Özgür Gökmen ÇelenkRamazan'da midenizi rahatlatacak 8 öneri

HABERİ PAYLAŞ

Ramazan'da midenizi rahatlatacak 8 öneri

Ramazanda uzun süreli açlık, susuzluk ve öğün saatlerinin değişmesi hazımsızlık, şişkinlik, reflü gibi mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, önlem için yapılması gerekenleri anlatıyor...

1-DOKTORUNUZA DANIŞIN

Altta yatan mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri ve reflü hastalığınız varsa, ağrı kesici ve kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız mide hastalıkları açısından yüksek riskli grupta olduğunuzu unutmayın. Oruç tutmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

2-SAHURA KALKIN

Oruç tutarken sahura kalkmamak tüm gün vücudun halsiz kalmasına ve mide yakınmalarına yol açabiliyor. Bu nedenle sahurda dengeli bir kahvaltı yapmaya gayret edin. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yüksek proteinli gıdaların tüketilmesi hem protein ihtiyacını karşılar hem de uzun süre tokluk hissi verir. Domates, salatalık ve taze yeşilliklerin tüketilmesi vücudun lif ve vitamin ihtiyacını karşılar. Badem ve ceviz gibi kaliteli yağ içeren besinlerin tüketilmesi de tokluk hissi sağlayarak enerji ihtiyacını karşılar.

3-ÇİĞ DEĞİL, PİŞMİŞ SOĞAN

İftarda dengeli ve sağlıklı öğünler tüketin. Kızartmalardan, aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının. Kahvaltılıklar, çorba, salata, baklagiller, az yağlı et ve sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Pasta, börek gibi sindirimi zor ve glisemik endeksi yüksek gıdalar yerine kepekli ekmek veya az miktarda bulgur pilavı ile karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tercih edin. Çiğ sarımsak, çiğ soğan mide yakınmalarını artırabileceği için bunları pişmiş tüketin.

4-YAVAŞ YİYİN

Uzun süreli açlık sonrasında hızlı yemek doygunluk hissini engeller, ayrıca hazımsızlık, şişkinlik ve reflüye yol açabilir. İftarda iyi çiğneyerek yavaş yiyin ve porsiyonları küçük tutun.

5- MEYVE-SEBZE TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN

Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi ile sindirim kolaylaşır ve kabızlığın önüne geçilir. Fakat yatmadan önce yenilen asitli meyvelerin reflü ve mide yakınmalarını tetiklediğini unutmayın.

Haberin Devamı

6- YEMEK SONRASI UZANMAYIN

Sahur veya iftardan sonra hemen uzanmak reflüyü kolaylaştırır.  Dolayısıyla yemekten sonra 2-3 saat uzanmayın. Hareketsizlik sindirim sorunlarınızı artırabileceği için mümkünse iftardan 1-2 saat sonra kısa yürüyüş veya hafif egzersizler yapın.

7- AĞRI KESİCİ KULLANMAYIN

Beslenme düzeninin ve uyku saatlerinin değişmesi nedeniyle oruç tutarken baş ağrısı yakınması ve ağrı kesici ilaçlara başvurulması ülser gelişmesine yol açabilir. Sık ağrı kesici kullanımından kaçının. Kan sulandırıcı ilaç alıyorsanız oruç tutmadan önce mutlaka hekiminizden onay alın.

8- SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Günlük en az 2 litre su tüketilmesi, su ihtiyacını karşılayarak oruç tutulan sürede daha zinde olmayı sağlar. Su dışında ayran, süt ve taze sıkılmış meyve suları gibi sıvı ihtiyacınızı karşılayacak içecekleri de ihmal etmeyin. Asitli içeceklerden uzak durun. Aşırı çay, kahve tüketmeyin, bunlar vücudun su kaybını artırır ve mide rahatsızlıklarını tetikler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder