindeki Koenzim Q10 vücuda ciddi bir enerji verir. Haftada en az 1 kez yanında bol yeşillikle kırmızı et tüketmek yorgunluğu azaltmada etkili olur.

MUZ

Serotonin ve sağlıklı bir uyku için ihtiyaç duyduğunuz melatonin salgısını artırır. İçinde bulunan sodyum ve potasyum daha enerjik hissetmenizi sağlar.

KEFİR

Yatmadan 2 saat önce içeceğiniz 1 bardak kefir rahat ve sağlıklı bir şekilde uyumanızı ve dinlenmenizi sağlar. İçeriğindeki triptofan magnezyum ve kalsiyum sayesinde ertesi gününüzü dinç ve enerjik geçirirsiniz.

ARI SÜTÜ

İçerisindeki aminoasitler enerji vererek metabolizmanızı hızlandırır.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALISINIZ?

Bütün önlemleri almanıza rağmen yorgunluğunuz devam ediyorsa,

Hayattan zevk almama, mutsuz, üzgün hissetme gibi depresyon belirtileri 2 haftayı aştıysa,

Yorgunluğunuzu açıklayacak herhangi bir sebep yoksa,

Yorgunlukla birlikte ateş, kilo kaybı gibi şikayetler yaşıyorsanız,

Çok su içiyor, çok yemek yiyorsanız doktora başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder