Özgür Gökmen ÇelenkSağlıklı et tüketimi için 9 ipucu

HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı et tüketimi için 9 ipucu

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, kırmızı et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler anlatıyor

1- MİKTARI ABARTMAYIN

Kırmızı et oldukça fazla miktarda vitamin, antioksidan ve minerallerle yüklü, en besleyici gıdalardan biri. 100 gram kırmızı et günlük B12 vitamini ihtiyacının yüzde 37’sini, demir ihtiyacının yüzde 18’ini karşılar. Ayrıca günlük niasin (B3 vitamini) ihtiyacının yüzde 25’i, pridoksin (B6) ihtiyacının yüzde 18’i, çinko ihtiyacının yüzde 32’si, selenyum ihtiyacının ise yüzde 24’ü 100 gram etten alınabilir. Kırmızı et önemli besin maddelerinden olan kreatin ve karnozin için de iyi bir kaynak. Doğal ortamda beslenen büyük ve küçükbaş hayvan etleri ayrıca vitamin A, E ve omega-3 de içeriyor. Bu kadar besleyici bir gıda olan kırmızı et kalori bakımından oldukça zengin. 100 gram ette yaklaşık 400-600 civarında kalori var. Dolayısıyla günlük et tüketimi fazla olan bireylerin kilo alması kaçınılmaz. Eğer herhangi bir sportif faaliyette bulunmuyorsanız günlük et tüketiminiz 150 gramı geçmemeli.

Haberin Devamı

2- YANINDA SALATA OLSUN

Kırmızı et, lif bakımından fakir olduğu için zor sindirilir. Ayrıca bağırsaklardaki bekleme süresi bitkisel ürünlere göre daha fazladır. Kalp-damar sağlığını korunmak ve bağırsak sisteminin fonksiyonlarını uygun bir biçimde devam ettirmek için et yemeklerinin yanına lifli besinler ekleyin. Salata, sebze yemekleri lif bakımından zengindir.

3- KOLESTEROLÜNÜZ YÜKSEKSE BONFiLE

Haftalık diyet listemizde olması gereken besleyici gıdalardan biri olsa da eti dengeyi gözeterek tüketmeliyiz. Beyaz ete kıyasla doymuş yağlardan daha zengin olan kırmızı etin fazla miktarda tüketimi kolesterol seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Sürekli yüksek miktarda et tüketenlerde kolon kanseri riski de artıyor. Küçük baş hayvanların etleri doymuş yağ bakımından daha zengin olduğu için tüketimi daha sınırlı tutulmalı. Doymuş yağ oranı daha düşük olan bonfilenin sindirimi daha kolay, kalorisi de daha düşüktür. Kolesterol yüksekliği ve kronik hastalığınız varsa bonfile gibi yağ oranı daha düşük etleri tercih edin.

Haberin Devamı

4- BUZDOLABINDA EN AZ 24 SAAT BEKLETİN

Sindiriminin kolaylaşması için et, kesimden sonra buzdolabında + 4 derecede, en az 24 saat bekletilmeli. Ayrıca et içeren bir öğünde bol su tüketilerek bağırsak fonksiyonları desteklenmeli.

5- TANSİYONU OLANLAR KAVURMA YEMESİN

Ülkemizde et tüketim şekillerinden biri de kavurma yapılması ve buzdolabında saklanarak sürekli tüketime hazır hale getirilmesidir. Kavurma her ne kadar besleyici bir gıda olsa da yüksek miktarda tuz içermesi nedeniyle damar sertleşmesine ve tansiyon problemi olanlarda kan basıncı dalgalanmasına neden olabilir. Bu nedenle kavurmadan ve tuzlu, işlenmiş etlerden uzak durun.

6- KRONİK HASTALAR DİKKATLİ OLMALI

Kalp-damar hastalığı, kolesterol yüksekliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanların haftalık kırmızı et tüketimi 200 gramı aşmamalı. Bu hastalar daha çok beyaz tüketimine ağırlık vermeli. Proteinden ve etten zengin beslenmek herkes için uygun değil. Örneğin böbrek yetersizliği olanlarda etin sindirimi ile ortaya çıkan bazı maddelerin vücuttan atılması zorlaşır ve ürik asit seviyesi yükselebilir. Gut problemi olanların da yine et tüketimini sınırlaması gerekir.

Haberin Devamı

7- MANGALDA YAKMAYIN

Etlerin yüksek ısıda saatlerce pişirilmesi veya kızartılması kanser riskini artırır. Etin mangalda pişirilmesi mineral ve vitamin kaybına neden olur. Ayrıca mangalda yüksek ısıya uzun süre maruz kalan ette kanserojen maddeler oluşabilir. Et için en uygun pişirme yöntemi fırınlama, tencerede pişirme, buğulama veya haşlamadır.

8- KIYMADA YAĞ ORANINI DÜŞÜRÜN

Etin kıyma yapılarak tüketilmesinde dikkat edilmesi gereken nokta yağ oranının düşük tutulmasıdır. Köfte olarak kullanılan restoran etlerindeki yağ miktarı oldukça yüksektir. Yağın fazla olması, etin lezzetini arttırsa da doymuş yağların vücudumuz için oluşturacağı riski göz önüne alın, az yağlı kıymaları tercih edin. Kurban etini kıymaya dönüştürürken yağ oranını düşük tutun.

9- AZ DEĞİL TAM PİŞİRİN

Az pişmiş etler ciddi bağırsak hastalıklarına neden olabilir. İçeriğindeki E. Coli bakterisinin tam olarak ölmesi için etlerin tam olarak pişirilerek tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde ciddi gıda zehirlenmeleri ortaya çıkabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder