Nokta atışı tedavisiyle bel ve boyun fıtığı ağrıları tek seansta yok edilebiliyor. Bu yöntemde ağrılı bölgeye özel karışımlı ilaçlar veriliyor. İşlem yaklaşık 30 dakikada tamamlanıyor. Uzman Dr. Savaş Çömlek anlatıyor...
BEL FITIĞI HASTALARININ NE KADARINDA AMELİYAT GEREKLİ?
Çoğunda ameliyata gerek yok. Bu konuda altın kural şu: Bel fıtığında ameliyat özel durumlar hariç her zaman son seçenek olmalı. Özellikle ağrı nedeniyle ameliyat olmanın modern tıpta yeri yok. Yalnızca ilerleyici sinir hasarı varsa ameliyat gerekli. Sinir hasarı da en çok ayak düşmesi, bacaklardan birinde veya her ikisinde kuvvet kaybı, idrar ve dışkı tutamama gibi yakınmalarla kendini gösterir.
BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILAN YENİ YÖNTEMLER NELERDİR?
3 farklı başlıkta toplayabiliriz:
- Epidural enjeksiyon,
- Fıtık içine ozon ve radyofrekans,
- Fıtık içine yapılan kök hücre nakli.
EPİDURAL ENJEKSİYON YÖNTEMİNDEN BAŞLAYALIM, NEDİR BU TEDAVİ?
Halk arasında ‘nokta atışı’, ‘belden iğne yaptırma’ diye de bilinir. Fıtığın zarar verdiği yere ince borularla girilir. İlaçlardan oluşan bir karışım hastanın fıtığının olduğu yere uygulanır. İşlem ameliyathane koşullarında yapılır.
EN UYGUN ADAYLAR KİMLERDİR?
2 hafta süreyle istirahate, fizik tedaviye ve ağrı kesiciye cevap vermeyenlere uygulanır. Bazen 2 haftayı beklemeden de epidural enjeksiyon yapılabilir. Ameliyat olmasına rağmen ağrısı geçmeyen hastalar da bu tedaviden yararlanabilir.
İŞLEMDE TAM OLARAK NE YAPILIYOR?
Bel fıtığının zarar verdiği sinirler ve çevresinde vücut zararlı kimyasal maddeler üretir. Bu maddeler hem iyileştirmeyi güçleştirir hem de ağrıya neden olur. Doğru yere yapılan ilaçlarla bu maddeler ortadan kaldırılır. İlaçlar aynı zamanda fıtığın zarar verdiği yerleri iyileştirir, fıtığın küçülmesine yardımcı olur.
KAÇ SEANS GEREKLİ?
İşlem en fazla yarım saat sürer. Hastaların çoğu tek seansla iyileşir. Bununla birlikte en sık birer ay arayla olmak üzere senede 4 kez enjeksiyon yapılabilir.
GİRİŞİM ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kan sulandırıcı ilaçlar tehlikeli olabilir. Tıbbi durum ve kullanılan ilaçları doktor mutlaka değerlendirip buna göre bir düzenleme yapmalı.
YALNIZCA AĞRIYI MI ORTADAN KALDIRIYOR YOKSA TEDAVİ EDİCİ ETKİSİ VAR MI?
Kesinlikle iyileştirmek için yapılıyor. Ağrı kesme etkisi işlemden sonra 1-2 saat sürüyor. Sonrasında iyileşme hemen başladığı için hastalar ya hiç ağrı duymuyorlar ya da ağrılar çok azalıyor. Hasta aynı gün evine gidebilir, ertesi gün normal hayatına dönebilir.
GENEL ANESTEZİYE İHTİYAÇ VAR MI?
Hayır. Lokal anestezi yeterli oluyor. Hasta hiç ağrı duymuyor. İhtiyaç halinde hastayı rahatlatmak için birtakım ilaçlar yapıyoruz.
SONRASINDA FİZİK TEDAVİ GEREKİR Mİ?
Hafif ve orta şiddetteki fıtıklarda hastalara eğitim verip bazı hareketleri öğretiyoruz. Ciddi vakalara ise mutlaka bir fizik tedavi programına dahil olmalarını tavsiye ediyoruz.
RİSKLERİ VAR MI?
Deneyimli bir ağrı tedavi uzmanının elinde çok güvenli bir yöntem. Özellikle film kontrolüyle yapılırsa neredeyse hiç sorun çıkmaz.
BOYUN İÇİN DE UYGUN BİR YÖNTEM Mİ?
Evet. Bele uygulanandan biraz daha zor bir uygulamadır. Hekim tecrübesi önemlidir. Bu arada diğer ağrılar için de bu yöntemden yararlanılabilir. Ağrının çeşidine göre teknikle ilgili küçük değişikler yapılır.