Özgür Gökmen ÇelenkYağlanmanızın hangi tip olduğunu öğrenin: Deri altında mı iç organlarda mı?

HABERİ PAYLAŞ

Yağlanmanızın hangi tip olduğunu öğrenin: Deri altında mı iç organlarda mı?

Deri altı yağı, derinin hemen altında, karın kaslarının önündedir. İç organ yağları ise kasların altında ve organların çevresindedir, asıl tehlikeli olan bu yağ türüdür. Bu yağ bir süre sonra vücuda zarar vermeye başlar, kan şekeri, tansiyon ve kolesterolde artışa yol açar. 

Dolayısıyla kalp hastalıkları ve diyabet riski artar. Peki, yağlanmanız hangi tip? Diyetisyen Berrin Yiğit anlatıyor...

Test 1: Dokunarak göbeğinizi kavradığınızda elinize gelen yağ, yumuşacık ve çok hareketliyse deri altıdır, sert ve gazlı gibiyse iç organ yağıdır.

Haberin Devamı

Test 2: Bel ölçümü 90 cm'den fazlaysa iç organ yağlanması riskiniz yüksek, hemen kan tahlili yaptırın. Kolesterolünüz yüksek, HDL’niz (iyi kolesterolünüz) düşük, karaciğer enzimleriniz yüksek çıkarsa ve insülin direnciniz varsa doktorunuzun önerilerini ciddiye alın.

İÇ ORGAN YAĞLANMASI NASIL ÖNLENİR?

  • Spor yapın. İç organ yağını eritmek için yapılan sporun zamanla ağırlaşması gerekir. Yoğun antrenmanlarla vücut ağırlığı yüzde 10 azaldığında iç organ yağı da yüzde 5 düşer.
  • Ne yerseniz yiyin miktarına dikkat edin.
  • Bir gün içinde yediklerinizin yarısı çiğ olsun.
  • Paketli, fabrikasyon ürünlerden uzak durmaya çalışın.
  • Gazlı içeceklerden, meyve sularından, tatlı ve kremalı kahvelerden uzak durun.
  • Alkolü sınırlandırın. Günde 1 kadehi ya da haftada 3 kez 2'şer kadehi aşmayın. Düşük alkollü içecekleri tercih edin.
  • Doğru karbonhidratları tüketin. Her şeyin esmer olmasına dikkat edin.
  • Aceleci davranmayın.
  • Uykusuz kalmayın.

 'PANİK YOK MODU' YARATIN

  • Vücuda sağlıklı yağlar verip 'enerji geliyor, panik yok' modu yaratın. Bunun için ara öğünlerde 1 küçük avuç fındık veya badem yiyin ki metabolizmanız yağ depolama modundan çıksın.
  • Kendi kendinizin doktoru olun. Bedeninizi dinleyin, sürekli acıkıyor, kendinizi yemekten hemen sonra acıkmış ve yorgun buluyorsanız insülin direncinize baktırın.
  • Kilo vermek için acele etmeyin, sabırlı olun. Haftada 500 gram, en fazla 1 kilo vermeyi hedefleyin.
  • Caydırıcı bilgiler edinin. Mesela yediğinizi yakmak için ne kadar spor yapmanız gerektiğini bilin. Örneğin biri size yiyeceğiniz o yemeği yakmak için 4 saat koşmanız gerektiğini söylerse! Ya da yarım kilo yağ yakmak için 14 saat yürümeniz gerektiğini bilseniz, her kaşıkta bir kez daha düşünürsünüz.

DİYETİNİZDE YER AÇIN

  • Bebek ıspanak ve semizotunu bol tüketin. Bu besinler, beynin yağ yakma iletisini hızlandırır. Salatalarınıza ekleyin, zeytinyağlı pişirin, çorbalarınıza ilave edin...
  • Gün içinde yediklerinizin daha doyurucu olması için anne sütünden sonra en kaliteli besin olan yumurtayı tüketin. Yumurtaya pul biber ve kimyon serpmek de metabolizmayı hızlandıracaktır.
  • Dereotunun iştah kapatıcı, doygunluk hissi veren özelliğinden faydalanın. Örneğin her sabah tostunuza ekleyebilir, çorbalarınıza bol miktarda katabilirsiniz.
  • Her gün 1 tatlı kaşığı çörek otu tüketin.
  • Karbonhidrat düşkünüyseniz karabuğday kullanın. Çorba ve salatalarınıza karabuğday eklemek karbonhidrat almış gibi hissedip aslında protein içeriği yüksek bir yemek yemenizi sağlar.
  • Yemek sonrası canınızın tatlı çekmesini istemiyorsanız yemekten yarım saat önce sıcak su için. İçine taze nane yaprakları, limon dilimleri ekleyebilirsiniz.
  • Gerçek yemek yiyin, vücudu doğru gıdalarla besleyin. Vücut kendine iyi gelen gıdaları yakar, ihtiyaçlarını karşıladığı için yüksek kalori alsanız bile depolamaz. Örneğin acıktığında 1 paket bisküvi yerine fındık yiyen bir kişi, daha fazla kalori almasına rağmen kendini daha enerjik ve mutlu hisseder. Bisküviyi ise yerken mutlu olursunuz, sonrasında tekrar aç ve yorgun hissedersiniz. Gerçek yemek doğal halini koruyan sebze, meyveler, baklagiller, tahıllar, et ve süt ürünleridir.

LEZZETLİ TARİFLER

KAÇAMAKLARA SON VEREN SALATA

MALZEMELER

  • 4 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 çay kaşığı çörek otu
  • 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
  • 4 -5 adet kurutulmuş domates
  • İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve Akdeniz yeşillikleri
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  •  1 yemek kaşığı balzamik sirke
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

HAZIRLANIŞI: Malzemeleri karıştırın. En son 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı balzamik sirke ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisiyle soslayın.

YALANCI ŞAKŞUKA MALZEMELER

  • 1 patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet kabak
  • 1 adet çarliston
  • 1 adet turuncu dolmalık biber
  • 1 büyük boy domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI:  Patlıcanları pijamalı, kabağı ve patatesi bütünden soyun. Ardından hepsini küp küp doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın, ince ince doğrayın. Sebzelerin üzerine domates rendesi, zeytinyağı döküp harmanlayın. Malzemeleri fırın poşetine koyun, sarımsakları da atıp fırınlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder